Mijn Communities
Help

2020-11

28-10-2020 14:18
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 224 Weergaven

Nieuw

2020-11/1 Productieplanning 2021

De Productieplanning voor 2021 is in de Payroll Gemal handleiding opgenomen.

Gewijzigd en verbeterd

2020-11/2 Splitsen functionaliteit Premie diverse verzekeringen

Payroll Gemal kent functionaliteit voor premie diverse verzekeringen (VRZ-regelingen) [1]. Die functionaliteit kan gebruikt worden om inhoudingen van verzekeraars of pensioenfondsen geautomatiseerd te laten plaatsvinden. Dergelijke premieberekeningen kennen vaak een franchise - een drempelbedrag waarover geen premie berekend wordt. De manier waarop die franchise wordt berekend varieert sterk per fonds. Om die reden is de functionaliteit van Payroll Gemal in de loop der tijd steeds verder uitgebreid. 

Veel functionaliteit wordt aangestuurd met werkgevercode 05017 Code franchise VRZ. Er is bij die uitbreiding regelmatig voor gekozen om werkgevercode 05017 meer keuze-opties te geven. Geleidelijk zijn er diverse waarden gecreëerd die eigenlijk meerdere keuzes tegelijkertijd aansturen. Hiermee is een web van keuzes ontstaan. Inmiddels heeft deze code 17 opties. Het is daardoor erg onoverzichtelijk wat de code allemaal aanstuurt.

Wij vinden het belangrijk dat je inzicht hebt in de werking van Payroll Gemal. Daarom hebben we besloten de functionaliteit deels te herstructureren. Er komt geen nieuwe functionaliteit bij, maar de aansturing die voorheen plaatsvond op werkgevercode 05017 wordt herverdeeld over bestaande en nieuwe werkgevercodes. Het doel hiervan is om de aansturing en keuze-mogelijkheden inzichtelijker te maken.

Hoe werkt het vanaf deze release?

Werkgevercode 05017 Code franchise VRZ-regeling komt te vervallen. De functionaliteit wordt ondergebracht bij onderstaande codes. De codes worden in deze release volledig omgezet. Ook bij TWK mutaties gebruik je dus de nieuwe codes en waarden. Op de nieuwe werkgevercode 05011 stuur je aan of je de franchise toepast op alleen de inhouding of op de inhouding en de afdracht:

Gegeven: code toepassing franchise.
Vastleggen: werkgevercode 05011.
0 (of niet vastgelegd) = toepassen op inhouding en afdracht;
1 = toepassen op alleen inhouding.

De bestaande werkgevercode 05008 is uitgebreid. Met deze werkgevercode kun je nu kiezen uit alle factoren die je voorheen op werkgevercodes 05008 en 05017 gezamenlijk kon selecteren:

Gegeven: code omrekening periodegrondslag VRZ-regeling.
Vastleggen: werkgevercode 05008.
0 (of niet vastgelegd) = naar rato deeltijdpercentage (invoercode 02404); 
1 = naar rato verloonde uren/fulltimenorm;
2 = naar rato factor gewerkt (uitvoercode 01991);
3 = naar rato factor gewerkt excl. opslag ADV/VT (uitvoercodes 01991-01514);
4 = niet naar rato berekenen;
5 = naar rato SV-dagen;
6 = naar rato salarisdagen;
7 = naar rato loonheffingendagen;
8 = naar rato ZVW-dagen.

Met de bestaande werkgevercodes 05005 Code omrekening minimumbedrag VRZ-regeling, 05006 Code omrekening maximumbedrag VRZ-regeling en 05007 Code omrekening franchisebedrag VRZ-regeling kun je de minimum-, maximum- en franchisebedragen koppelen aan dezelfde factor indien dat gewenst is.

Waarden 0 t/m 4 kunnen worden gebruikt in combinatie met een jaargrondslag (werkgevercode 05001 = 1) en jaarbedragen voor de minimum- en maximumgrondslag en de franchise.

Waarden 5 t/m 8 kunnen worden gebruikt in combinatie met een jaarcumulatieve (VCR) grondslag (werkgevercode 05001 = 2) en dagbedragen voor de minimum- en maximumgrondslag en de franchise.

Dit zijn dezelfde voorwaarden als golden voor de corresponderende oude waarde van werkgevercode 05017. Je hoeft dus niets in je vastlegging te veranderen.

In de oude situatie bleek de factor die je gekozen had voor werkgevercode 05009 Code begrenzing franchise ook de jaargrondslag op 100% te begrenzen. Je kon er dus niet voor kiezen om alleen de jaargrondslag of alleen de franchise te begrenzen.

Vanaf deze release stuurt werkgevercode 05009 alleen nog de franchise aan en stuurt de nieuwe werkgevercode 05010 de jaargrondslag aan:

Gegeven: code begrenzing franchise. 
Vastleggen: werkgevercode 05009.
0 (of niet vastgelegd) = standaard, franchise niet maximeren;
1 = franchise maximeren op 100%.

Gegeven: code begrenzing jaargrondslag. 
Vastleggen: werkgevercode 05010.
0 (of niet vastgelegd) = standaard, jaargrondslag niet maximeren;
1 = jaargrondslag maximeren op 100%.

Deze code werkt alleen in het geval dat je een jaargrondslag toepast (werkgevercode 05001 Code soort grondslag VRZ-regeling is vastgelegd met waarde 1). Bij een periodegrondslag is begrenzen niet van toepassing, omdat de berekening is gebaseerd op de grondslag in de periode zelf. Hier wordt geen factor in de berekening gebruikt. Bij gebruik van een jaarcumulatieve grondslag reken je naar rato van het aantal dagen. Deze factor kan nooit groter dan 100% zijn.

Actie

Je hoeft niets te doen. Wij voeren een conversie uit, zodat je geen verschil ervaart tussen de oude en de nieuwe situatie. De conversie wordt uitgevoerd conform onderstaande specificaties:

Als je werkgevercode 05009 Code begrenzing franchise hebt vastgelegd met waarde 1 (franchise maximeren op 100%), dan wordt werkgevercode 05010 Code begrenzing jaargrondslag ook gegenereerd met waarde 1 (jaargrondslag maximeren op 100%).

Let op: deze conversie wordt niet uitgevoerd voor de CAO zorgverzekeraars (CAO code 13). Bij deze CAO was reeds maatwerk aanwezig, waardoor wel de franchise, maar niet de jaargrondslag werd gemaximeerd. Door de conversie niet uit te voeren blijft ook voor jou de nieuwe situatie gelijk aan de oude.

Werkgevercode 05017 wordt omgezet in werkgevercodes 05008 en 05011 conform onderstaande tabel

werkgevercode 05017 Code franchise VRZ regeling

werkgevercode 05008 Code omrekening periodegrondslag

werkgevercode 05011 Code toepassing franchise

00 - uitsluitend toepassen bij de premie-inhouding. Alles in verhouding tot het percentage deelbetrekking

0 - naar rato deeltijdpercentage

1 - toepassen op alleen inhouding (deze conversie wordt alleen uitgevoerd als je minimaal één andere werkgevercode op de betreffende regeling hebt vastgelegd. Dit om te voorkomen dat conversie plaatsvindt op een regeling die je niet gebruikt)

01 - als 0, maar ook voor de afdracht

0 - naar rato deeltijdpercentage

0 - toepassen op inhouding en afdracht

02 - als 0, alles in verhouding tot factor gewerkt

2 - naar rato factor gewerkt

1 - toepassen op alleen inhouding

03 - als 1, alles in verhouding tot factor gewerkt

2 - naar rato factor gewerkt

0 - toepassen op inhouding en afdracht

04 - als 0, echter het percentage deelbetrekking is niet van belang

4 - niet naar rato

1 - toepassen op alleen inhouding

05 - als 1, echter het percentage deelbetrekking is niet van belang

4 - niet naar rato

0 - toepassen op inhouding en afdracht

06 - als 0, maar de toe te passen franchise, minimum en maximum bedragen zijn dag-bedragen (met 2 decimalen), om te rekenen met de SV-dagen

