Mina produkter
Hjälp

Sortering av rader i listläge

21-10-2019 16:44 (Uppdaterad 17-01-2022)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1235 Visningar

I Project Management finns det olika vyer och rapporter som presenteras i Listläge, till exempel Kundlista och Projektrapporten. Det går att sortera dessa listor genom att klicka på en eller flera befintliga kolumner, det finns även en Inställning för att välja önskat beteende när man väljer att sortera efter fler än 1 kolumn. Läs mer nedan! 

 

Gå till Inställningar > Systeminställningar > Kolumnsorteringsprioritet, här finns 2 olika alternativ: Första sorterade kolumnen har alltid prioritet eller Senast sorterade kolumn har alltid prioritet. 

 

kolumn.PNG

 

  • Exempel - Första sorterade kolumnen har alltid prioritet

Nedan visar vi sorteringen i Projektrapporten där man valt kolumnen Kund som första sorterade kolumn. 

 

När man aktiverat en sortering i en kolumn kommer den användas som första sorteringsordning. Man ser att en sortering är aktiverad i en kolumn genom att det finns en pil till höger om värdet i kolumnen som antingen pekar nedåt eller uppåt för att reflektera fallande eller stigande ordning. Se bild nedan. 

sort.PNG

Man kan sedan lägga till ytterligare sorteringar och de gäller då inom den första sorteringen.

Det innebär alltså att oavsett om man klickar på någon annan kolumn kommer sorteringen alltid prioritera kolumnen Kund i detta fallet eftersom det var den man markerade först. 

 

För att nollställa en befintlig sortering, klicka på kolumnrubriken igen tills pilen försvinner. När all sortering är borttagen finns inga pilar i någon kolumn, klicka då på det kolumnhuvud du vill sortera efter som första sortering. 

 

Samma sorteringslogik gäller för Kundlista och listvyn över försäljningsprojekt, projekt och rapporter där det finns värden i kolumner.

 

  • Exempel - Senaste sorterade kolumn har alltid prioritet 

I nedan bild visar vi sorteringen i Projektrapporten där man valt kolumnen Kund som första sorterade kolumn och Projektnummer som senaste sorterade kolumn. 

 

sort2.PNG

 

Som man ser prioriteras den senast valda kolumnen även om det fortfarande syns att man valt att sortera på Kund också. Detta beteende är bekant för många som använder kalkylarksverktyg. 

 

För att nollställa en befintlig sortering, klicka på kolumnrubriken igen tills pilen försvinner. När all sortering är borttagen finns inga pilar i någon kolumn kan man påbörja en ny sortering. 

Medverkande

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här