avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Anonymous
Inte tillämpbar

Förskottsbetalning till leverantör

av Anonymous

Fick en fråga häromdagen kring hur man gör vid förskottsbetalning till en leverantör. Det finns en bra rutin för detta i Visma.net Financials där du skapar en post på leverantören som du sedan skickar med övriga betalningar till banken. Tänkte att det kanske finns fler som har behov av att göra detta så här kommer en kort instruktion.


Gå till Leverantörsreskontra – Arbetsyta – Fakturor. Vält Typ Förskottsbetalning (istället för Faktura) och gör sedan registreringen på samma sätt som om du skulle registrera en faktura. Se till att du har ett konto på leverantören i fältet för Förskottsbetalning. Lägg det totala beloppet du vill betala till din leverantör på raden, du kan använda valfritt kostnadskonto – det kommer inte att bli någon kontering mot detta. Se till att det inte blir någon moms genom att använda momskategori 12.  Frisläpp – en post skapas på leverantören men ingen bokföring till redovisningen.


Gå till betalningsförslag och se att du får med din förskottspost. Skicka betalningar enligt din vanliga rutin. När betalningen sedan blir återrapporterad sker bokföring mot ditt likvidkonto samt det konto du har satt på leverantören i fältet för förskottsbetalning.
När du sedan får din leverantörsfaktura bokför du denna som vanligt. När den är frisläppt kan du använda ditt förskott för att betala fakturan på samma sätt som om förskottet hade varit en kreditfaktura. Gå till Leverantörsreskontra – Arbetsyta – Betalningar och välj Typ Förskottsbetalningar. Plocka upp rätt förskott och välj sedan fakturan på raden.

1 SVAR 1
Mantena_AS
CHAMPION *

av Mantena_AS

Dette løser jo ikke problemet med å passe på så ikke faktura blir betalt, når den er Frisläppt.  Her må jeg  selv HUSKE at faktura ikke skal betales, men krysses mot Förskott.  Siden vi har hundrevis av fakturaer hver dag, blir dette en umulig oppgave. og en veldig dårlig, manuell løsning fra Visma sin side.