5 - naar rato SV- dagen

1 - toepassen op alleen inhouding

07 - als 6, maar ook toepassen op de afdrachtgrondslag

5 - naar rato SV- dagen

0 - toepassen op inhouding en afdracht

08 - als 6, hier wordt echter uitgegaan van de salarisdagen

6 - naar rato salarisdagen

1 - toepassen op alleen inhouding

09 - als 7, hier wordt echter uitgegaan van de salarisdagen

6 - naar rato salarisdagen

0 - toepassen op inhouding en afdracht

10 - als 2, echter zonder opslag ADV/VT (uitvoercode 01514)

3 - naar rato factor gewerkt excl. opslag ADV/VT

1 - toepassen op alleen inhouding

11 - als 3, echter zonder opslag ADV/VT (uitvoercode 01514)

3 - naar rato factor gewerkt excl. opslag ADV/VT

0 - toepassen op inhouding en afdracht

12 - als 6, hier wordt echter uitgegaan van de loonheffingendagen

7 - naar rato loonheffingendagen

1 - toepassen op alleen inhouding

13 - als 7, hier wordt echter uitgegaan van de loonheffingendagen

7 - naar rato loonheffingendagen

0 - toepassen op inhouding en afdracht

14 - als 6, hier wordt echter uitgegaan van de ZVW-dagen

8 - naar rato ZVW-dagen

1 - toepassen op alleen inhouding

15 - als 7, hier wordt echter uitgegaan van de ZVW-dagen

8 - naar rato ZVW- dagen

0 - toepassen op inhouding en afdracht

Meer informatie

[1] Payroll Gemal handleiding onderwerp Premie diverse verzekeringen.

2020-11/3 Extra optie voor meeruren en oppluspercentage

Een aantal klanten hebben de wens geuit voor een extra inrichtingsmogelijkheid voor meeruren in combinatie met een oppluspercentage. Men wil onderscheid kunnen maken tussen meeruren die voor verschillende doeleinden worden uitbetaald.

Parttimers werken normaal gesproken een vast aantal uur per maand. Het kan zijn dat men incidenteel meer werkt. Je kunt dan extra uren opgeven op een aparte invoercode (02403), die als aparte post worden uitbetaald (uitvoercode 01003). De medewerker en de werkgever hebben daarmee overzicht welk salaris betrekking heeft op het vaste contract en welk salaris op het incidentele meerwerk.

Wettelijk gezien bouwt de medewerker over elk gewerkt uur verlofrechten op in de vorm van vakantiedagen. Doorgaans worden die vakantiedagen aan het begin van het jaar vastgesteld op basis van het parttimepercentage. Als het parttimepercentage gedurende het jaar wijzigt, wijzigen de verlofrechten ook. Dergelijke wijzigingen zijn immers structureel van aard.

Over uren meerwerk bouwt de medewerker ook verlofrechten op. Deze uren zijn echter incidenteel van aard. Het vergt voor werkgevers veel administratie om bij meerwerk steeds de vakantierechten bij te werken en bovendien maakt dit het lastig te voorspellen hoe lang medewerkers afwezig zullen zijn op jaarbasis. Om die reden is het gebruikelijk dat verlofrechten over meerwerk direct afgekocht worden. De verlofuren worden automatisch en verplicht verkocht tegen het actuele uurloon. Deze afkoop wordt in de salarisverwerking vormgegeven met een zogenaamd oppluspercentage. Dit oppluspercentage wordt berekend over het geldbedrag van het meerwerk en vertegenwoordigt de geldwaarde van de afgekochte verlofuren. In Payroll Gemal wordt het oppluspercentage over meerwerk bij parttimers vastgelegd met invoercode 01024.

Hoe werkt het vanaf deze release?

Payroll Gemal kent reeds een tweede in-/uitvoercode combinatie 01303 met omschrijving Keuzeplan uren. De functionaliteit van deze codecombinatie lijkt zeer sterk op die van invoercode 02403 en uitvoercode 01003 voor meeruren. De keuzeplan uren zijn aanvankelijk gemaakt specifiek voor CAO UWV (CAO code 80). Toen we deze code introduceerden was er geen behoefte aan oppluspercentages, zoals die wel van toepassing zijn bij invoercode 02403 = uitvoercode 01003 met oppluscodes 01024.

Vanaf periode 11 is in Payroll Gemal een uitbreiding opgenomen bij invoercode 01303 zodat daar een oppluspercentage aan gekoppeld wordt en ook de verdere werkwijze wordt toegevoegd die ook bij invoercode 02403, 01024 van toepassing is.

Hiervoor is de omschrijving van in-/uitvoercode 01303 gewijzigd van Keuzeplan uren naar Extra uren 2.

Let op: voor CAO UWV (CAO code 80) blijft de omschrijving ongewijzigd. De functionaliteit die in deze release wordt opgeleverd, is een uitbreiding op de bestaande functionaliteit. Als je onder CAO UWV valt, kun je de keuzeplan uren dus blijven gebruiken zonder dat je hinder ervaart van de nieuwe oppluspercentages.

In onderstaande tabel, in de tweede kolom ‘Code meerwerk’, zie je de codes die je reeds gewend was vast te leggen voor meerwerk. In de derde kolom ‘Code keuzeplan’ is de corresponderende code weergegeven voor de extra functie voor meeruren die je vanaf deze release kunt gebruiken. In deze kolom is ofwel de oude naamgeving van de code vermeld ofwel een indicatie dat de code nieuw is toegevoegd. In de vierde kolom ‘Nieuwe naamgeving’ lees je de nieuwe naamgeving van deze codes, zoals ze vanaf deze release bekend zullen zijn.

Type code

Code meerwerk (bestaande functie voor meerwerk)

Code keuzeplan (extra functie voor meerwerk)

Nieuwe naamgeving

Invoercode

02403 Extra uren

invoercode 01303 Keuzeplan uren

Extra uren 2

Invoercode

01024 Vak/ADV meerwerk

invoercode 00982 *NIEUW*

Vak/ADV meerwerk 2

Invoercode 

02773 Uurloon extra uren

invoercode 03125 *NIEUW*

Uurloon extra uren 2

Uitvoercode

01003 sal.extra uren 

uitvoercode 01303 keuzeplan uren

sal.extra uren 2

Uitvoercode 

01024 vak/ADV meerwerk

uitvoercode 00982 *NIEUW*

vak/ADV meerwerk2

Uitvoercode

01505 factor meerw/opsl

uitvoercode 01509 factor keuzeplan

factor mw/opsl 2

Uitvoercode

01514 fact. ADV/VT opsl

uitvoercode 01607 *NIEUW*

fact ADV/VT opsl2

Uitvoercode

01842 uren meerw (naamswijziging ivm betere leesbaarheid)

uitvoercode 02303 uren keuzeplan

uren meerw 2

Werkgevercode

08185 Code uurloon extra uren

08186 Code uurloon keuzeplan uren

Code uurloon extra uren 2

Extra aandachtspunten

Op werkgevercode 08003 Betaling uren boven 100% heb je reeds de keuze gemaakt hoe je meerwerk wilt uitbetalen als het meerwerk resulteert in een deeltijdpercentage boven 100%. Deze keuze geldt automatisch ook voor de nieuwe functionaliteit voor meeruren 2. Indien je zowel meeruren 1 als meeruren 2 vastlegt in dezelfde periode, dan toetst Payroll Gemal eerst meeruren 1 aan de 100% grens en vervolgens meeruren 2. In de Payroll Gemal handleiding wordt een rekenvoorbeeld geplaatst voor deze situatie.

