Minun alueeni
Apu

Webinaaritallenne: Visma Nova 10.2 webinaari

tekijä Katja Salminen (Päivitetty ‎09-12-2020 13:45 tekijä Katja Salminen VISMA )

Kiitos aktiivisesta osallistumisesta Visma Nova 10.2 webinaariin 8.12.2020. 

 

Webinaarissa käytiin läpi pääasiassa Novan uudistusta, tulevan version lakisääteisiä muutoksia sekä Novan uutta laskutusta. 

 

Webinaaritallenne on nyt katsottavissa tässä linkissä.

 

Suuri kiitos aktiivisesta keskustelusta Q&A osion puolella. Muutamia kysymyksiä emme webinaarin aikana kerenneet käymään läpi. Alta löydätte kaikki webinaarin aikana esitetyt kysymykset sekä vastaukset niihin.  

 

 

Kysymys

Vastaus

Onko suorituskykyyn tehty parannuksia (eli onko Nova 10.2 testattu esim. >200 käyttäjää, >200 000 tuotetta, >100 000 asiakasta jne)?

Suorituskyvyn parannus on ollut yksi uudistuksen peruspilareista, eli se on otettu huomioon kaikessa tekemisessä.

Uusia kenttiä ei kaiketi ole tullut? Meille tulee CRMstä laskutustiedot, toimiihan vanhat linkit tuonnissa?

Uudistukseen ei ole lisätty uusia kenttiä. Tietojen tuonnissa linkit toki toimivat, mutta ne tulee ensin määritellä uuteen.

Viitteenne kentän ääkköset ei näytä toimivan tuossa?

Ääkköset ja muut erikoismerkit toimivat kuten ennenkin. Esityksen esimerkissä oli jäänyt ä:n tilalle erikoismerkkejä, muutettiin livenä ääkköset, jotka toimivat hyvin.

Voiko koodissa näkyvää kommenttimerkkiä ‘_’ eli alaviivaa muuttaa? Nyt meidän pitää manuaalisesti korjata ne laskujen laskuriveillä toiseksi, jotta se siirtyy tilitoimistomme kirjanpitoon.

Olisiko mahdollista olla yhteydessä meidän sovellustukeen, jotta he voivat selvittää tätä teidän kanssa. "_"-koodi tarkoittaa tekstiriviä Novassa, joten tässä tulisi ymmärtää minkälaiseen koodin se olisi tarkoitus muuttaa.

viiden euron laskutuslisä ei jäänyt riville?

Esityksessä käytettiin "_" koodia esimerkinomaisesti, eli todellisuudessa olisi oikea koodi, jolloin summa säilyisi. "_" on tekstirivi, eli tässä vain esimerkkinä.

Verkkolaskutukseen siirtyessä minulle neuvottiin viime kuussa, että Koodi-kenttä ei saa koskaan olla tyhjä ja että lisätekstit kirjoitetaan esim. TXT-sarakkeeseen. Mallissa on kuitenkin Koodi-kohta monelta riviltä tyhjä (viiva?) ja Nimike-kentässä on vapaatekstiä...?

Jos tuotekoodi alkaa merkillä -, ei tuotetta tulkita varastotuotteeksi. Alleviivausmerkki "_" Koodi-kentässä tarkoittaa tekstiriviä. Koodissa kannattaa aina olla joku arvo, jos se on tekstirivi niin "_" ja tällöin summaa ei tule riville. Jos se on oikea tuotekoodi, niin se nousee verkkolaskulle ja riville voi laittaa TXT-kenttään tietoa.

Mitenkä linkkien/liitteiden lisääminen pitäisi käytännössä toimia koko novassa? En tiedä käytetäänkö meillä liitteitä tällä hetkellä oikein, mutta kun sinne lisää liitteen sen voi nähdä vain se henkilö, joka sen sinne lisää. Ja jos sattuu liitteen tallennuspaikan muuttamaan, niin liitettä ei enää näy ohjelmassa.

