Minun alueeni
Apu
Olli Hietala
VISMA

Miksi tuloslaskelma / tase ei täsmää?

tekijä Olli Hietala

Tuloslaskelma/tase ei täsmää Nova-kirjanpidossa jos vertaa sitä esim. pääkirjaan tai tilierittelyyn. Mistä tämä voi johtua?

1 VASTAUS1
Accepted solution
Olli Hietala
VISMA

tekijä Olli Hietala (Päivitetty ‎11-09-2017 09:25 tekijä Olli Hietala VISMA )

Mikäli tuloslaskelman ja taseen tulostuksessa taseen vastaavaa ja vastattavaa puolet eivät täsmää, todennäköisesti kaikilta tai osalla tositteista puuttuu tilin verokanta-sarakkeesta verokantatieto.

Niillä tileillä, joilla ei ole alv-käsittelyä pitää löytyä verokanta-sarakkeesta tieto: 0, jotta vientirivin tiedot tulostuvat taseelle. Verokanta-sarakkeen tieto ei saa olla tyhjä.

Kannattaa ajaa kirjanpidosta Tiedosto > Tarkistusajo. Tarkistusajo herjaa, jos kyse on tästä.

Skriptin ajaminen auttaa tähän uusimmissa versioissa

  • Jos tarkistusajo herjaa monesta verokannasta ja jos on käytössä uudempi versio kuin 8.0, niin, aja Novassa yksittäisenä SQL skripti tb_yypaivita_verokanta.sql. Kyseinen skripti löytyy SQL hakemistossa valmiina.

Näin ajat yksittäisen skriptin Nova 8 versiossa:

1. Avaa Nova Moniyritys -ikkuna ja sieltä Tiedosto > Aja SQL-skriptit.
2. Ota kaksi ylintä valintaa pois, eli valinnat aja nova-kantaan ja suorita tietosuoja skriptit
3. Tämän jälkeen vaihda alhaalla oleva ruksi kohtaan yksittäinen ja kirjoita skriptin nimeksi tyhjään kenttään tb_yypaivita_verokanta
4. Paina OK niin ohjelma suorittaa tuon skriptin

Näin ajat yksittäisen skriptin Nova 9 versiossa:

1. Avaa Nova Aloitusnäkymä ja sieltä Asetukset > Aja SQL-skriptit.
2. Ota kaksi ylintä valintaa pois, eli valinnat aja nova-kantaan ja suorita tietosuoja skriptit
3. Tämän jälkeen vaihda alhaalla oleva ruksi kohtaan yksittäinen ja kirjoita skriptin nimeksi tyhjään kenttään tb_yypaivita_verokanta
4. Paina OK niin ohjelma suorittaa tuon skriptin

 

Jos verokanta skriptin ajaminen ei auta niin tarkista nämä vinkit erotuksen etsimiseen:

  • Tase kannattaa rajata pienemmillä aikaväleillä, niin löydät päivän jolloin se on alkanut erottamaan. Ota tase ensin vain puolesta vuodesta, sitten neljäsosavuodesta, sitten tietystä kuukaudesta jne., niin kauan että päästään kiinni minkä päivän tositteella se on. Tämän jälkeen kannattaa käydä kyseisen päivän kirjaukset läpi ja tarvittaessa syöttää tositteet uudelleen.
  • Jollei päivämäärärajauksella löydy virhetositetta, niin rajaa vielä tositenumerolla päivämäärän lisäksi. Näin löydät tositteen joka aiheuttaa eron. Etsi tositteella käytetyt tilit tilikartasta – eihän tiliä ole poistettu tilikartasta? Jos tositteen tili on tilikartassa vastaavaa-puolella, niin eihän tyyppinä ole Tase vastattavaa? Jos tili on vastattavaa-puolella, niin eihän tyyppinä ole Tase vastaavaa?
  • Alkusaldo-tyyppisiä tositteita saa olla vain yksi per tilikausi (tilikauden ensimmäinen tosite), joten jos tilikaudet ovat sekaisin Kirjanpidon ohjaustiedoissa ja tase ei täsmää, niin asia johtuu todennäköisesti tästä.
  • Jollei syy löydy tästäkään, niin tositteet on luultavasti tuotu esim. Nova-ostoreskontrasta ja tällöin tarkistustoimenpiteet tulee suorittaa ostoreskontran puolella ja tuoda sen jälkeen tositteet uudelleen ja tarkistetaan myös rajaukset. Vanhat tuodut tositteet tulee ensin poistaa.
Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.