Het oppluspercentage op invoercode 00982 Vak/ADV meerwerk 2 wordt geteld in de bestaande uitvoercode 02414 uren opslag ADV. Deze uitvoercode is opgenomen in de grondslagen voor verloonde uren loonaangifte (werkgevercode 55189) en PFZW (werkgevercode 55053).

Als je gebruik maakt van een eindejaarsuitkering met peildatummethode, kun je de factor laten berekenen over het gemiddeld deeltijdpercentage inclusief opslag. Dit doe je door werkgevercode 25022 / 25222 /25422 / 25622 / 25822 / 25872 / 25922 EJU 1 t/m 7 factor deeltijd vast te leggen met waarde 2 of 5. Vanaf deze release wordt dan uitvoercode 01509 factor mw/opsl 2 automatisch ook in de factor geteld.

Als je gebruik maakt van een regeling Premie diverse verzekeringen (VRZ-regeling) met jaargrondslag (werkgevercode 05001 is vastgelegd met waarde 1), kun je de grondslag berekenen naar rato van de factor gewerkt exclusief opslag ADV/VT. Dat doe je door werkgevercode 05008 vast te leggen met waarde 3. De factor ADV/VT meeruren 2 (uitvoercode 01607) wordt in dat geval ook uitgezonderd.

Actie

Als je gebruik wilt maken van de nieuwe regeling voor meeruren 2, dan adviseren we je na te gaan of je voor meeruren 1 op werkgeverniveau afwijkende inrichting hebt vastgelegd. Je kunt dan bewust de keuze maken of je die afwijkende inrichting ook wilt gebruiken voor meeruren 2 of juist niet.

Je kunt hierbij denken aan:

  • De grondslagen waarin je de uitvoercodes van meeruren 1 hebt opgenomen. Payroll Gemal kent een functionaliteit om eenvoudig na te gaan in welke grondslag je een uitvoercode hebt opgenomen. Je gaat hiervoor naar Werkgevergegevens-> In- en uitvoercodes -> Overzicht uitvoercodes. Je kunt op basis van bovenstaande tabel de uitvoercodes voor meeruren 1 invoeren en bepalen of je dezelfde inrichting wilt toepassen bij de corresponderende uitvoercodes voor meeruren 2.
  • Het uurloon dat je wilt toepassen. Op werkgevercode 08185 heb je een keuze gemaakt tegen welk uurloon je meeruren 1 wilt betalen. Op de nieuwe werkgevercode 08186 kun je een keuze maken voor meeruren 2.
  • Of je de uitvoercode voor meeruren 2 wilt opnemen in comprimeertotalen, journaalposten of andere flexibele bestanden en overzichten.

2020-11/4 Soort looncomponent doorbetaling verlof

De aansturing en werking van uitvoercodes is zichtbaar met werkgevercodes. Zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > In- en uitvoercodes > Aansturing uitvoercodes. In de omschrijving van de werkgevercode vindt u de aansturing van een uitvoercode terug. Zie de handleiding onderwerp Uitvoercode, algemeen bij 2.2. Werking uitvoercodes zelf beïnvloeden. 

Eén van de werkgevercode voor de werking van uitvoercodes is werkgevercode 58005 Soort looncomponent. Deze werkgevercode wordt gebruikt om uitvoercodes te categoriseren voor een bepaalde werking. We kunnen dan gemakkelijk elders in de programmatuur zeggen dat alle codes vanuit een bepaalde categorie op dezelfde wijze moeten worden afgehandeld. Er is behoefte aan een nieuwe categorie voor uitvoercodes waarop doorbetaling tijdens vakantieverlof wordt gepresenteerd, omdat deze ten behoeve van de pensioenberekening in de UPA een eigen werking kennen. Ze worden namelijk wel geteld in de verloonde uren UPA, maar zonder dat er korting wegens een verlofregeling over berekend wordt.

Aan werkgevercode 58005 Soort looncomponent is hiervoor de nieuwe waarde 91 = doorbetaling verlof toegevoegd.

Alle uitvoercodes waarop een doorbetaling bij verlof wordt gepresenteerd, zijn vastgelegd met deze nieuwe waarde. Dit betreft de uitvoercodes 00635 t/m 00649 doorbetaling verlofregeling 1 t/m 15, uitvoercode 00983 AGBV WG bijdrage en uitvoercode 00984 AGBV uitkering.

2020-11/5 Overzicht 'staat salarissen en sociale lasten tbv de werkelijkheid' vervallen

Eerder hebben we aangekondigd dat enkele overzichten komen te vervallen [1]. Met ingang van november 2020 is het overzicht 'staat salarissen en sociale lasten tbv de werkelijkheid' vervallen en kun je derhalve niet meer afroepen.

Op termijn worden onderstaande overzichten eveneens verwijderd uit Payroll Gemal:

- statistiek personeelssterkte - lijstnummer 9908 (papier) en 9909 (portal) .
- selectief resultatenoverzicht (01 t/m 40) - lijstnummers 2601 t/m 2640 (papier).

Meer informatie

[1] Release notes 2020-05/1 en 2020-10/3.

2020-11/6 Aanpassing invoercodes VTWK

Op verzoek van werkgevers hebben we het mogelijk gemaakt dat de invoercodes 01245 t/m 01249 Bruto diversen 01245 t/m 01249 en de invoercodes Dagloon ziek, WAZO en ZW (respectievelijk invoercodes 02484, 02418 en 02485) met ingang van periode 11 ook met terugwerkende kracht over vorig jaar kunnen worden vastgelegd.

2020-11/7 Wijziging koptekst op overzicht ZW-meldingen

Op het overzicht ZW-meldingen wordt vermeld hoeveel dagen of uren ziekte zijn geboekt. Dit gegeven wordt gepresenteerd onder Algemeen in de kolom DGN/URN ZK. Er staat per 2021 een grote wijziging gepland in de berekening van ziekengeld. In voorbereiding op deze wijziging is de genoemde kolomnaam gewijzigd in EENH ZK.

2020-11/8 Loonaangiftemelding L1818

De Belastingdienst controleert de loonaangifte op tal van punten. Als zo'n controle negatief uitvalt, dan meldt de Belastingdienst dat via een foutmelding. Wij hebben in Payroll Gemal diverse van deze controles overgenomen [1]. We kunnen dan al op het mutatieverslag melden dat er een fout in de loonaangifte zal ontstaan als de aangifte op basis van de huidige productie ingezonden gaat worden.

Foutmelding L1818 bleek nog niet opgenomen te zijn in de controles van Payroll Gemal. Deze hebben we met ingang van periode 11 alsnog toegevoegd.

Melding L1818 verschijnt als:

  • Er geen datum uit-dienst is opgegeven - invoercodes 02924 Datum uit-dienst EN 02941 Datum uit-dienst loonaangifte zijn leeg.
  • Het dienstverband is voor geen enkele SV verzekerd - invoercodes 02122 Code WW en 02123 Code WIA zijn vastgelegd met waarde 0 of 2 EN invoercode 02124 Code ZW is vastgelegd met waarde 0.
  • Er is toch een loon SV berekend - uitvoercode 01598 loon SV is ongelijk aan 0.

In praktijk zal deze situatie voornamelijk ontstaan als op een dienstverband voor loon uit vroeger dienstbetrekking ten onrechte invoercodes 02122 Code WW of 02123 Code WIA is vastgelegd met waarde 2 (premieplicht).

Meer informatie

[1] Gemal handleiding onderwerp Mutatieverslag bij 3.3 Meldingen.

