Mijn Communities
Help

Audithistorie gebruiken

18-10-2018 11:41
  • 2 Antwoorden
  • 2 kudos
  • 2216 Weergaven

Vraag

 Kan ik eenvoudig zien wie iets heeft aangemaakt en wie de laatste wijziging heeft gedaan?

Antwoord

 Ja, dat is standaard mogelijk via de Audithistorie. Om gebruik te kunnen maken van de audithistorie moet u als gebruiker gekoppeld zijn aan de rol Field-level-audit (zie stappen verderop). In elk scherm krijgt u dan de beschikking over het onderdeel Opties/Audithistorie, rechtsbovenin het scherm. Bij het kiezen van deze optie toont het systeem wie het betreffende record heeft aangemaakt en wie het laatste een wijziging heeft gedaan. Audit.png

Het is daarnaast mogelijk om audit op veldniveau te activeren, om een uitgebreid logboek bij te houden van alle wijzigingen. Let op: ons advies is om de configuratie van audit op veldniveau samen met uw implementatiepartner te doen. 

 

Stappen koppelen gebruikersrol Field-level-audit:

  • Ga naar het venster Gebruikers
  • Selecteer uw eigen gebruikersnaam
  • Markeer de rol Field-level-audit
  • Kies Opslaan (Ctrl+S)

Gebruikers.png

 

Opmerkingen
ReinWiarda
CONTRIBUTOR *
door ReinWiarda

@logfile jaarhandelingen gebruikers

 

Onze accountant wil graag een overzicht/logfile van gebruikers (zoals met superuser rechten), waarbij alle wijzigingen, die in een jaar uitgevoerd zijn, zichtbaar zijn.

 

Hierbij zijn vanzelfsprekend de wijzigingen van stamgegevens belangrijk, maar ook alle andere wijzigingen en boekingen. Hiermee kan o.a. functiescheiding gecontroleerd worden.

 

Omdat superusers hun eigen rechten uit en aan kunnen zetten, voldoen de overzichten van gebruikersrollen hiervoor niet.

door Marvin - About Software

Hallo Rein,

 

Begrijpelijke wens. Alle wijzigingen zijn er op zich wel uit te krijgen, maar wordt wel een draak van een export. De vraag is vooral hoe je zoiets wil presenteren en welke data je dan zou willen zien. Alle tabellen / alle wijzigingen? Of alleen zien dat er iets is aangepast op dat moment door die gebruiker en dan bij twijfel de analyse gebruiken op het de betreffende audittrail verder te bekijken voor details?

 

Een andere denkrichting is het kijken naar de aanpassingen van rechten van een superuser. Dus zien dat die superuser zijn rechten heeft aangepast en welke. Zou dat ook een oplossingsrichting kunnen zijn? Dan kan vervolgens wat specifieker kunnen worden onderzocht. 

 

Laat maar even weten, dan probeer ik mee te denken naar een oplossing.

 

Gr. Marvin - About Software

Medewerkers