om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
Onlangs is in de CAO het Balansbuget opgenomen. Voor de juiste doorwerking naar het pensioenfonds hebben wij met het PFZW overleg gevoerd of en zo ja hoe dit doorwerkt naar de pensioenberekening en de doorgifte naar UPA. Het PFZW geeft aan dat deze regeling voldoet aan de voorwaarde voor het keuzesysteem flexibele arbeidsvoorwaarden.
Als er vanuit bruto loon of ORT of EJU etc. verlofuren binnen het MKS worden gekocht, dan is (zoals bekend) de regel dat er geen invloed is op de pensioenberekening zolang de aangekochte verlofuren de werktijd met maximaal 10% op jaarbasis verlagen. Als voor meer dan 10% van de werktijd op jaarbasis uren worden gekocht, dan moeten de verloonde uren dus wel worden verlaagd. Daarom is het van belang dat je de vastlegging voor de bron/doel over de uren boven de 10% grens, afwijkend vastlegt ten aanzien van de standaard onder de 10% grens.
Je hebt twee opties om dit vast te leggen:
Er zijn in Gemal 8 verschillende in-/uitvoercodes voor kopen/verkopen van verlof [1]. Het voordeel van zo'n regeling is dat je zelf het uurloon voor aankoop kunt definiëren en het aan te kopen uren rechtstreeks kunt vastleggen. Een nadeel is dat de bron voor de aankoop niet in Gemal geregistreerd wordt, dit zul je dus elders moeten doen. Er wordt geen standaard op CAO-niveau opgenomen, omdat dit in strijd kan zijn met je huidige aansturing.
Let op: in Flex Benefits kun je alleen regeling 1 t/m 4 gebruiken. Houd hier rekening mee als je het BalansBudget via deze applicatie wilt aanbieden.
Je kunt ook kiezen voor een bron/doel aansturing [2]. Je maakt een aparte inrichting per beschikbare bron (bijvoorbeeld bruto salaris, eindejaarsuitkering, ORT enz.). Als doelcode kies je een uitvoercode voor bruto diversen naar keuze. Dit heeft tot gevolg dat er alleen een inhouding plaatsvindt op de gekozen bruto doelcode. Dat is ook de bedoeling, omdat er verlof wordt aangekocht.
Ongeacht welke inrichting je kiest, zul je mogelijk meerdere varianten moeten creëren om de verantwoording richting PFZW correct vorm te geven:
Voor de volledigheid vermelden wij hieronder wat het PFZW zegt over uitruil flexibele arbeidsvoorwaarden. Dit is wat het PFZW aangeeft bij uitruil:
Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
Is er sprake van een aankoop van verlof (bruto loon daalt): dan geldt een beperking uit fiscale regelgeving. In dit specifieke geval wijzigen de verloonde uren voor regeling wel als de uitruil meer bedraagt dan 10% van de gebruikelijke arbeidstijd.
Dus: men mag bij 1872 uur (36-urige werkweek) de verloonde uren voor regeling ongewijzigd laten als maximaal 187 uur wordt bijgekocht.
Voor de verkoop van verlof (de verloonde uren voor regeling stijgen normaliter) geldt deze fiscale maximering op 10% niet.
Let op: bij een cafetariaregeling geldt een uitzondering. Indien aankoop van verlof of verkoop van verlof binnen een cafetariaregeling wordt toegepast dan leidt dit niet tot een aanpassing van de verloonde uren voor regeling.
Op grond van een fiscaal besluit, mag onder voorwaarden pensioen worden opgebouwd over de ongewijzigde grondslag. In dat geval hoeft dus geen wijziging te worden doorgegeven. Blijkt niet uit de Cao of een aan- en verkoopregeling van verlof onderdeel uitmaakt van een systeem van flexibele arbeidsvoorwaarden, zoals een budgetregeling? Dan moet op organisatieniveau worden bezien of regeling voor aan- en verkoop van verlof onderdeel uitmaakt van een systeem van flexibele arbeidsvoorwaarden in het arbeidsvoorwaardenpakket van de specifieke organisatie.
[1] Gemal handleiding onderwerp Verlofuren (ver)kopen.
[2] Gemal handleiding onderwerp Cafetariaregelingen.
Copyright 2019 Visma Community. All right reserved.