Wet en regelgeving

2020-11/9 Vooraankondiging vaste reiskostenvergoeding per 2021

Je mag onder de reguliere regelgeving je werknemer een vaste reiskostenvergoeding geven als deze op jaarbasis minimaal 128 dagen naar de werkplek reis bij een fulltime dienstverband. In de praktijk kan de werknemer dan bij een vijfdaagse werkweek gemiddeld twee dagen per week thuiswerken.

Over 2020 is deze regel door Staatssecretaris Vijlbrief opgeschort, omdat medewerkers actief wordt geadviseerd om zo veel mogelijk thuis te werken. Dat houdt in dat je de vaste reiskostenvergoeding belastingvrij mag blijven verstrekken, ook als een medewerker op fulltime basis minder dan 128 dagen per jaar naar de vaste werkplek reist.

Deze regeling vervalt per 2021. Je moet vanaf 2021 dan bijhouden wie er op fulltime basis gemiddeld meer dan twee dagen per week thuis werkt. Is dat het geval, dan moet je bijhouden hoe vaak de medewerker naar de vaste werkplek is gereisd om vast te kunnen stellen hoeveel reiskosten belastingvrij mogen worden vergoed.

Omdat deze wijziging ingrijpend kan zijn én plaatsvindt in de jaarovergang plaatsen wij hier alvast een vooraankondiging van de acties die je kunt ondernemen.

In Payroll Gemal kun je het fiscaal vrijgestelde bedrag aan reiskosten op diverse manieren berekenen. Je legt je keuze vast op werkgevercode 26400.

  • Je kunt de fiscale vrijstelling berekenen op basis van werkelijke reizen (werkgevercode 26400 = 0 of 1), in dat geval hoef je geen actie te ondernemen.
  • Je kunt de fiscale vrijstelling berekenen op basis van de praktische regeling van de fiscus (werkgevercode 26400 = 2 of 3). In dat geval leidt Payroll Gemal zelf de reisbewegingen af uit het werkdagenpatroon van de medewerker volgens de formule 214 / 12 = 17,83 reisbewegingen op fulltime basis. Deze formule is bij regelmatig thuiswerk niet langer geldig. Als je op dit moment gebruik maakt van de praktische regeling, heb je twee opties:

1. Indien de meerderheid van de medewerkers naar de werkplek blijft reizen, dan kun je op werkgeverniveau de berekening op basis van de praktische regeling handhaven. Bij werknemers die op fulltime basis meer dan twee dagen per week thuiswerken, leg je met invoercode 02518 de werkelijke reisdagen (per maand) vast. Payroll Gemal rekent dan wel via de praktische regeling, maar gaat hierbij uit van de werkelijk opgegeven reisdagen. De exacte berekening kun je nalezen in de Gemal handleiding, onderwerp Reiskosten, fiscale afhandeling bij 4.1.

2. Indien de meerderheid van de medewerkers op fulltime basis meer dan twee dagen per week thuiswerkt, dan kun je op werkgeverniveau de berekening van de fiscale vrijstelling aanpassen. Je legt hiertoe werkgevercode 26400 vast met waarde 0 of 1. Hiermee geef je aan dat je wilt rekenen met de werkelijke reisbewegingen die je zelf vastlegt. Bij waarde 0 wordt de vrijstelling van woon-werkverkeer en zakelijke reizen samengevoegd, bij waarde 1 niet. Vervolgens maak je met werkgevercode 26300 de keuze hoe je de werkelijke reisbewegingen wilt vastleggen. Als er medewerkers zijn die twee dagen of minder per week thuiswerken, dan kun je bij die medewerkers alsnog de praktische regeling toepassen. Je geeft dan het vaste aantal reisbewegingen per maand stam op. Op fulltime basis is dit volgens de praktische regeling 214 / 12 = 17,83 reisbewegingen per maand. Bij parttimers reken je dit om naar rato.

De fiscus bepaalt welk bedrag aan reiskosten belastingvrij mag worden vergoed. De CAO-partijen bepalen het bedrag aan reiskostenvergoeding dat je aan je werknemers betaalt. Wij hebben deze situatie voorgelegd aan de CAO-koepels. Het is denkbaar dat je CAO-koepel voorschrijft dat de reiskostenvergoeding op een vergelijkbare manier aangepast moet worden bij thuiswerk of met een ander alternatief komt. Als wij een reactie van een CAO-koepel ontvangen, dan zullen wij deze in de eerstvolgende release publiceren. Indien je vragen hebt over het beleid met betrekking tot reiskosten binnen je CAO, dan kun je deze aan je eigen CAO-koepel voorleggen.

Opgeloste meldingen

2020-11/10 Berekening indicatief bedrag transitievergoeding na AOW-leeftijd (change 2174943)

Als een medewerker de AOW-leeftijd heeft bereikt, is bij ontslag geen transitievergoeding verschuldigd. Een transitievergoeding is bedoeld om van werk naar werk te komen. Als de medewerker AOW gerechtigd is, dan heeft de medewerker inkomen uit de AOW en wordt de stap naar nieuw werk niet meer vanuit de wet ondersteund met een transitievergoeding.

Bij deze medewerkers werd wel maandelijks het indicatief bedrag transitievergoeding (uitvoercode 01555) berekend. In diverse meldingen werd bij ons aangegeven dat dit tot verwarring leidde. Met ingang van deze release wordt het indicatief bedrag transitievergoeding niet berekend vanaf de maand waarin de medewerker AOW- gerechtigd wordt.

Indien je toch besluit een transitievergoeding te betalen aan een AOW-gerechtigde medewerker, dan kun je deze zelf berekenen vanuit de grondslagen vast salaris, vaste componenten en variabele componenten (uitvoercodes 01658 / 01659 / 01660). De berekeningswijze is beschreven in de Gemal handleiding, hoofdstuk Transitievergoeding bij Berekening en verwerking. 

Let op: Als je een transitievergoeding betaalt aan een AOW-gerechtigde medewerker, dan houd je daarop de werknemersbijdrage Zvw in. Hiertoe leg je invoercode 02101 Code verzekeringsplicht Zvw vast met waarde 4.

Met ingang van deze release wordt het indicatief bedrag transitievergoeding niet berekend als de medewerker op de eerste dag van de berekeningsmaand AOW-gerechtigd is.

Automatische herrekening 04

De nieuwe situatie wordt toegepast over heel 2020 door middel van een automatische herrekening. Je herkent deze herrekening op het mutatieverslag aan reden 04. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

2020-11/11 Dagloon bij benadering bij doorgestort recht VT/EJU naar IKB (change 2171718)

Het dagloon bij benadering (uitvoercode 01778) wordt in Payroll Gemal berekend met de formule:

(loon SV - (uitbetaalde VT en EJU) + (recht VT en EJU)) / 21,75 = dagloon bij benadering 100%

(Sinds release 07-2020 wordt een korting, aanvulling of uitkering ten gevolge van aanvullend geboorteverlof ook uitgezonderd van het hier genoemde loon SV.)

Er wordt in deze formule rekening gehouden met het recht VT/EJU omdat dit leidt tot een gelijkmatiger berekening van het dagloon gedurende het jaar. De uitbetaling VT/EJU moet dan vanzelfsprekend niet geteld worden om dubbeltelling te voorkomen.

Melding

Het bleek dat het recht VT/EJU ook geteld werd als deze component werd doorgestort naar een IKB. De uitbetaling van het IKB werd echter niet afgetrokken van het loon SV, waardoor een dubbeltelling ontstaat. Bij het IKB kan de uitbetaling niet zomaar in mindering worden gebracht op het loon SV. Het IKB bestaat vaak uit meer bronnen dan alleen de VT/EJU. Ook wordt een uitbetaling vaak gebruikt voor uitruil tegen andere arbeidsvoorwaarden die niet tot het loon SV behoren. 

