Mijn Communities
Help
Anonymous
Niet van toepassing

Creditcard betaling

door Anonymous

Kan iemand mij uitleggen hoe ik een creditcard aankopen en bijbehorende incasso correct verwerk?

Bvd,

Bas

8 ANTWOORDEN 8
Anonymous
Niet van toepassing

door Anonymous

In mijn geval betaal ik buitenlandse bedrijven (USA - GBR - BDR) via een credit card, de oplossing van Mayron werkt hier niet omdat je bij het afboeken alleen de facturen van het betreffende valuta ziet en ik heb dus een mix van valutas (ik heb 1 creditcatd afschrift met meerdere betalingen in meerdere verschillende valuta). Ik kan aparte boekingen opnemen maar verlies dan aansluiting met de bankafschriften. Het opnemen van een extra bank is ook niet erg aantrekkelijk aangezien je bank moet opgeven (de bank die mijn credt card verstrekt staat er niet tussen ?????, wat erg slordig is als als de bank verplicht is) en tevens is een IBAN verplicht, maar een credit card heeft geen IBAN. 

De enige mogelijkheid is echter om een bank aan te maken en daarom maar een bank kiezen met een niet bestaand IBAN, maar graag wat meer flexibiliteit bij het inrichten van administratie!!!

EMulleners
CHAMPION ***

door EMulleners

Ik werk ook met creditcard afschriften met diverse valuta. De afboeking in de CSV van de creditcard maatschappij is in euro's. Je moet voor die posten een extra handeling verrichten door het vinkje "buitenlandse bank" en het bedrag in vreemde valuta's in te geven om je inkoopfacturen in vreemde valuta te kunnen afstemmen. Toch is dit een meer omslachtige maar wel veilige methode omdat je aansluiting met je creditcard saldo en boekingen houdt en het valutaverschil automatisch verrekend wordt

Goedgekeurde oplossing
EMulleners
CHAMPION ***

door EMulleners

Ik vind het praktischer om dit op te lossen door een bank voor de creditcard toe te voegen. Je scant bonnen en facturen in op dezelfde wijze als inkoop en boekt de afschrijving van je betaalrekening als een eigen rekening transactie. Vervolgens de detailregels in het creditcard bankboek afstemmen tegen de bonnen. Zo zie je ook wat nog open staat en of alles netjes verrekend is.

mr_boekhouder
CONTRIBUTOR ***

door mr_boekhouder

Ben nu ook met het probleem credit card bezig. Maar zie nog niet helemaal hoe het werkt. Ik werk door omstandigheden met veel handmatige boekstukken. Hoe stem ik dan de "creditcard rekening" af met de bankrekening waar maandelijks de creditcard mee verrekend wordt? Boek ik die af tegen de nieuwe "creditcard rekening". En kan ik de afschrijvingen van die nieuwe creditcard rekening gewoon boeken (afstemmen) zoals ik dat zou doen met de reguliere bankrekening? Of werkt het anders?

EMulleners
CHAMPION ***

door EMulleners

Als het maandelijkse af te schrijven bedrag van de gewone betaalrekening gaat, kun je die boeking verwerken als transactie tussen eigen rekeningen. Vervolgens exporteer je de creditcardtransacties als CSV en deze kun je als een bankafschrift in 1 keer inlezen en op de manier van een bankafschrift afstemmen. Het enige waar je even goed op moet letten is dat afhankelijk van de creditcardmaatschappij je het bedrag in de CSV misschien met een -teken moet voorzien.

mr_boekhouder
CONTRIBUTOR ***

door mr_boekhouder (Bijgewerkt ‎02-03-2022 11:37 door mr_boekhouder )

Bedankt voor je reactie. Transactie tussen eigen rekeningen, dan bedoel je de "nieuwe credit card rekening en de betaalrekening" denk ik. Dat is hetzelfde als transactie tussen spaar en lopende rekening dan. Ik heb de csv vanuit de bank omgeving (rabo) die is dan al goed denk ik? Wat gebruik je eigenlijk als iban van de nieuw aan te maken creditcard-rekening?

EMulleners
CHAMPION ***

door EMulleners

Inderdaad de nieuwe creditcard rekening (zoals een zakelijke spaarrekening).

De CSV van de transacties van de creditcard kun je door het inloggen bij de creditcard maatschappij (bijv. ICS) downloaden per periode en die sluit normaliter exact aan bij het op de betaalrekening afgeschreven bedrag. Er kan alleen een verschil in datum zijn, bijvoorbeeld de transacties van januari die in februari afgescheven worden.

door Mayron Beudeker

Beste Bas,

Je kunt de afschrijving n.a.v. de incasso handmatig afstemmen en direct boeken op de betreffende kostenrekening(en). Meer over het handmatig verwerken van een banktransactie kan je terugzien via deze supportvideo.

Ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd.


Met vriendelijke groet,

Mayron/Supportspecialist eAccounting
Geef aub een "kudo" als je denkt dat het antwoord nuttig was en klik op "als
oplossing accepteren"
als je vraag hiermee beantwoord is. Dit helpt anderen in de Community!