avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Anonymous
Inte tillämpbar

”Halvautomatisk” konteringsförslag per leverantör i Document Center vid användning av ankomstregistrering.

av Anonymous

En funktion som flera av mina kunder har efterfrågat är möjligheten att lägga ett standardkonto per leverantör som kommer som förslag vid definitivbokning av en faktura i Document Center. Detta fungerar utmärkt rakt av om man inte använder funktionen för ankomstregistrering. Om man har lagt in ett konto i fältet motkonto på leverantören (om man inte har detta fält framme kan det tas fram med Ctrl-U), då kommer förslaget automatisk upp på konteringsraden i Document Center när leverantören har identifierats.

Motkonto på leverantör

bild 1.jpg

Om man som dom flesta vill använda sig av rutinen för ankomstregistrering (ver typ 11) och sedan definitivbokning (ver typ 16) så fungerar inte ovanstående som det är i dag. Då kommer i standard uppsättningen konto 2446 upp som debetkonto när leverantören identifieras och läggs i kreditkonto. När man sedan skall skapa en ny rad för definitivbokning (ver typ 16) sär det ju endast kostnadskontot som skall läggas in, då det med automatik kommer att skapas en osynlig krediteringsrad på 2446 som skall boka bort ankomstbokningen på detta konto. När man skapar en ny rad tex genom att lägga in ett divisionstecken i något av datumfälten (för att kopiera ner det datum som står på raden ovanför) så kommer inget förslag på debetkonto. Ett sätt att ändå få hjälp med viket kostnadskonto som är standard för den aktuella leverantören är att tillfälligt kopiera ner leverantörsnumret i kreditkonto. Om man då har ett konto registrerat i motkonto på leverantören så kommer det då in i fältet för debetkonto. Då behöver man endast ta bort leverantörsnumret i kreditkontot, fylla i rätt belopp på raden samt eventuella koddelar, så är man klar. Om man glömmer att ta bort leverantörsnumret i kreditkonto kommer fakturan inte att balansera och man får felmeddelande när man vill överföra den till ekonomisystemet.

Före definitivbokning

bild2.jpg

Hämtning av motkonto till debetkonto

bild3.jpg

Slutför genom att ta bort leverantörsnumret i kreditkonto och fyll i resten av informationen

bild4.jpg

2 SVAR 2
Anonymous
Inte tillämpbar

av Anonymous

Det fina med denna rutin är den fungerar även i äldre versioner.

Jag har testat både i version 8.x och 9.x

av Charlotte Mårtensson

Nya funktionen i version 10.x " hämta konteringsförslag från leverantören vid användning av ankomstbokföröring". Tyvärr  har vi ett fel i denna versionen. Detta kommer att vara rättat till nästa huvudrelease version 11.  Jättebra Dag att du tipsar oss en  hantering att komma runt felet. 

Charlotte Mårtensson