avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Mina områden

Logga in för att följa områden och för att få genvägar i denna meny
(updated by Dagmara Grymek VISMA ‎10-02-2019 12:26 )
Dagmara Grymek
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 278 Visningar

I Mamut Enterprise E5 kan du välja att aktivera kostnadsföring (automatisk uppdatering av lagervärdet), då bokförs händelserna såhär.

Händelse Debet Kredit
Vid varumottagning 1400 2280
Bokföring av ingående faktura 2280 2440
När varor skickas till kunden 1795 1400
När utgående faktura verkställs 3051 1510
  4011 1795

 

Konto 2280 är alltså ett av de konton som påverkas av de automatiska bokföringar som görs. Har du ett saldo på konto 2280 så kan det bero på att du har varumottagit ett inköp men ännu inte bokfört det, eller tvärtom. En annan orsak till ett saldo på konto 2280 är att du har bokfört manuellt mot detta konto.
Läs mer om kostnadsföring i Mamut Business Software E5 här och ladda ner en fullständig beskrivning av kostnadsföring av lagervaror under användarguider.

 

Vid kreditsaldo på 2280
Kreditsaldo kan bero på att du har varumottagit produkter som ännu inte har bokförts.

 1. Gå till Arkiv – Skriv ut, och klicka på Inköp.
 2. Markera rapporten Mottagna inköp och klicka på Skriv ut. Denna rapport visar inköp som har statusen Varumottagen. Inköp får automatiskt denna status så fort du varumottar något på inköpet.
 3. Gå in på fliken Produktlinjer under fliken Inköp i urvalsfönstret som kommer upp, och bocka för Bokfört antal är lägre än beställt antal.
 4. Klicka därefter på OK för att skriva ut rapporten.

Du kommer nu att få en utskrift av inköp som är helt eller delvis varumottagna, men ännu inte fullt bokförda. Med hjälp av denna rapport kan du sedan urskilja eventuella orsaker till att du har ett kreditsaldo på konto 2280.


Notera att ovanstående rapport endast skriver ut inköp som är helt eller delvis varumottagna, OCH har statusen Varumottagen. Om du har satt ett inköp som Färdigbehandlad så kommer det inte att visas på utskriften, oavsett om inköpet är bokfört eller ej.

 


Vid debetsaldo på 2280
Debetsaldo kan bero på att du har bokfört produkter som ännu inte varumottagits.

 1. Gå till Arkiv – Skriv ut, och klicka på Inköp.
 2. Markera rapporten Bokförda inköpsorder och klicka på Skriv ut. Denna rapport visar inköp som har bokförts.
 3. Gå in på fliken Produktlinjer under fliken Inköp i urvalsfönstret som kommer upp, och bocka för Mottaget antal är lägre än beställt antal.
 4. Klicka därefter på OK för att skriva ut rapporten.

Du kommer nu att få en utskrift av inköp som är helt eller delvis bokförda, men ännu inte fullt varumottagna. Med hjälp av denna rapport kan du sedan urskilja eventuella orsaker till att du har ett debetsaldo på konto 2280.


Ytterligare en orsak till att du har ett saldo på konto 2280 kan även vara att du har bokfört manuellt mot detta konto.


Bokfört manuella verifikat mot konto 2280?

 1. Gå till Arkiv – Skriv ut, och klicka på Redovisning.
 2. Markera rapporten Verifikationslista (huvudbok) rad för rad och välj Skicka till = Fil.
  Denna rapport visar verifikatrader inom det urval som sätts.
 3. Klicka därefter på Skriv ut.
 4. Gå in på fliken Standard under fliken Redovisning i urvalsfönstret som kommer upp och ange konto 2280 i fr o m och t o m.
 5. Klicka därefter på OK, välj Microsoft Excel (XLS) som filtyp och ange filnamn och sökväg för filen.
 6. Klicka därefter på OK igen för att skriva ut rapporten.
 7. Klicka på Yes i fönstret med frågan om du önskar öppna rapporten i Microsoft Office Excel.

Du kommer nu få en Excelfil som visar alla verifikatrader som är bokade mot konto 2280. I kolumnen (K) med rubrik automatic visas TRUE eller FALSE för respektive rad. Står det FALSE på någon verifikatrad så innebär det att detta verifikat har bokats manuellt. Med hjälp av denna rapport kan du därmed urskilja manuella bokningar mot konto 2280, som kan orsaka att du har ett saldo på konto 2280.


Notera att ovanstående rapporter endast är tänkta som hjälpmedel till att urskilja eventuella differenser som uppstått på konto 2280, men inte fungerar som heltäckande avstämningsrapport för kontot.

Om du har ett saldo på konto 2280 så måste du själv gå igenom de olika inköp och tillhörande verifikat som kan ligga till grund för detta, t ex med hjälp av ovanstående instruktioner.

Medverkande