Voorbeeld

Een medewerker verdient € 2000 bruto en bouwt daarover 8% vakantietoeslag op ter waarde van € 160. Die vakantietoeslag wordt direct doorgestort in een IKB. De € 160 wordt dus niet gepresenteerd op uitvoercode 01618 recht VT. In december ruilt de medewerker zijn hele saldo IKB uit voor een fiets van de zaak. Het bruto saldo wordt afgeboekt en meteen ingeruild voor een fiets. Die fiets is geen bruto loon voor de medewerker, omdat deze in de vrije ruimte van de WKR wordt opgenomen. In de oude situatie werd het dagloon bij benadering als volgt berekend:

(loon SV -(uitbetaalde VT en EJU) + (recht VT en EJU)) / 21,75 = dagloon bij benadering 100%  = (€ 2000 -  € 0 + € 160) / 21,75 = € 99,31. Dit is onjuist. Er werd immers geen recht VT, maar IKB opgebouwd. Bovendien wordt er nooit VT uitbetaald omdat de medewerker het IKB gebruikt om een fiets aan te schaffen. Het zou om die reden ook niet juist zijn om de uitbetaling IKB dan in mindering te brengen op het dagloon bij benadering. In de nieuwe situatie wordt het doorgestorte recht niet meer meegeteld:
(loon SV -(uitbetaalde VT en EJU) + (recht VT en EJU)) / 21,75 = dagloon bij benadering 100%  = (€2000 -  €0 + €0) / 21,75 = €91,95. 

Oplossing

We hebben de berekening van het dagloon bij benadering met ingang van deze release aangepast. Doorgestort recht VT/EJU naar een IKB wordt niet langer geteld in de berekening van het dagloon. Uitbetalingen vanuit het IKB die tot het SV loon worden gerekend, worden net als in de oude situatie nog wel geteld.

Let op:

  • Door deze aanpassing wordt het dagloon bij benadering lager dan in de oude situatie. Indien je op basis van dit dagloon een uitkering aan je medewerker hebt betaald, dan kan dit tot vorderingen leiden.
  • Het dagloon bij benadering is een (grove) benadering, waarmee je alvast een uitkering kunt betalen aan je medewerker in afwachting van het definitieve dagloon. Dat definitieve dagloon wordt altijd door UWV vastgesteld en gecommuniceerd. Zodra het definitieve dagloon bekend is, dien je dit zelf vast te leggen en wordt de uitkering herrekend. 

Automatische herrekening 07

Wij zullen een automatische herrekening uitvoeren om het dagloon bij benadering in bovengenoemde situatie aan te passen. Je herkent deze herrekening op het mutatieverslag aan reden 07. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

2020-11/12 IKB over toelage generatiebeleid na uit-dienst (change 2224738)

Deze melding heeft betrekking op medewerkers die:

- een toelage generatiebeleid (in- / uitvoercodecombinatie 00695) hebben;
- een IKB hebben;
- uit-dienst zijn.

In deze situatie werd na uit-dienst nog maandelijks recht IKB berekend over de toelage generatiebeleid. Dit is met ingang van de huidige release opgelost. Deze aanpassing kan tot gevolg hebben dat ook bij medewerkers in de genoemde situatie die nog in-dienst zijn een cent afrondingsverschil ontstaat.

Automatische herrekening 08

Wij zullen een automatische herrekening uitvoeren om de foutsituaties te herstellen, zie reden 08 op het mutatieverslag. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Eerder gepubliceerde nieuwsberichten

2020-11/13 Inpasnummer en salarisperiode 03 en 04 [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op de community. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

29 september 2020 - De automatische herrekening die we voor onderstaande aanpassing in periode 10 uitvoeren vind je met reden 04 vermeld op het mutatieverslag.

18 september 2020 - Eerder dit jaar hebben we in Payroll Gemal een conversie uitgevoerd waarbij we voor medewerkers met een inpasnummer vastgelegd met invoercode 02351 (schaal/tabelnummer), dit inpasnummer overgezet hebben naar invoercode 02316 (inpasnummer). We constateren nu dat in periode 09 voor sommige medewerkers bij wie deze conversie speelde, salaris van de periodes 03 en 04 is teruggeboekt wanneer ze in periode 09 herrekend zijn.

We gaan dit aanpassen in periode 10 en een automatische herrekening uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen om via een correctieproductie voor periode 09 dit nu te herstellen bij betrokken medewerkers. Je doet dit door met terugwerkende kracht tot periode 03 in de vaste gegevens het voor de medewerker betreffende inpasnummer vast te leggen met invoercode 02316. Je legt daarbij ook met terugwerkende kracht in de vaste gegevens invoercode 02351 (schaalnummer) en 02326 (anciënniteit) vast met waarde nul.

Lees meer...

2020-11/14 Uitruil reiskosten en coronamaatregelen [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op de community. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

20 oktober 2020

Opmerking

Als zowel de vaste vergoeding als de uitruil reiskosten zijn overeengekomen vóór 13 maart en de medewerker is na die datum meer/minder gaan werken, dan dien je vanaf het moment dat het contract is gewijzigd te rekenen met de werkelijke reisdagen naar de werkplek.

Voorbeeld: een werknemer werkte vóór 13 maart 2020 3 dagen per week. Vanaf 13 maart werd volledig thuisgewerkt. Vanaf 1 juli is de werknemer 5 dagen per week gaan werken. Je mag dan tot en met 30 juni de fiscale vrijstelling berekenen alsof de medewerker 3 dagen per week naar de vaste werkplek is blijven reizen. Vanaf 1 juli reken je met de werkelijke reisdagen.

N.B - Bij een verhuizing van de medewerker wordt het contract niet gewijzigd, je mag dan ook na de verhuizing blijven aannemen dat de werknemer elke dag naar de vaste werkplek is gereisd.

8 oktober 2020

Let op: onderstaande opmerking blijkt bij nadere beschouwing onjuist. De opmerking van 20 oktober bevat de correcte informatie.

Opmerking

Als zowel de vaste vergoeding als de uitruil reiskosten zijn overeengekomen vóór 13 maart en de medewerker is na die datum meer/minder gaan werken of is verhuist, dan mag je de vergoeding en de fiscale ruimte nog steeds bepalen alsof de medewerker elke overeengekomen werkdag naar de werkplek is gereisd. In deze situatie is een administratie van de werkelijke reis- en thuiswerkdagen dus niet nodig.

Voorbeeld: een werknemer werkte vóór 13 maart 2020 3 dagen per week. Vanaf 13 maart werd volledig thuisgewerkt. Vanaf 1 juli is de werknemer 5 dagen per week gaan werken. Vanaf die datum mag je de vaste vergoeding en de fiscale uitruil dus berekenen alsof de werknemer 5 dagen per week naar de werkplek is gereisd. De onderliggende overeenkomst is immers gesloten vóór 13 maart 2020 en is inhoudelijk niet veranderd.

30 september 2020

Door de uitbraak van het coronavirus is dit jaar veel veranderd. Een belangrijke verandering is dat er veel wordt thuisgewerkt. Deze maatregel is per 13 maart halsoverkop ingevoerd. De fiscale gevolgen van deze maatregel voor reiskostenvergoedingen zijn later pas nader toegelicht.

Er was al langere tijd bekend dat de werkgever een vaste reiskostenvergoeding afgesproken vóór 13 maart 2020, mocht blijven doorbetalen onder de aanname dat het reispatroon van de medewerker onveranderd was. Als de vaste vergoeding dus vóór 13 maart binnen de fiscale vrijstelling viel, dan mag je deze ook vanaf 13 maart onbelast doorbetalen. Als de vergoeding is afgesproken vanaf 13 maart, dan is deze slechts fiscaal vrijgesteld tegen 19ct/km op basis van de werkelijke reizen.

