Mine områder
Hjelp

Spørsmål som ofte dukker opp ved årets slutt

av Monica Bremtun-Olaussen -

Året nærmer seg slutten, og med det kommer en rekke problemstillinger knyttet til lønn og personal. Her gir vi deg svaret på noen av spørsmålene som dukker opp på denne tiden av året.

 

Sykt barn - men brukt opp dagene med omsorgspenger

Spørsmål: Minstemann på 3 år har fått omgangssyken - men vi har brukt opp alle dagene med omsorgspenger - kan jeg få legeerklæring på at han er syk og få flere dager?

 

Svar: Svaret er dessverre nei. Omsorgspenger er begrenset til et visst antall dager per år. Selv om du har en legeerklæring som dokumenterer barnets sykdom, får du ikke rett på flere dager med omsorgspenger. I slike situasjoner må du vurdere andre løsninger, som for eksempel å ta ut ferie eller avspasering.

 

40 000 km yrkeskjøring med firmabil

Spørsmål: En ansatt har manuell kjørebok som han noterer all yrkeskjøring med 2 forskjellige biler, med strekning, dato og klokkeslett. Når arbeidsgiver summer all kjøring ført i kjøreboken ved årets slutt, viser det seg at arbeidstakeren har kjørt 23 200 km yrkeskjøring med bil nr 1 og 19 800 km med bil nr 2 i 2024. Kan arbeidsgiver redusere den skattepliktige fordel basert på yrkeskjøring mer enn 40 000 km i inntektsåret?

 

Svar: Nei. Vilkår for skattereduksjonen er at yrkeskjøring over 40 000 er dokumentert med elektronisk kjørebok.

 

Sykepenger fra NAV på røde dager

Spørsmål: Arbeidstaker har vært sykmeldt siden november. Vi forskutterer sykepenger til arbeidstaker etter arbeidsgiverperioden. Hvilke dager får vi refusjon for i julen?

 

Svar: NAV utbetaler sykepenger for alle dager i uken unntatt lørdag og søndag. Det vil si at det ytes refusjon også for de røde dagene i julen,så lenge de ikke havner på en lørdag, eller søndag.

 

Sykdom i ferien

Spørsmål: Vi stenger i julen, og alle arbeidstakerne må avvikle ferie i romjulen. En ansatt var syk to av dagene i romjulen. Kan vi da si at ferien ikke gis tilbake fordi alle må avvikle ferie her?

 

Svar: Sykdom i ferien er regulert i ferieloven § 9 (1). Dersom arbeidstaker har vært helt arbeidsufør, har en legeerklæring som bekrefter dette, og setter frem krav om å få utsatt ferien, vil h*n ha rett til det. Dette gjelder selv om resten av virksomheten også har ferie disse dagene.

 

Avspasering - hvem bestemmer?

Spørsmål: Vi har en avtale om avspasering i vår virksomhet. En del av avtalen er at vi som arbeidsgiver kan fastsette tid for avspasering ved årets slutt hvis den ansatte har mer enn 20 plusstimer. Nå mener en av de ansatte at dette ikke er lov. Stemmer det at det er arbeidstaker som ensidig bestemmer når avspasering skal tas ut?

 

Svar: Avspasering er ikke lovregulert. Det vil si at det er opp til avtalen hvordan dette skal håndteres. Dersom avtalen sier at arbeidsgiver kan fastsette avspaseringstimer når plussaldo er over et angitt antall timer, så vil arbeidsgiver kunne fastsette tidspunkt for uttak av avspasering i kraft av avtalens bestemmelser. I de tilfellene der avtalen ikke regulerer dette direkte antar vi at arbeidsgiver allikevel kan bestemme dette i kraft av sin styringsrett.

 

Gaver i arbeidsforhold

Spørsmål: Per fikk 50 års gaver i 2024 til verdi av kr 4 000 av arbeidsgiver, og fra en forretningsforbindelse fikk han et gavekort på kr 3 000. Generelle gaver har han fått til verdi av kr 1 000. Hva er skattepliktig gavefordel for Per?

 

Svar: Han kan totalt fra arbeidsgiver og forretningsforbindelser mottatt verdi av kr 5 000 som generell skattefri gave og kr 4 000 som skattefri 50 års gave. Han har fått gaver i 2024 til en verdi av kr 8 000, og derved er alle gavene skattefrie.

 

Mobiltelefon

Spørsmål: En ansatt slutter i firmaet i desember og får kostnadsfritt beholde mobiltelefonen som ble innkjøpt for 8 måneder siden. Telefonen kostet kr 15 000, men arbeidsgiver ordnet god rabatt og betalte kr 10 000 totalt inkludert kr 1 000 i egenandel fra arbeidstaker. Arbeidsgiver velger å legge skatteetatens takseringssatser til grunn. Hva er den skattepliktige fordelen?

 

Svar: Fordel ved overtagelse av mobiltelefon brukt i arbeidet, skal settes til forskjellen mellom markedsverdi og det de ansatte har betalt til arbeidsgiver for mobiltelefonen. Følgende markedsverdi skal legges til grunn når annen verdi ikke kan beregnes. Utstyr som er mindre enn 1 år gammelt - 80 prosent av opprinnelig kostpris. Med opprinnelig kostpris menes arbeidsgivers faktiske anskaffelseskostnader inklusive merverdiavgift og fratrukket eventuelle rabatter. Skattepliktig fordel blir da 80 % av kr 9 000 = kr 7 200.

 

Abonner på siste nytt

Visste du at du enkelt kan abonnere på siste nytt i Kunnskapssenteret? For å abonnere på ulike kategorier her i Kunnskapssenter så velger du de produktene eller tjenesten du ønsker å abonnere på, og trykker på "Abonner" knappen nede på venstre side. Les mer om dette her.

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"