Mina produkter
Hjälp

Boka bort valutakursdifferens i kundreskontra

11-09-2018 12:43 (Uppdaterad 11-09-2018)
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 3701 Visningar

När du hanterar utgående fakturor i annan valuta än SEK kan det uppstå valutakursdifferenser om valutakursen har ändrats från det att fakturan skapades till det att betalning sker. Dessa differenser måste då bokas som en valutakursvinst eller valutakursförlust, och kopplas till fakturan och betalningen, för att posterna ska lägga sig som stängda i kundreskontran.

 

Kontrollera att betalningen och fakturan är matchade mot varandra i kundreskontran

 1. Gå till Visa – Redovisning – Kundreskontra.
 2. Klicka på Kundlista överst till vänster och markera sedan den aktuella kunden i övre delen av fönstret. I nedre delen av fönstret bör du nu se den aktuella fakturan och betalningen.
 3. Markera fakturan och klicka på ikonen Matcha/Koppla poster. Kontrollera att det sitter en bock för betalningsverifikatet. Om det inte gör det så bockar du för betalningsverifikatet och klickar på OK.
 4. När du kommer tillbaka till fönstret kommer du nu se ett belopp i kolumnen Saldo. Detta belopp motsvarar valutakursdifferensen, förutsatt att kunden har betalat det valutabelopp som har fakturerats.
 5. Om beloppet i kolumnen Saldo är ett negativt tal betyder det att beloppet som kunden har betalat är högre än det belopp som fakturerats, på grund av valutakursändringen. Du ska då bokföra en valutakursvinst.
 6. Om beloppet i kolumnen Saldo är ett positivt tal så är det tal om en valutakursförlust.


Skapa verifikat för valutadifferens

 1. Gå till Visa – Redovisning – Verifikatregistrering.
 2. Börja med att klicka på ikonen Användarinställningar, gå in på fliken Kolumner och bocka för
  Valutakod i kolumnen Visa.
 3. Klicka på OK för att spara ändringarna.
 4. Klicka sedan på ikonen Ny för att upprätta ett nytt verifikat.
 5. Ange önskad Ver.Typ, Ver.datum och Period. Vi rekommenderar att man använder verifikattypen Diverse (eller annan verifikattyp som inte är satt som en betalningsverifikattyp) vid bokning av valutakursdifferenser.
 6. Lägg in konto 1510 Kundfordringar, eller det konto som ni använder för kundfordringar, och välj den aktuella kunden. I fönstret som visas kan du skriva in fakturanumret och valutadiff t ex ”987654 valutadiff” i fältet Fakturanr.
 7. Klicka på OK för att komma tillbaka till verifikatet.
 8. Skriv in motkonto 8331 Valutakursvinst alternativt 8336 Valutakursförlust beroende på om det är en valutakursvinst eller förlust.
 9. Tryck sedan på tab på tangentbordet tills du kommer till kolumnen Valutakod. Ange SEK i denna kolumn och gå sedan vidare till Debet om det är en valutakursvinst alternativt Kredit om det är en valutakursförlust.
 10. Lägg in det beloppet du noterat som valutadifferens enligt ovan och tryck på Enter för att verkställa.
 11. Klicka till sist på ikonen Huvudbok för att föra över verifikatet till huvudbok och reskontra.
 12. Matcha/koppla verfikatet till faktura och betalning enligt beskrivning här


Exempel:

Du fakturerar en order på 1 000:- USD med valutakursen 7.55.

Det svenska beloppet som fakturan är registrerad med är då 7 550:- SEK.
När kunden betalar fakturan så har valutakursen ändrats till 7.78 så beloppet på 1 000:- USD motsvarar nu 7 780:- SEK. Detta leder till en valutakursvinst på 230:- SEK som måste bokföras enligt följande:


Konto     Valuta     Debet     Kredit
1510     SEK            230
8331     SEK                           230

 

OBS! Dubbelkolla att valutakoden är ändrad till SEK när du har valt konto 1510. Om du inte gör det hämtas kundens valuta och Mamut ska räkna om beloppet till SEK, då blir det en fel bokföring

Medverkande
Aktuella ämnen

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här