Mine områder
Hjelp

Post fra NAV til norske virksomheter sendes nå digitalt - slik får du tilgang og varsler

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎31-01-2024 12:53 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

NAV vil fra og med 15. januar 2024, sende (nesten) all post til norske virksomheter digitalt. Denne sendes til virksomhetens innboks i Altinn via tjenesten «Taushetsbelagt post fra NAV”.

 

Dette betyr at alle virksomheter må kontrollere at de som behandler post har de riktige tilgangene i Altinn, slik at de får varsel om, og tilgang til brevene i Altinn. NAV har kommet med informasjon om hva virksomheter må gjøre i den forbindelse.

 

Hva må virksomheten gjøre?

Den digitale posten fra NAV sendes gjennom tjenesten «Taushetsbelagt post fra NAV», via Altinn.

 

Virksomheter som hittil har mottatt brev fra NAV som papirpost må sørge for at de som behandler posten har riktige tilganger i Altinn. Uten slik tilgang vil ikke brev fra NAV være synlige i Altinn innboks.

 

Virksomheten, ved hovedadministrator, må

  • gi riktig person tilgang til rollen «Taushetsbelagt post». Denne rollen gir tilgang til taushetsbelagt post fra det offentlige, ikke bare NAV, eller
  • gi riktig person tilgang til enkelttjenesten/enkeltrettigheten «Taushetsbelagt post fra NAV». Denne personen vil kun se digital post sendt fra NAV.

Personen som får tilgang vil bli en “postfordeler” for virksomheten, og er den som i praksis distribuerer posten videre til de ansatte som faktisk skal lese og behandle brevene.

 

Postfordeleren må ta stilling til hvilke medarbeidere som har tjenstlig behov for å lese taushetsbelagt post med sensitivt innhold, og gi tilgang kun til den/disse medarbeiderne.

 

Varsling om post

NAV vil varsle virksomheter som har mottatt taushetsbelagt post til varslingsadressen som virksomheten har registrert i Altinn.

 

Hvis taushetsbelagt post ikke er lest, sendes det en påminnelse etter tre dager til virksomhetens innboks, og SMS eller e-post-varsel til virksomhetens varslingsadresse.

 

Virksomheter som ikke har tilgang til innboksen sin, eller som ikke har registrert varslingsadresse i Altinn, vil fortsatt motta posten på papir.

 

Unntak fra digital post

Denne endringen vil ikke digitalisere all post fra NAV til norske virksomheter. Post fra noen eldre systemer vil fortsatt bli sendt på papir.

 

Endringen gjelder kun post fra NAV - ikke post til NAV

Endringen gjelder kun post fra NAV til virksomheter. Dersom virksomheten skal svare på et digitalt brev fra NAV, må dette fortsatt sendes som tidligere.

 

Hjelp til å gi tilgang?

Les om tildeling av roller og rettigheter i Altinn.

 

Virksomheter som ønsker hjelp til å sette opp riktige tilganger i Altinn, kan få det ved å kontakte Altinn brukerstøtte.

 

Følg RegelPOD - hold deg oppdatert

Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal.  Hør RegelPOD   her.

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"