Mina produkter
Hjälp
Camilla Rahm1
CONTRIBUTOR *

Koppla dokument från Office365

av Camilla Rahm1

Hej

Vi har håller på och gå över helt till Office365 och sparar nu dokument i ex Teams. Tidigare har vi knutit olika dokument (word, excel, pdf) till ordrar i Visma Business men nu får vi inte längre till det eftersom det inte längre finns någon enhet i utforskaren.

Någon som har klurat ut en lösning? 

Finns det någon nyare version (vi kör 12.10) som kan hantera detta?

Eller finns det en plan att fixa till en lösning i version som ännu inte är släppt?

Mvh

Camilla

2 SVAR 2
Marcus Persson
CONTRIBUTOR **

av Marcus Persson

Hej Camilla,

 

Det borde räcka med att börja synkronisera Teams-kanalens filer till klientdatorerna för att lösa ditt problem.

 

Synkroniseringen görs genom att på kanalen i Teams välja "Öppna i Sharepoint" => i Sharepoint klicka på fliken ”Dokument” och sen välja ”Synkronisera”. Då synkroniseras filerna precis som det gör när man synkroniserar användarens personliga filer i OneDrive. Istället för en synkroniseringsmapp med namnet ”OneDrive – Företagsnamn” skapas istället bara synkroniseringsmappen ”Företagsnamn”. I mappen ”Företagsnamn” skapas en mapp för varje kanal i Teams som man väljer att synkronisera.

 

Hittade den här videon som visar hur det går till: https://www.youtube.com/watch?v=Xe_HT5Lv7jg

 

Orderbilagor i Visma Business verkar sparas ner i SQL-databasen, så då är det inget behov av att alla användare behöver ha åtkomst till ursprungsfilen efteråt.

 

Ska man däremot ”Upprätta dokument” till ordrar, aktörer etc. är det ju endast sökvägar som sparas i Visma Business. Då behöver alla användare som på något sätt ska kunna komma åt filerna från Visma Business alltid ha direkt åtkomst till filerna från sin dator. Då funkar det inte att länka filer direkt från synkroniseringmappen till Teams eftersom sökvägen då kommer att vara  ”C:\Users\användarnamn\Företagsnamn\...” (exempel: C:\Users\kalle\Bolaget AB\...”). Det vill säga användaren Anders kan då inte komma åt dokument som Kalle upprättat i Visma Business.

 

Genom att istället mappa upp Teams synkroniseringsmapp som en nätverksenhet (t.ex. T:\) hos alla användarna och alltid länka filer till Visma Business därifrån kommer man runt det problemet.

 

I ett inloggningsscript på datorerna kan man köra:

net use T: \\localhost\c$\Users\%USERNAME%\Företagsnamn

 

Heter kanalen i Teams t.ex. ”Visma” så kan sen Visma Business komma åt filerna i Teams via nätverksenheten: T:\Visma - Dokument\

 

Hälsningar

Marcus

Hej

 

Och som ett tillägg till Marcus fina beskrivning så om man kör Visma i RD/TS Server så är det en fördel om man kör Windows Server 2019 för att få en stabil sync till Teams och Sharepoint med Microsofts nya OneDrive sync.

 

Windows Server 2019 supportas då endast av Visma PL version 14 och senare.

 

Hälsningar

Hans Hjalmarsson

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här