Jos laskulle liitetty linkki-tiedosto on haettu oman paikallisen koneen esim. C-asemalta, tällöin ko. linkki-tiedoston voi avata vain kyseiseltä koneelta. Linkkitiedosto voidaan tallentaa ja hakea laskulle palvelimen levyaseman hakemistosta, jolloin muutkin käyttäjät voivat avata kyseisen tiedoston, jos heillä on oikeus kyseiseen tallennushakemistoon.

siis missä verkkolevyn takana?

Jos laskulle liitetty linkki-tiedosto on haettu oman paikallisen koneen esim. C-asemalta, tällöin ko. linkki-tiedoston voi avata vain kyseiseltä koneelta. Linkkitiedosto voidaan tallentaa ja hakea laskulle palvelimen levyaseman hakemistosta, jolloin muutkin käyttäjät voivat avata kyseisen tiedoston, jos heillä on oikeus kyseiseen tallennushakemistoon.

Tekeekö Tulostus - Lasku edelleen sen, että viskaa verkkolaskun valmiiksi? Menin joskus vahingossa sieltä ottamaan esikatseluun laskuja ja olivatkin kääntyneet ns. laskutetuiksi.

Laskujen, etenkään verkkolaskujen esikatselua ei kannata koskaan tehdä Tulosta | Lasku -ikkunasta. Laskuta | Aloita laskutus on Esikatselu-painike ja Tulosta-painike, joilla voi esikatsella ja tulostaa laskuja ilman, että niiden tila muuttuu. Vasta itse Laskuttaminen muuttaa laskun tilaa, jos laskuttaminen meni onnistuneesti läpi.

Onko uudessa versiossa toiminto, että voisi tehdä isoja massalaskutuksia (ns. toistuvat kuukausilaskutukset)? Tehtävä nyt kopiointi-toiminnolla yksitellen.

Kyseistä toiminnallisuutta ei tällä hetkellä ole. Vaihtoehtona ns. kuukausilaskutuksen osalta on laskujen muodostaminen Asiakaskortiston kautta. Tästä saatte lisätietoja esim. Asiakaskortiston käyttäjän käsikirjasta.

Voiko uudessa versiossa laittaa yhdellä viennillä usealle laskulle tietyn tekstin/viestin? Esim. siivouslaskuun vaikkapa tieto "Joulukuu 2020" niin ettei tietoa tarvitsisi syöttää joka laskulle yksitellen.

Tällä hetkellä ei ole olemassa massapäivitystoimintoja, jolla voisi päivittää tietyn tekstin useammalle laskulle.

Verkkolasku 3.0:ssa on joku tekstikenttä, joka menee asiakkaalle asti. Missä sen paikka on Novassa?

Finvoice 3.0:ssa on mahdollista kirjoittaa esim. rivin lisäteksti -kenttään tietoa. Tarkemmat tiedot löytyvät käsikirjan kohdasta 3.8.9.2 Vapaa teksti.

Toivottavasti kaikille tulee kaikki vastaukset.

Kyllä, vastaamme kaikkiin kysymyksiin jälkeenpäin.

Näinkö jossakin välilehdellä kuluttaja e-laskun? Onko se mahdollista tässä uudessa versiossa?

Kuluttajan e-lasku vaatii lisälisenssin. Tässä pyydämme olemaan yhteydessä vastuumyyjään.

Liitteistä vielä. Eli miten linkit pitäisi tallentaa että muutkin laskuttajat näkevät? Rautalankaversio 🙂

Kannattaa käydä sovellustuen kanssa läpi kuvio teidän yrityksen näkökulmasta. Ajatus on kuitenkin se, että sen sijaan että laitetaan linkit omalle C-asemalle esim."C:\Linkit\liite.pdf", niin liite laitetaan kaikille jaossa olevaan yhteiseen asemaan esim. "Jako:\Linkit\liite.pdf". Tällä tavalla kuka tahansa avaa linkin ja on tuo jaettu asema, niin se avautuu.

Pakolliset kentät myyntitilauksiin ehdottomasti pitäisi saada. Saako vaikka itse valita pakolliset kentät?

Emme ole vielä lyöneet lukkoon myyntitilauksiin tulevia pakollisuuksia, mutta otamme toiveet huomioon, kun niitä meille kerrotaan.

