Mina produkter
Hjälp
MarisMadi
CONTRIBUTOR ***

Blandat moms bokföring

av MarisMadi

Hej

 

Vi har blandat moms men större delen är momsfritt dvs. momsen bokförs som kostnad. Just nu läggs momsen på öresavrundningsraden och man måste manuellt ta bort beloppet från öresavrundningsraden och bokföra på kostnadskontot. Bild 1 ser det ut när leverantörfakturan har kommit in och är ohanterad och på bild nr 2 är manuell hantering av en leverantörsfaktura. Det är tidskrävade. Har någon samma problem och hur har ni löst på ett smidigt sätt för att slippa manuell hantering? Tack

2 SVAR 2
Jeidem
PARTNER

av Jeidem

Hej!

 

Har ni provat med att skapa egen momskod i enlighet med er avdragsgilla del (tex 30% avdragsgill moms på 25% moms blir 0,06 till avdragsgill del på fakturans totalbelopp istället för 0,2 i baklängesmoms)? Denna beräknade momskod kan ni sedan sätta på samtliga leverantörer som har momsplikt. Om någon kostnad sedan tillhör verksamhet som är helt avdragsgill så ändrar ni bara momskod till normal moms. Kostnad av ej avdragsgill del på moms hamnar då på kostnadskontot för fakturan. Om det är flera kostnadskonton eller dimensioner inblandad så måste dock fördelningen ske utifrån fakturans bruttobelopp vid momskod, inte efter nettobeloppet exkl moms.

 

Alternativt kan ni bokföra hel moms, men innan ni stänger perioden så gör ni beräkning på avdragsgill del av momsen och kostnadsför denna enligt fördelning på samtliga kostnadskonton som är inblandade. Detta innebär bara en sista beräkning och kostnadsfördelning innan momsrapporten skapas. Då kan ni även beräkna avdragsgill omsättning varje period istället för eventuell schablon över året. Därmed behövs bara en kontroll vid årsbokslut att avdragsgill del av momsen redovisats rätt till Skatteverket. Tidsåtgång för detta är mindre än daglig justering av fakturor.

 

Med vänlig hälsning,

Jesper Eidem

Azets Insight

av Isac Falkenberg

Hej, 

Det lättaste sättet brukar vara om leverantören har möjlighet att skicka E-faktura till er. Då brukar det inte uppstå sådana problem. 

__________________________
Vänliga hälsningar,
Isac Falkenberg
UCS One Economy

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här