for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Arbeidstaker sitter igjen med en ubenyttet feriesaldo, men til tross for stadige spørsmål fra arbeidsgiver om når denne skal avvikles, planlegges det ikke noe uttak.
Hvem er det egentlig som sitter med ansvaret for at ferien blir brukt opp i løpet av ferieåret, og hva gjør arbeidsgiver hvis arbeidstaker forholder seg passiv til tross for beskjed om at ferieønsker må sendes inn?
Arbeidstaker har i henhold til ferielovens bestemmelser både en rett, og en plikt til å avvikle alle ferielovens feriedager i løpet av ferieåret, jf. ferieloven jf. §5 nr 1 og 2. Det er altså ikke frivillig om man skal avvikle ferien sin eller ikke.
Ferieloven åpner likevel for at enkelte ansatte kan motsette seg å avvikle full ferie, jf. ferielovens §5 nr.5. Denne retten til å motsette seg ferieavvikling gjelder kun arbeidstakere som ikke har “full opptjening” av feriepenger, det vil si ikke har feriepengene nok opptjent til å dekke lønnsbortfallet under ferien. Arbeidstakerne må da ikke ta ut mer ferie enn de har opptjent feriepenger til. Unntaket er dersom virksomheten helt, eller delvis innstiller driften, og arbeidstaker omfattes av denne driftsstansen. Da må ferie avvikles til tross for manglende opptjening av feriepenger.
Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for å sørge for at arbeidstaker avvikler ferien sin i løpet av ferieåret. Det vil si at det er arbeidsgiver som må sørge for at all ferie blir planlagt og avviklet innen ferieårets utløp.
Dette betyr for eksempel at dersom arbeidsgiver oppfordrer arbeidstaker til å planlegge restferien sin, men arbeidstaker ikke gjør det, må arbeidsgiver ta ansvar og fastsette tidspunkt for når restferien skal avvikles.
Arbeidstaker har rett til å kreve at restferien tas samlet, men det er arbeidsgiver som bestemmer når den skal avvikles. Unntaket er tilleggsferien man får pga alder. Denne ekstra ferien har arbeidstaker styringsrett over selv, men den må også avvikles i løpet av ferieåret på lik linje med den øvrige ferie.
I ferieloven er det regler for drøfting og underretning om ferie som arbeidsgiver må forholde seg til.
Når det gjelder drøfting, skal arbeidsgiver i god tid før ferien drøfte feriefastsetting med arbeidstaker. Selv om loven ikke setter en eksakt frist, skal drøftingene skje tidlig nok til at arbeidstaker kan påvirke ferieplanen.
Underretning om når ferien skal tas, må som hovedregel gis senest to måneder før ferien starter. Det finnes unntak fra denne regelen i særskilte situasjoner, men terskelen for å fravike fristen er høy.
Da dette året begynner å nærme seg slutten, må arbeidsgiver, for å overholde fristen for underretning, snart ha fastsatt når arbeidstaker skal avvikle restferien sin.
Dersom arbeidstaker har feriedager til gode som ikke er avtalt overført til neste år, og det ikke er sykdom eller foreldrepermisjon som er årsaken til at feriedagene ikke er avviklet, skal alle feriedagene til gode overføres til neste ferieår. Arbeidsgiver har da brutt ferielovens bestemmelser ved å ikke sørge for at arbeidstaker har avviklet all ferien i løpet av ferieåret.
Dersom manglende ferieavvikling skyldes arbeidsgiver, kan arbeidstaker, i tillegg til overføring av feriedagene, kreve erstatning etter § 14, jfr. ferieloven § 7.
Lær mer om reglene for overføring på høstens fagkonferanse. Les mer om årets agenda her.
De reglene vi nå har sett på gjelder for ferielovens feriedager. Det er mange arbeidstakere i dag som i tillegg til ferielovens feriedager har avtale om ekstra, avtalefestede feriedager.
Disse avtalefestede feriedagene er ikke regulert av ferielovens bestemmelser, det vil derfor være opp til avtalen hvordan de skal håndteres.
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101