Tuleeko samanlainen muistilappu myyntitilaukselle?

Uusi muistilappu on saanut hyvää palautetta, joten uskon että tuomme saman myös myyntitilauspuolelle.

Tietue laskuaihe? Mitä pitää sisällään?

Laskuaihe-kenttä laskutuksen päänäytöllä liittyy kuluttajakaupan lisenssiin (kuluttajan e-lasku).

Saako listanäkymään hakuehdoksi myyntitilausnumeron?

Se on tällä hetkellä rivitietona, ja lista on laskukohtainen (ei rivikohtainen), mutta tutkimme jos sen saa myös listaan jollain tavalla. Haasteena on koontilaskut, eli kun yksi lasku tehdään useasta tilauksesta.

Nolla-laskujen suorittaminen säilynyt samana?

0-summaisten laskujen suorittaminen Näytä | Suoritukset (F8) ja sulkee ikkunan on pysynyt samana uudistuksessa. Eli ohjelma kysyy suoritetaanko 0-summainen lasku ja muuttuu Suoritetuksi jos vastataan Kyllä.

Hei, Pystyykö laskuille siis lisäämään manuaalisesti esimerkiksi pienlaskutuslisän, paperilaskulisän, muokkaamaan tuotemääriä jne.?

Laskun riville pystyy kuten vanhassakin lisäämään, muokkaamaan ja poistamaan rivejä. Tähän ei ole tullut muutosta, ehkä pieniä parannuksia vanhaan verrattuna.

Saako näkyviin saatavien summat eräpäivittäin tuolla suodatustoiminnolla?

Tällä hetkellä ei saa näkyviin summia eräpäivittäin listassa. Siihen apuna täytyy toistaiseksi käyttää raportteja tai Raportointi-sovellusta päävalikosta.

Kuinka paljon voi laittaa liitteitä (koko ?)

AutoInvoicen kautta lähettävissä laskuissa linkkien (liitetiedostojen) ja yhden liitetiedoston enimmäiskoko on 5 MB. Maksimi kpl-määrä on 5 tällä hetkellä.

Jos on vanhassa laskutuksessa käytössä elektorinen arkistointi

Jos elektroninen arkistointi on käytössä, niin uutta laskutusta ei voi käyttää vielä. Eli vasta kun tulee päivitys, jossa se on tuettu, niin voi käyttää uutta.

niin voiko käyttää uutta laskutusta vai pitääkö ottaa uusi laskutus käytöön kun arkistoon on tehty uudet määritelmät ?

Jos elektroninen arkistointi on käytössä, niin uutta laskutusta ei voi käyttää vielä. Eli vasta kun tulee päivitys, jossa se on tuettu, niin voi käyttää uutta.

Pystyykö tuosta listan suodatuksista tulostamaan listan?

Tällä hetkellä ei pysty tulostamaan listaa ilman suodatuksia tai suodatusten kanssa. Jos koette sen tarpeelliseksi käytössänne, laitattehan siitä kehitysehdotuksen meillepäin.

Pystyykö kaikki laskutustavat laskuttamaan samalla kertaa?

Laskuta | Aloita laskuta -toiminnon kautta voi halutessaan laskuttaa samalla kertaa kaikki laskutustavat.

Saako tuon listanäkymän siirrettyä excelin samalla tavalla kuin vanhassa?

Lista-näkymää ei saa samaan tapaan Exceliin kuin vanhassa.

Tuo uusi manuaalisurotustoiminto on erittäin työläs käyttää verrattuna vanhaan.

Kehitämme manuaalisuoritustoimintoa käyttäjien palautteiden perusteella. Jos tiedossa on jo nyt tiettyjä haasteita, annathan meille esim. tukeen palautetta, niin tiedämme mitä tarkistaa.

voiko tallennettua näkymää käyttää kaikissa Nova-yrityksissä? ja voiko sitä kopioida toiselle/uudelle käyttäjälle

Tällä hetkellä tallennettua näkymää ei voi kopioida muille käyttäjille tai muihin yrityksiin. Jos koette sen tarpeelliseksi kun käytätte uudistusta, niin laittakaa siitä palautetta.

toimivatko uuden crystal reportsin räätälöidyt raportit vanhalla laskutuspuolella?