Onlangs zijn ook de regels voor fiscale uitruil nader toegelicht. Als de fiscale uitruil van een bruto vergoeding tegen een netto reiskostenvergoeding is afgesproken vóór 13 maart 2020, dan mag de fiscale ruimte berekend worden alsof de medewerker ook vanaf 13 maart in hetzelfde patroon is blijven reizen. Indien de uitruil echter is afgesproken vanaf 13 maart, dan moet de fiscale ruimte worden berekend op basis van de werkelijke reizen.

In de praktijk is veelal een vaste vergoeding afgesproken vóór 13 maart, maar de uitruil reiskosten na die datum. De uitruil wordt in veel gevallen jaarlijks opnieuw afgesproken, waarbij de eindejaarsuitkering verreweg de meest populaire bron is. In deze situatie mag de fiscale vrijstelling van de vaste vergoeding worden berekend alsof de medewerker altijd naar de werkplek is blijven reizen, terwijl de fiscale ruimte voor de uitruil op basis van werkelijke reiskilometers moet worden vastgesteld.

In Payroll Gemal is deze berekening momenteel niet mogelijk, omdat er slechts één berekening voor de fiscale vrijstelling bestaat die geldt voor alle reiskostenvergoedingen en fiscale uitruil. In release 2020-12 zullen wij nieuwe functionaliteit opleveren, waarmee de beschreven situatie ondersteund wordt. Wij realiseren ons dat dit voor velen niet het ideale oplevermoment is. De specificaties vanuit de wetgever zijn echter pas dusdanig laat gecommuniceerd aan ons, dat dit het eerst mogelijke moment is waarop wij de functionaliteit kunnen leveren.

De functionaliteit werkt in hoofdlijnen als volgt:

- Je geeft de werkelijke reisbewegingen op over de periodes waarin is thuisgewerkt.
- Payroll Gemal berekent de fiscaal vrijgestelde reiskosten op basis van de werkelijke reisbewegingen.
- Als de fiscale vrijstelling lager uitvalt dan de vaste vergoeding, vindt er een correctie plaats waardoor de vergoeding alsnog netto betaald wordt.
- Als de fiscale vrijstelling hoger uitvalt dan de vaste vergoeding, vindt er geen correctie plaats en kan de resterende vrijstelling worden uitgeruild.

Een uitgebreide toelichting op deze functionaliteit volgt in de release notes van 2020-12.

Actie

  • Deze functionaliteit werkt op basis van de werkelijke reisbewegingen van de medewerker. Als bovenstaande situatie in je bedrijf speelt, dan is het van belang om deze reisbewegingen te inventariseren voor alle medewerkers die een uitruil reiskosten willen toepassen.
  • In sommige CAO's wordt de eindejaarsuitkering al in 2020-11 uitbetaald. Als dat het geval is, dan adviseren wij om een eventuele de uitruil reiskosten pas in 2020-12 met TWK tot 2020-11 te verwerken. De fiscaal vrijgestelde reiskosten op basis van de werkelijke reisdagen tijdens thuiswerk zijn vrijwel altijd lager dan in het oude reispatroon. Als de uitruil in 2020-11 op basis van de oude fiscale ruimte wordt uitgevoerd en in 2020-12 gecorrigeerd met de nieuwe functionaliteit, dan leidt dit vrijwel altijd tot vorderingen. Die vorderingen ontstaan doordat de fiscale ruimte kleiner wordt en de uitruil (deels) ongedaan wordt gemaakt.
  • In sommige CAO's wordt maandelijks een IKB uitgeruild tegen extra reiskostenvergoeding. Meestal zijn keuzes voor dergelijke uitruil al in januari gemaakt. Als de keuze vóór 13 maart 2020 is gemaakt, hoef je geen actie te ondernemen. De fiscale ruimte voor de uitruil mag dan immers berekend worden op basis van het vaste reispatroon van vóór de coronamaatregelen. Als de keuze vanaf 13 maart 2020 is gemaakt, dan dien je wel de werkelijke reisbewegingen vast te stellen. Omdat bij deze medewerkers gedurende het jaar al veel reiskosten zijn uitgeruild, zal dat helaas onder de nieuwe functionaliteit leiden tot vorderingen. De fiscale ruimte wordt immers minder, waardoor (een deel van) de uitruil wordt teruggedraaid.

2020-11/15 Zorgbonus [1]

Dit bericht is eerder gepubliceerd op de community. Voor de volledigheid wordt het hier herhaald.

7 oktober 2020 - Tijdens de eerste golf van het coronavirus hebben veel zorgmedewerkers zich bovengemiddeld ingezet. De rijksoverheid heeft besloten om als blijk van waardering een bonus uit te keren aan deze medewerkers, de zorgbonus.

Deze bonus bedraagt € 1000 netto, onafhankelijk van de omvang van het dienstverband. De bonus kan verstrekt worden aan elke medewerker bij een zorginstelling die in de periode van 1 maart tot 1 september 2020 heeft bijgedragen aan de strijd tegen COVID-19.

Het enige criterium is dat het jaarloon niet meer dan € 73.000 mag bedragen bij een fulltime dienstverband. Je bepaalt als werkgever welke werknemers naar jouw inzicht in aanmerking komen voor de bonus.

De overheid heeft een lijst gemaakt van beroepen, functies en functiegroepen die in beginsel in aanmerking komen, maar deze lijst is niet dwingend. De bonus vraag je aan tussen 1 oktober en 29 oktober. De overheid streeft er dan naar de aanvraag binnen 13 weken af te handelen.

De bonus moet voor werknemers opgenomen worden in de WKR (werkkostenregeling). Als de vrije ruimte van de WKR wordt overschreden, leidt dat normaal gesproken tot 80% eindheffing over de overschrijding. De rijksoverheid vergoedt zowel het bonusbedrag van € 1000 als eventuele eindheffing, voor zover deze is toe te schrijven aan de zorgbonus. Je kunt je vrije ruimte in de WKR dus gebruiken zonder rekening te houden met de zorgbonus.

Je kunt de bonus ook toekennen aan personeel niet in loondienst, zoals ZZP'ers of uitzendkrachten. Voor deze groep geldt een aparte wijze van vastlegging, die hieronder wordt beschreven.

Let op: voor personeel niet in loondienst gelden aparte inkomenseisen om in aanmerking te komen voor de zorgbonus.

Meer informatie over de zorgbonus vind je op de website van de rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/zorg/zorgbonus

Vastlegging in Gemal (werknemers)

Aangezien je als werkgever zelf de keuze maakt voor welke medewerkers je de bonus aanvraagt, kunnen wij niet automatisch de betreffende medewerkers selecteren. Je kunt de bonus boeken op een code voor netto diversen naar keuze (in- / uitvoercode combinaties 00876 t/m 00950). Vergeet niet de betreffende uitvoercode op te nemen in je journaalposten, eigen cumulaties en comprimeertotalen. 

Je kunt deze code een naam naar keuze geven. Dat doe je in Gemal Direct in het menu Werkgevergegevens > In- en uitvoercodes > tekst bij invoercode / uitvoercode.

Het netto bedrag moet worden opgenomen in de werkkostenregeling (WKR). Hiertoe leg je de gekozen uitvoercode vast in de grondslag van werkgevercode 55100 Uitvoercodes grondslag WKR met waarde 1. Deze inrichting heeft direct tot gevolg dat zowel de zorgbonus als de eindheffing over deze bonus worden gepresenteerd op het controle-overzicht werkkosten.

