avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Lene051
CHAMPION *

Nyansatt vs overføring av ferie?

av Lene051

Hvordan er det med nyansatte som begynte før 30. sept som ikke har tatt (all mulig) ferie, skal noe egentlig overføres til neste år av dette? De har ikke gjort krav på all ferie. Så da er det vel ikke noe som skal overføres? 

3 SVAR 3
Godkjent løsning
Sven Ivar Lønneid
VISMA

av Sven Ivar Lønneid

Hei, 

arbeidstaker som tiltrer senest 30 september i ferieåret, har rett til full feriefritid (25 virkedager). Arbeidstaker som tiltrer etter dette tidspunkt, har rett til feriefritid på 6 virkedager., jf. ferieloven §5 nr. 3. Det er arbeidsgivers plikt å sørge for at disse tar sin ferie hvert ferieår, jf ferieloven §5 nr.1.

 

Dersom den nyansatte kommer fra en annet arbeidsforhold og helt eller delvis har avviklet ferie hos denne, går disse til fradrag mht antall dager ferie man kan kreve hos ny arbeidsgiver samme ferieår.  Den nyansatte må godtgjøre at full ferie ikke allerede er avviklet hos annen arbeidsgiver tidligere i ferieåret.

 

Eventuelle ikke avviklede feriedager etter ferieloven - skal overføres til 2020. Eventuelle feriedager utover ferieloven (avtale) kan eventuelt slettes ved årets slutt dersom avtalen åpner for dette. 

Lene051
CHAMPION *

av Lene051

Så f. eks. ved 5 uker ferie, dersom en er ansatt 01.08.18 og ikke har opptjent full ferie og tar en uke ferie i julen, så kan vedkommende egentlig be om å få overført de 4 siste ukene til 2019 dersom han ikke har hatt ferie tidligere i året? Det er den ansatte som må "bevise" at han ikke har hatt ferie tidligere i året?

Godkjent løsning
Sven Ivar Lønneid
VISMA

av Sven Ivar Lønneid

Ansatt 01.08.18 = Rett til full ferie etter ferieloven. = Arbeidsgiver skal sørge for at denne ferien tas ut i løpet av 2018. Står vedkommende igjen med 4 uker ferie etter ferieloven pr 31.12.2018 = Denne skal da overføres til 2019. Ja, den ansatte må dokumentere feriedager tilgode&avviklet hos eventuell tidligere arbeidsgiver.

 

Hvis vedkommende ikke har full opptjening av feriepenger (f.eks ikke har vært i arbeid tidligere i 2018) - da kan vedkommende motsette seg avvikling av feriefritid og eventuell tilleggsfritid i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet. Dette må den ansatte i så fall kreve selv. (Unntak for fellesferie)