Sekä uudessa että vanhassa laskutuksessa käytettävät Crystal Reports -räätälöidyt raportit pitäisi toimia normaalisti kummassakin. Mikäli tulee jotain Crystalin yhteensopivuusongelmia, niin sitten räätälöityä pohjaa täytyy toki päivittää sopivaksi uusimman version kanssa. Todennäköisesti menee kuitenkin ilman muutoksia.

Onko rivinäkymän editointi käyttäjäkohtainen vai pelkästään tietokonekohtainen? Eli jos vaihtaa koneen niin joutuuko tekemään muutokset uudestaan?

Tallennetut suodattimet ja näkymät ovat käyttäjäkohtaisia ja yrityskohtaisia. Eli jos menet toiseen yritykseen, eivät ole siellä nähtävillä. Kiertotienä on mahdollista kopioida yrityskansion alla olevasta käyttäjäkansiosta \YR123\Käyttäjä123 kansiosta kaikki XML-tiedostot(GridLayoutspKesken.xml jne..) muihin yrityksiin tai muille käyttäjille.

Saako listasta taulukkolaskelman ?

Lista-näkymää ei saa samaan tapaan Exceliin kuin vanhassa.

Suoritustositteessa ei näy summaa, jos lasku maksetaan väärälle viitteellä

Olet oikeassa, tässä on kehitettävää. Meillä on tästä kehitystoive olemassa ja välitämme tämän kommentin eteenpäin.

Jos laskutustapoihin laittamaan taustatiedoiksi, että jos on valittu vaikka paperilasku, niin se automaattisesti lisää laskutuslisän laskuun?

Laskutapakohtaisesti ei tällä hetkellä pysty laittamaan automaattista laskutuslisää. Asiakkaalle voidaan määritellä Lisä, esimeriksi laskutuslisä Asiakaskortistossa. Ja kun myyntitilaus laskutetaan, voidaan halutessaan lisätä lisät laskulle.

Saako laskutuslisän laskulle automaattisesti? Eli ohjelma osaisi lisätä laskutuslisän sen mukaan mikä laskutustapa on asiakkaalle valittu? Nyt laitan laskutuslisän aika rivitietona paperi laskuille.

Laskutapakohtaisesti ei tällä hetkellä pysty laittamaan automaattista laskutuslisää. Asiakkaalle voidaan määritellä Lisä, esimeriksi laskutuslisä Asiakaskortistossa. Ja kun myyntitilaus laskutetaan, voidaan halutessaan lisätä lisät laskulle.

Onko laskun ulkonäkö muokattavissa? Nyt en saa lisänimikettä samalle riville kuin nimikke.

Laskun ulkonäköä voi muokata lomakemäärittelyissä, mutta lisänimikkeen osalta sen saa Tulosta | Lasku | Lomake-painikkeesta saa Lisänimikkeen nimiketiedon alle ottamalla Lisänimikkeen piilotuksen pois. Viereen lisänimikettä ei tuolta saa, jos sen haluaa viereen niin pitää tilata raporttiräätälöinti.

Toivottavasti tuo skandiongelma viitteissä, johtuu vain testiaineistosta. Maija Mehiläinen

Ääkköset ja muut erikoismerkit toimivat kuten ennenkin. Esityksen esimerkissä oli jäänyt ä:n tilalle erikoismerkkejä, muutettiin livenä ääkköset, jotka toimivat hyvin.

Toivoisin asiakasryhmä lajittelusarakkeeksi koska eri henkilöt laskuttavat eri laskutusryhmiä. Ja miksei vaikka rajausikkunoita joilla voisi näyttää vain tietyt lajit. Ja lajittelujärjestys myös voisi olla hyödyllinen määrättävä.

Asiakasryhmä-rajaus löytyy jo valmiina uudesta. Myös Laji-sarake löytyy, oletuksena näkyy kaikki lajit tällä hetkellä.