Vastlegging in Gemal (personeel niet in loondienst)

Als je personeel niet in loondienst op een andere wijze betaalt, dan hoef je deze personen niet specifiek voor de zorgbonus op te nemen in Gemal. Als je personeel niet in loondienst wel betaalt via Gemal, dan kun je ook voor deze groep een code voor netto diversen naar keuze selecteren. Dit moet een andere code zijn dan voor reguliere werknemers, omdat de uitbetaling op een andere wijze belast wordt. Je kunt ook deze in- / uitvoercode combinatie een naam naar keuze geven. Dat doe je in Gemal Direct in het menu Werkgevergegevens > In- en uitvoercodes > tekst bij invoercode / uitvoercode.

Vergeet niet de betreffende uitvoercode op te nemen in je journaalposten, eigen cumulaties en comprimeertotalen.

De verstrekking van de zorgbonus aan personeel niet in loondienst wordt aangemerkt als een verstrekking aan derden van een bedrag meer dan € 136 conform hoofdstuk 24.4 van het handboek loonheffingen. Je dient zelf een lijst bij te houden van de personen aan wie je de zorgbonus hebt verstrekt.

Ook dien je zelf de eindheffing te boeken in de loonaangifte. Je doet dit in het loonaangifteportaal op de post "publiekrechtelijke uitkeringen en tijdelijke knelpunten van ernstige aard". De eindheffing bedraagt 75% van de verstrekte zorgbonus en moet geboekt worden in dezelfde periode als waarin de bonus is uitbetaald.

CAO informatie

CAO onderwijs

2020-11/20 CAO Bestuurders PO - Verlenging CAO tot 01-01-2021

De VTOI-NVTK en Vereniging voor Onderwijsbestuurders (VvOB) hebben, vooruitlopend op integratie van de twee loongebouwen van Bestuurders PO respectievelijk VO tot één nieuw geïntegreerd loongebouw, besloten tot het ongewijzigd verlengen van beide bestuurders CAO’s tot 1 januari 2021 met toekenning van een algemene salarisverhoging en een eenmalige uitkering.

Wijziging van de salaristabel

De salarissen worden per 1 januari 2020 verhoogd met 3,4% en per 1 oktober 2020 verhoogd met 1,3%, mits de WNT-norm OCW-sectoren niet wordt overschreden. De salaristabel (code salarisregeling = 75) is per 1 januari 2020 en 1 oktober 2020 aangepast.

Vervallen toelagen

De extra toeslag van 0,8 % en de tegemoetkoming ZKV zijn met ingang van periode 10-2020 in het salaris opgenomen. De toeslagen zijn met ingang van die datum op nul gesteld.

Eenmalige uitkering

Conform CAO hebben we een eenmalige uitkering ingericht. Je vindt de specificaties van deze uitkering in Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Eindejaarsuitkeringen > Definitie uitkeringen > Definitie uitkering 7.

Enkele bijzonderheden van deze uitkering:

  • Het bedrag bedraagt in principe € 4000,00.
  • Als referteperiode geldt januari t/m oktober 2020.
  • Het uitbetaalde bedrag wordt in de resultaten onder periode 10 verantwoord.
  • Het bedrag wordt gemaximeerd op 100% deelbetrekking.
  • De uitkering wordt gepresenteerd met uitvoercode 01417 met als standaardtekst Eenm. uitk 2020.
  • Omdat de uitkering pensioengevend is, nemen we de uitbetaling op in de grondslag ABP als telling voor de variabelen opbouw ABP volgend jaar (uitvoercode 01417 in grondslag werkgevercode 55056).
  • Een viertal verlofregelingen (ouderschapsverlof, onbetaald verlof, levensloopverlof en zorgverlof-lang) worden gekort. Uiteraard kun je hier op afwijken.
  • Je kunt voor een medewerker de uitkering blokkeren door invoercode 01417 vast vast te leggen met waarde 0,01 vanaf 2020-01.

Actie

Denk aan het eventueel opnemen van uitvoercode 01417 in je journaalposten, comprimeertotalen en/of eigen cumulaties.
Voor het korten van de andere verlofregelingen pas je de grondslag van de eenmalige uitkering aan (werkgevercode 55179).

Automatische herrekening 10

In periode 11 zullen we een automatische herrekening uitvoeren, zie reden 10 op het mutatieverslag. Let op: in de CAO staat expliciet vermeld dat de WNT normen OCW-sectoren niet overschreden mogen worden. Een mogelijke overschrijding kun je constateren met behulp van het overzicht norm topinkomen (signaleringsoverzicht 1805).

2020-11/21 CAO Bestuurders VO - Verlenging CAO tot 01-01-2021

De VTOI-NVTK en Vereniging voor Onderwijsbestuurders (VvOB) hebben, vooruitlopend op integratie van de twee loongebouwen van bestuurders PO respectievelijk VO tot één nieuw geïntegreerd loongebouw, besloten tot het ongewijzigd verlengen van beide Bestuurders CAO’s tot 1 januari 2021 met toekenning van een algemene salarisverhoging en een eenmalige uitkering.

Wijziging van de salaristabel

De salarissen worden per 1 januari 2020 verhoogd met 3,4%, mits de WNT-norm OCW-sectoren niet wordt overschreden. De salaristabel (code salarisregeling = 30) is per 1 januari 2020 aangepast.

Eenmalige uitkering

Conform CAO hebben we een eenmalige uitkering ingericht. Je vindt de specificaties van deze uitkering in Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Eindejaarsuitkeringen > Definitie uitkeringen > Definitie uitkering 7.

Enkele bijzonderheden van deze uitkering:

  • Het bedrag bedraagt in principe € 4000,00.
  • Als referteperiode geldt januari t/m oktober 2020.
  • Het uitbetaalde bedrag wordt in de resultaten onder periode 10 verantwoord.
  • Het bedrag wordt gemaximeerd op 100% deelbetrekking.
  • De uitkering wordt gepresenteerd met uitvoercode 01417 met als standaardtekst Eenm. uitk 2020.
  • Omdat de uitkering pensioengevend is, nemen we de uitbetaling op in de grondslag ABP als telling voor de variabelen opbouw ABP volgend jaar (uitvoercode 01417 in grondslag werkgevercode 55056).
  • Een viertal verlofregelingen (ouderschapsverlof, onbetaald verlof, levensloopverlof en zorgverlof-lang) worden gekort. Uiteraard kun je hier op afwijken.
  • Je kunt voor een medewerker de uitkering blokkeren door invoercode 01417 vast vast te leggen met waarde 0,01 vanaf 2020-01.

Actie

Denk aan het eventueel opnemen van uitvoercode 01417 in je journaalposten, comprimeertotalen en/of eigen cumulaties. Voor het korten van de andere verlofregelingen pas je de grondslag van de eenmalige uitkering aan (werkgevercode 55179).

Automatische herrekening 10

In periode 11 zullen we een automatische herrekening uitvoeren, zie reden 10 op het mutatieverslag. Let op: in de CAO staat expliciet vermeld dat de WNT normen OCW-sectoren niet overschreden mogen worden. Een mogelijke overschrijding kun je constateren met behulp van het overzicht norm topinkomen (signaleringsoverzicht 1805).

2020-11/22 CAO HBO, MBO, PO en VO - Korting seniorenverlof

Eerder dit jaar hebben we onder andere voor de verlofregelingen aanpassingen doorgevoerd waarbij we uitvoercodes met waarde 5 in de grondslag hadden opgenomen [1]. Deze wijziging in aansturing werkte echter niet goed voor de onderwijs-cao’s waar we speciale programmatuur hebben opgenomen voor seniorenverlof via verlofregeling 9 en/of 10 (uitvoercodes 01444 / 01445).

Automatische herrekening 05

Met ingang van periode 11 is dit aangepast waardoor de waarde 5 weer wel goed verwerkt wordt. In sommige gevallen kan hierdoor ook de presentatie van de korting op de salarisspecificatie veranderen. Voor deze situatie gaan we een automatische herrekening uitvoeren. Je vindt deze herrekening terug op het mutatieverslag als reden 05. De verwachting is dat dit in de regel kleine verschillen (veelal nabetalingen) kan opleveren.

