Minun alueeni
Apu

Arvonlisäveron erityisjärjestelmä laajenee 1.7.2021

tekijä Hannele Grönfors (Päivitetty ‎16-06-2021 06:49 tekijä Hannele Grönfors VISMA )

Arvonlisäveron erityisjärjestelmä eli Mini One Stop Shop laajenee One Stop Shop -järjestelmäksi. One Stop Shop -järjestelmä otetaan käyttöön 1.7.2021. 

Uusi arvonlisäveron erityisjärjestelmä tulee kattamaan muun muassa kaikki kuluttajille EU:ssa myydyt palvelut sekä EU:n sisäisen tavaroiden etämyynnin.

 

Rekisteröityminen erityisjärjestelmään on vapaaehtoista. Rekisteröintihakemuksen voi tehdä OmaVerossa.Hakemuksen One Stop Shop -järjestelmään voi tehdä ennakkoon 3 kuukautta ennen järjestelmän käyttöönottoa eli 1.4.2021 alkaen. Rekisteröinti alkaa kuitenkin vasta siitä päivästä, kun järjestelmä otetaan käyttöön.

 

Jos myyjä ei rekisteröidy arvonlisäveron erityisjärjestelmään, hänen pitää rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi niihin maihin, joissa kuluttajat ovat ostaneet erityisjärjestelmän piiriin kuuluvia palveluita tai tavaroita. Maahantuotavat tavarat on aina tulliselvitettävä. Kun tuontijärjestelmää ei käytetä, Tulli kantaa maahantuonnin arvonlisäveron tullauksen yhteydessä.

 

Lisätietoja vero.fi ja Tilisanomat.

 

Verottaja on julkaissut syventävän ohjeen arvonlisäveron erityisjärjestelmistä.

 

Käytössä verkkokauppa:

  • Verkkokaupassa tulee tunnistaa onko kyseessä kuluttaja- vai yritysasiakas.
  • Jos mahdollista, verkkokaupasta tulisi myös Novaan tieto kuluttaja-asiakkaan (toimitusasiakas) maakoodista (2-merkkinen). Raportointi verottajalle tehdään unionin järjestelmässä neljännesvuosittain kulutusjäsenvaltion maakoodin mukaan.
  • Jos kyseessä on kuluttaja-asiakas, myynnissä käytetään kulutusjäsenvaltion arvonlisäverokantaa.

 

Arvonlisäveron erityisjärjestelmä:

  • Jos myydään tuotteita/palveluja EU-alueen kuluttaja-asiakkaille,  suosittelemme Laskutuksessa käyttämään näillä myynneillä omaa laskulajia.
  • Myynnit tulee erotella sen perusteella onko kyseessä tavara- vai palvelukauppa.
  • Ohjaustietojen Verokannat-välilehdelle niiden kulutusjäsenvaltioiden verokannat, joihin myyntejä kuluttajille tehdään.
  • Myyntitilille määritellään kyseisen kulutusjäsenvaltion verokanta. Laskulle arvonlisävero lasketaan käytetyn myyntitilin mukaan.
  • Arvonlisäveron erityisjärjestelmään kuuluva myynti ilmoitetaan veroilmoituksella oma-aloitteisista veroista kohdassa 309 (0-verokannan alainen liikevaihto).
    Tällä hetkellä ko. myynnit ilmoitetaan verottajalle manuaalisesti. Apuna voi käyttää Laskutuksen tilierittelyraporttia ko. myyntitileistä.

 

Tilien tarkemmat tiedot nyt Novassa:

 

Tilikarttaan perustetaan kullekin verokannalle oma myyntitili. Tilin tyyppiksi valitaan nyt Muu tili tuloslaskelma, verokäsittely 4.Ulkomaat (ei EU), verokannaksi määritellään ko. EU-maan verokanta.
Näille tileille määritellään Tilikartassa Alv-tiliksi oma myynnin alv-tilinsä (tilin tyyppi 112. Myynnin alv).

Näillä tiedoilla ko. tilin tapahtumat eivät tule mukaan veroilmoitukselle oma-aloitteisista veroista ja alv-kirjaukseen, koska näiden käsittelylle Kirjanpidossa ei ole vielä ohjelmallista tukea.

Huom! Jos tileillä on käytössä Netto-tapa, näiden myyntien alv-tili tule mukaan alv-kirjaukselle. Alv-kirjaustositteella ko. Myynnin alv-tilin summa siirretään omalle velkatilille. Korjaus tulee huomioida myös alv-velkatilin summassa.

 

Tuki tietojen ilmoittamiselle on tulossa syksyn aikana.

 

Erityisjärjestelmään kuuluvien myyntien ilmoittaminen Verottajalle:

 

Suomessa erityisjärjestelmään rekisteröityneen myyjän pitää ilmoittaa ja maksaa erityisjärjestelmän piiriin kuuluvat verot OmaVerossa.

Tiedot myynneistä eritellään ilmoituksessa jokaiselle kulutusjäsenvaltiolle erikseen. Erityisjärjestelmän ilmoituksessa pitää ilmoittaa muun muassa verokanta, veroprosentti, veron peruste sekä veron määrä. Myynteihin sovelletaan kulutusjäsenvaltion verokantaa. Unionin järjestelmän ilmoituksessa pitää lisäksi valita myynnin tyypiksi joko palvelu tai tavara.

Unionin ja muun kuin unionin järjestelmän verokausi on neljännesvuosi. Tuontijärjestelmän verokausi on kalenterikuukausi. Ilmoitus on annettava ja vero maksettava viimeistään verokautta seuraavan kuukauden loppuun mennessä.

 

 Ohjeistusta liittyen myyntien ilmoittamiseen verottajalle on tulossa syksyn aikana.

 

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.