Mina produkter

Logga in för att följa produkter och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted

Kreditkontroll i Visma Business

På kunder i Visma Business har man möjlighet att sätta en kreditgräns eller kreditspärr.

Kolumnerna Kreditgräns och Kreditspärr hittar du i fliken Krav/Ränta i fönstret Kunder. Kreditgräns används till att registrera hur mycket en kund kan köpa för medan Kreditspärr används till att helt enkelt spärra kunden för försäljning. 


Hur dessa två fält ska behandlas i Visma Business underhålls i tabellen Företagsuppgifter. I standardmenyer hittar du detta under Administration – Redovisning och klickar på knappen Kreditkontroll


Du kan också hitta detta i Visma Business utforskare. Gå till Tabeller – Gemensamt – Fasta register och öppna tabellen Företagsuppgifter 



Aktivera tabellen och högerklicka, välj Behandling – Kreditkontroll så öppnas dialogrutan där du gör inställningarna. 

 

Dialogrutan kreditkontroll har flera val hur Kreditspärr, Kreditgräns och Förfallna fakturor ska behandlas 



Det är tre områden där man kan sätta upp regler:

Vid registrering – Används vid registrering av ny order.

Vid plocklisteutskrift – Används vid utskrift av plocklista eller vid Frisläpp om man inte skriver ut plocklistan.

Vid verifikationsregistrering.

Inom varje område kan man välja den kombination som bäst passar mitt företag. I dropplisten visas de val man kan göra.

 

Ignoreras – Innebär att Visma Business inte gör någon kontroll eller ger felmeddelande.

Varning – Betyder att det kommer en varning men det går fortfarande att registrera.

Spärras – Vid detta val kan inte handlingen utföras.

OBS! Vid plockning kan man bara välja mellan ignoreras eller spärras.

Om man t ex registrerar följande kreditkontroll:


Kommer du att få nedanstående varning på statusraden vid registrering av order.


Man kan således inte registrera någon order eller faktura innan kreditspärren är borttagen.

Tips! Önskar du få upp varningen som en popup-ruta istället för varningen på statusraden så kan du ändra detta på Användarpreferenser på användaren. Klicka då i valet Visa meddelande som dialog