Meer informatie

[1] Zie release notes 2020-05/17 Aanpassing aansturing verlofkortingen.

2020-11/23 CAO PO - Vervallen schalen en toelage per 1 november

In de release notes 2020-10/15 hebben we aangekondigd dat enkele schalen en de Toelage directeur per 1 november vervallen. Voor de volledigheid herhalen we hier het bericht van vorige maand.

In de CAO primair onderwijs is aangegeven dat per 1 augustus 2020 de Directieschalen, Adjunct Directieschalen en de Toelage directeur komen te vervallen. Op verzoek van klanten hebben we deze schalen en toelage nog niet in Payroll Gemal verwijderd. Met ingang van 1 november 2020 beëindigen we alsnog deze schalen en de Toelage directeur. De vervallen schalen zijn DA, DB, DC, DCU, DD, DE, AB, AC, AD en AE in salarisregeling 68. De salarisregeling 69 vervalt in zijn geheel.

De aansturing van de Toelage directeur kun je verwijderen door bij invoercode 02624 Code toelageregeling 04 de waarde 0 per 01-08-2020 vast te leggen, als dit nog niet was gedaan. Wij verwijderen de waarde 339,49 (euro) bij werkgevercode 14001 Toelageregeling 4, die daarmee werd aangestuurd.

Actie

Ons advies is uiterlijk in november 2020 alle betrokken medewerkers in te schalen conform voorschrift van de PO-Raad. De nieuwe salarisschalen zijn A10 t/m A13 en D11 t/m D15 die in salaristabel 68 zijn opgenomen per 01-01-2020 (zie de Release notes 2020-01/51).

Let op: voor werknemers die nog op de vervallen salarisschalen staan geregistreerd in november, wordt geen brutoloon berekend.

Pensioenfondsen

Pensioenfonds PFZW

2020-11/34 Verlofregeling buiten pensioenberekening

Pensioenfonds PFZW heeft besloten dat een uitkering of aanvulling op die uitkering tijdens aanvullend geboorteverlof (AGBV) standaard niet pensioengevend is. Het is echter mogelijk om in een CAO of arbeidsvoorwaardenregeling (mits je niet onder een CAO valt of de CAO dit toestaat) afwijkende afspraken te maken.

Eén van deze mogelijke afwijkende afspraken is dat je de pensioenopbouw tijdens aanvullend geboorteverlof onverminderd voortzet. Er is in die situatie géén sprake van vrijwillige voortzetting. De werkgever en werknemer betalen beiden de reguliere premie die er ook zou zijn als er geen verlof zou zijn. Het AGBV wordt in die situatie ook niet doorgegeven in de UPA.

In Payroll Gemal kon deze situatie tot op heden niet aangestuurd worden. Tijdens verlof werd standaard de pensioenopbouw verlaagd en verrekend in ofwel het regelingloon (uitvoercode 02233) ofwel de verloonde uren PFZW (uitvoercode 02324). Daarnaast was het mogelijk voor de werknemer om vrijwillige voortzetting aan te vragen.

Wijziging per periode 11

Wij hebben het waardebereik van werkgevercode 13008 uitgebreid. Tegelijkertijd hebben we de omschrijving van het bestaande waardebereik verduidelijkt. Deze code werkt anders voor pensioenfonds ABP dan voor PFZW. In de beschrijving is gepoogd om voor beide fondsen tot een heldere omschrijving te komen.

Gegeven: inhouding pensioenpremie.
Vastleggen: werkgevercode 13008:
0 (of niet vastgelegd) = Bij ABP = 1; bij PFZW = 4;
1 = werkgever en werknemer verdelen premie over het verlofdeel alsof er geen verlof zou zijn; PFZW: vrijwillige voortzetting;
2 = de werkgever betaalt ook het werknemersdeel (op basis van het percentage korting of op basis van verlofuren per week/maand); PFZW: vrijwillige voortzetting;
3 = de werknemer betaalt ook het werkgeversdeel (op basis van het percentage korting of op basis van verlofuren per week/maand); PFZW: vrijwillige voortzetting;
4 = geen pensioenpremie over verlofdeel; PFZW geen vrijwillige voortzetting;
5 = verlofregeling heeft geen invloed op pensioenberekening (alleen PFZW).

Deze werkgevercode kent 15 volgnummers die corresponderen met het nummer van de verlofregeling waar de code betrekking op heeft. Voor elke verlofregeling is een invoercode beschikbaar, waarmee je op werknemerniveau kunt afwijken van de waarde op werkgeverniveau. Dit betreft voor verlofregeling 1 t/m 15 invoercodes 02526 / 02527 / 02529 / 02533 / 02536 / 02556 t/m 02560 / 01955 t/m 01959.

Deze invoercodes kennen hetzelfde waardebereik. Ook aan deze invoercodes is de nieuwe waarde 5 toegevoegd.

Actie

Als in je CAO of arbeidsvoorwaardenregeling de afspraak is gemaakt dat tijdens AGBV de pensioenopbouw onverminderd plaatsvindt, dan leg je werkgevercode 13008 vast met waarde 5 bij de verlofregeling die je voor AGBV hebt aangewezen.

Automatische herrekeningen

2020-11/35 Vermelding automatische herrekening in mutatieverslag

Periode 10

reden
omschrijving
04

Inpasnummer en salarisperiode 03 en 04

Periode 11

reden
omschrijving
02

CAO gemeenten / SGO - Transitievergoeding en CAO (change 693935)

03 CAO provincies / CAO waterschappen - Transitievergoeding en eindejaarsuitkering/vakantietoeslag
04 Berekening indicatief bedrag transitievergoeding na AOW-leeftijd (change 2174943)
05

CAO HBO, MBO, PO en VO - Korting seniorenverlof

06

CAO ziekenhuizen - Maximum aantal uren ORT tijdens verlof

07 Dagloon bij benadering bij doorgestort recht VT/EJU naar IKB (change 2171718)
08 IKB over toelage generatiebeleid na uit-dienst (change 2224738)
09

CAO sector Ambulancezorg - ORT-wijzigingen

10

CAO Bestuurders PO en VO - Verlenging CAO tot 01-01-2021

11

CAO rijkspersoneel - Nieuwe CAO 2020

12

CAO waterschappen - CAO-akkoord Thuiswerken

Werknemer- en werkgevergegevens

2020-11/36 Nieuwe/gewijzigde invoercodes en uitvoercodes

Nieuwe invoercodes
invoercode
omschrijving
HR Core Beaufort rubriek
HR Core Education component
00982 vak/ADV meerwerk 2 P10982 9982
03125 uurloon extra uren 2 P13125 3125
Gewijzigde invoercodes
invoercode
oude omschrijving
nieuwe omschrijving
01303 keuzeplan uren extra uren 2
Nieuwe uitvoercodes
uitvoercode
omschrijving
00982 vak/ADV meerwerk2
01607 fact ADV/VT opsl2
Gewijzigde uitvoercodes
uitvoercode
oude omschrijving
nieuwe omschrijving
01303 keuzeplan uren sal.extra uren 2
01509 factor keuzeplan factor mw/opsl 2
02303 uren keuzeplan uren meerw 2

2020-11/37 Nieuwe/gewijzigde werkgevercodes

Nieuwe werkgevercodes
werkgevercode
omschrijving
05009 code begrenzing franchise
05010 code begrenzing jaargrondslag
05011 code toepassing franchise
Gewijzigde werkgevercodes
werkgevercode
oude omschrijving
nieuwe omschrijving
08186 Code uurloon keuzeplan uren Code uurloon extra uren 2
Vervallen werkgevercodes
werkgevercode
omschrijving
05017 code franchise VRZ-regeling