Minun alueeni
Apu

Rahanpesun lakisääteinen valvonta ja asiakkaan henkilötietojen käsittely

20-08-2021 07:15 (Päivitetty 25-08-2022)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 956 Näytöt

Visma Payments Oy:llä (2486559-4) on maksupalvelun tarjoajana velvollisuus tunnistaa ja tuntea asiakkaansa rahanpesulain vaatimusten mukaisesti (laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä, 444/2017, jäljempänä “rahanpesulaki”).

 

Asiakkaan tunteminen edellyttää mm. että palveluntarjoaja tietää, kenen toimeksiannosta liiketoimia tehdään. Asiakkaan henkilötietojen lisäksi tulee olla riittävät tiedot asiakkaansa toiminnasta, taloudellisesta asemasta ja palvelujen käyttötarkoituksesta.

 

Rahanpesulaki edellyttää myös tietoa siitä, onko asiakas, asiakkaan perheenjäsen tai asiakkaan läheinen yhteistyökumppani poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö (PEP, Politically Exposed Person). Poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön perheenjäseniä ovat puolisot ja vanhemmat sekä lapset ja heidän puolisonsa. Asiakkaan läheisiä yhteistyökumppaneita voivat olla mm. kaupparekisterissä ilmoitetut henkilöt (ei kuitenkaan näihin rajoittuen).

 

Poliittisesti vaikutusvaltaiseksi henkilöksi katsotaan henkilö, joka on tällä hetkellä tai on ollut viimeisen kuluneen vuoden aikana Suomessa tai toisessa valtiossa merkittävässä julkisessa tehtävässä (esim. valtionpäämiehenä, ministerinä, kansanedustajana, ylimmän oikeusasteen jäsenenä, valtion varainhoitoa tarkastavan ylimmän päättävän elimen jäsenenä, keskuspankin johtokunnan jäsenenä, suurlähettiläänä tai asianhoitajana, kenraalikuntaan kuuluvana upseerina tai valtio-omisteisen yrityksen johtotehtävissä).

 

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen ja paljastaminen ovat osa yritysten yhteiskuntavastuuta. Finanssivalvonta valvoo maksupalveluita tarjoavia sekä ohjeistaa rahanpesulain noudattamisesta.

 

Visma Payments Oy käsittelee rahanpesulain 3 luvun 3 §:n mukaisia asiakkaan tuntemistietoja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen, paljastamiseen ja selvittämiseen sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ja sen rikoksen, jolla rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen kohteena oleva omaisuus tai rikoshyöty on saatu, tutkintaan saattamista varten. Asiakkaan tuntemistietoja tai muita henkilötietoja, jotka on hankittu ainoastaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi ja paljastamiseksi, ei käytetä tarkoitukseen, joka on yhteen sopimaton näiden tarkoitusten kanssa.

 

Visma Group ja sen konserniyritykset (Visma) kunnioittavat asiakkaiden yksityisyyttä. Visma Groupin tietosuojaselosteessa määritellään yksityisyyttä koskevat rekisteröidyn oikeudet ja sitoumus henkilötietojen suojaamiseen. Tietosuojaseloste on saatavilla osoitteessa: https://www.visma.fi/yksityisyydensuoja/etusivu/

Pysy kärryillä!

Klikkaa artikkelin oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä ja "Tilaa". Näin saat ilmoitukset suoraan postilaatikkoosi, kun artikkeliin tulee jotain uutta. Valitse oikealta asetusvalikosta tilaa, niin pysyt mukana!