Voiko yhtäaikaa ja sekaisin käyttää uutta ja vanhaa kun avaa uuden laskutus-ohjelman valikosta? (Moniyritys-käytössä etenkin yleistä) Vai onko tuo valinta aina voimassa koko Novassa. (Ilmeisesti valinta on kuitenkin käyttäjäkohtainen?)

Emme suosittele käyttämään sekaisin uutta ja vanhaa samalla käyttäjällä. Eli jos uusi soveltuu käyttöön, niin käyttää sitä ainoastaan. On käyttäjäkohtainen valinta ja koskee koko Novaa.

Voisiko kokonaissumma olla räätälöidyn suodattimen lisäominaisuus "kyllä/ei näytä yhteissummat" - muutenhan se ruksuttaa ja kuluttaa resursseja ihan turhaan jos käy läpi koko kantaa koko ajan. Näin voisi olla rajattuna sopiva kokonaisuus jonka kokonaissummat haluaa nähdä.

Hyvä ajatus. Kun käytätte ohjelmaa ja koette että tuosta olisi teille hyötyä, niin laitathan meille kehitystoiveena tuon.

Helpottaisi kyllä ylläpitoa näkymien kopiointi. Äänestys sille. Nyky-Novassa melko yleistä että näkymät korruptoituvat ja käyttäjät kaikki eivät niitä osaa kuitenkaan muokata.

Kun olette saaneet uudistuksen käyttöön, niin ehdottomasti palautetta jos näkymien kopiointi koetaan tarpeelliseksi. Kiertotienä on mahdollista kopioida yrityskansion alla olevasta käyttäjäkansiosta \YR123\Käyttäjä123 kansiosta kaikki XML-tiedostot(GridLayoutspKesken.xml jne..) muihin yrityksiin tai muille käyttäjille.

Elektronin arkisto on kyllä kaikista jälkeenjäänein koko Novan ohjelmamoduleista joten se kaipaakin isoa remonttia.

Ymmärrän näkemyksen - elektroniseen arkistointiin ei ole tehty paljoakaan kehitystä viime vuosina ja kehityksen puute näkyy käyttökokemuksessa.

Voiko uuteen laskutukseen tuoda eräseuratut tuotteet koostetusti kukin tuote omalle riville vai tulevatko ne edelleen eräkohtaisesti omina riveinään?

Tähän ei ole tullut muutoksia, eli jos toimitetaan ja laskutetaan 2 eri erästä, vaikka se on ollut yhtensä rivinä tilauksissa, niin siitä tulee eräkohtaiset rivit.

Onko mitään muutosta Tulostus/verkkolaskutus osioon?

`Tähän mennessä ymmärsin, että ei olisi tullut. Voiko sen ikkunan näyttää. 🙂

Tulostus | Verkkolasku -toiminto on poistuva ikkuna. Uudistuksessa sitä ei enää ole lainkaan saatavilla, vaan laskutus tehdään Laskuta | Aloita laskutus -toiminnolla.

Katja: Ville vastasi Laskuta valikkoon.

Kysyin tuota Tulostus / Verkkolaskutuksen tulostus

Tulostus | Verkkolasku -toiminto on poistuva ikkuna. Uudistuksessa sitä ei enää ole lainkaan saatavilla, vaan laskutus tehdään Laskuta | Aloita laskutus -toiminnolla.

Eli lähetämme laskut Tulosta --> Tulosta Verkkolaskut

Tulostus | Verkkolasku -toiminto on poistuva ikkuna. Uudistuksessa sitä ei enää ole lainkaan saatavilla, vaan laskutus tehdään Laskuta | Aloita laskutus -toiminnolla.

Eli vanhawssa on erikseen tuo "Verkkolaskut"

Tulostus | Verkkolasku -toiminto on poistuva ikkuna. Uudistuksessa sitä ei enää ole lainkaan saatavilla, vaan laskutus tehdään Laskuta | Aloita laskutus -toiminnolla.

mitä arkistointia suosittelette käytettäväksi uuden laskutuksen kanssa?

Suosittelen olemaan vastuumyyjään yhteydessä ja juttelemaan parhaasta arkistointivaihtoehdosta.

Onhan pakollisuudet myös myyntitilausten puolella samat?

Myyntitilausten pakollisuuksia ei ole vielä lyöty lukkoon. Pyrimme saamaan asiakkaille järkevät pakollisuudet myös sinne.

Kun tilaukset tehdään myyntitilausten puolella toivomme että pakollisuudet jotka vaaditaan laskutuksessa ovat myös siellä. Muuten puuttuvat laskutusvaiheessa ja tuottavat ongelmia.

Myyntitilausten pakollisuuksia ei ole vielä lyöty lukkoon. Pyrimme saamaan asiakkaille järkevät pakollisuudet myös sinne.

Toimiiko uudessa laskutuksessa räätälöidyt raporttipohjat?

Sekä uudessa että vanhassa laskutuksessa käytettävät Crystal Reports -räätälöidyt raportit pitäisi toimia normaalisti kummassakin. Mikäli tulee jotain Crystalin yhteensopivuusongelmia, niin sitten räätälöityä pohjaa täytyy toki päivittää sopivaksi uusimman version kanssa. Todennäköisesti menee kuitenkin ilman muutoksia.

Tuleeko muistilappu myyntitilaukselle, josta se matkaa laskutukseen?

Nytkin voi halutessaan lisätä myyntitilaukselle muistilapun, tämä muistilappu siirtyy mukana laskulle, kun tilaus laskutetaan.

Eihän muistilappu tule näkyviin laskuissa?

Muistilappu on sisäiseen käyttöön, tämä ei mene asiakkaalle esim. laskun kuvan mukana.

Onko linkeissä edelleen kokorajoitus?

AutoInvoicen kautta lähettävissä laskuissa linkkien (liitetiedostojen) ja yhden liitetiedoston enimmäiskoko on 5 MB. Maksimi kpl-määrä on 5 tällä hetkellä.

Näkyykö lista-näkymässä välilehdillä näkyvien laskujen kokonaissumma jossain? Esim. kesken: kokonaissumma?

Tällä hetkellä ei näy yhteissummia. Jos kaipaatte niitä kun testaatte uudistusta, niin laittakaa siitä kehitystoive meille.

Toimiiko manuaalisuoritus edelleen samalla tavalla kuin vanhassa? (Tiedosto-Suoritus-Manuaali- ja ulkomaansuoritukset?)

Uudessa laskutuksessa ei ole identtistä toimintoa kuin Suoritus-ikkunassa oli vanhalla puolella. Jatkossa manuaalisuorittaminen tehdään valikosta Tiedosto | Manuaali/ulkomaansuoritukset. Kehitämme tuota uutta ikkunaa palautteiden perusteella.

toimiiko samat pikanäppäimet kuin vanhassa

Kyllä, kaikki samat pikanäppäimet toimivat uudessa.

Päivityksen jälkeen häviääkö kaikki esim. kultalinkin linkit sekä tiedon tuontiin ja vientiin? Joskus päivtyksissä ne ovat kadonneet pilviin

Aivan kaikkia asetuksia ei tule uuteen valmiina, eli esimerkiksi tiedon viennin linkit täytyy määritellä (tai kopioida) uudelleen.

Näkyykö kaikkien kenttien tiedot myös verkkolaskuilla?

Kaikki ne kentät, jotka ovat aiemminkin menneet verkkolaskulle, menevät myös jatkossakin. Tähän ei ole siis tehty muutoksia uudessa laskutuksessa.

Onko pakollista siirtyä tähän ennen vuoden vaihdetta?

Ei ole pakottavaa tarvetta siirtyä uuteen 10.2 versiossa. On kuitenkin hyvä siirtyä heti, kun se on teidän asetuksilla mahdollista, koska jollain aikataululla vanha poistuu käytöstä.

Onko suoritusten kirjaamiseen tullut muutoksia. Joskus joutuu myös manuaalisesti kirjaamaan suorituksen.

Suoritusten kirjaaminen tehdään uudessa versiossa Tiedosto | Manuaali/ulkomaansuoritukset, joka eroaa siitä miten vanhassa manuaalisuoritus on tehty.

 

 

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.