Mijn Communities
Help

Uitbreidingen voor gender registratie

door Roel ter Horst

Op 28 mei 2018 deed de rechtbank Limburg de uitspraak dat in de geboorteakte de mogelijkheid “geslacht is niet kunnen worden vastgesteld” kan worden toegepast. Vanaf dit moment is de bal gaan rollen en wordt het op steeds meer plekken mogelijk om  niet het geslachtskenmerk maar de genderidentiteit vast te leggen. 

 

Dit maken we nu ook binnen mijn Youforce mogelijk. We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit mogelijk te maken. We hebben enerzijds de keuzeopties voor gender uitgebreid en anderzijds hebben we juist zaken omtrent geslachtskenmerken weggehaald uit onze software. 

 

Dit betekent dat we bepaalde controles op geslacht niet meer blokkerend laten werken. 

Binnen mijn youforce zullen de volgende waarden voor de rubriek ‘geslacht’, in lijn met de loonaangifte, beschikbaar komen:

M = man (bestaand)

V = vrouw (bestaand)

O = onbekend (nieuw) 

N = niet gespecificeerd (nieuw)

 

Hoe dit precies impact heeft op welke module binnen mijn Youforce vertellen we graag per module.  

Beaufort

In dit kader zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in HR Core Beaufort. Dit betreft wijzigingen in de selectieschermen, de persoonsgerelateerde schermen, in de vastlegging van zwangerschapsgerelateerde mutaties, in het EDI verkeer naar het UWV en de gegevensuitwisselingen.

Voor meer informatie zie de releasenotes.

 

Gemal

In Gemal is invoercode 02330 aangepast aan het nieuwe waardenbereik. De presentatie van gender op diverse overzichten is gewijzigd. Bezettingsfactoren gerelateerd aan man of vrouw en controles op gender zijn geheel verwijderd. 


Voor meer informatie, zie de releasenotes.

 

Self Service 

Binnen Self Service zijn technisch geen aanpassingen vereist. Wij hebben de inrichting van de onze Template omgeving (9999999) aangepast en adviseren jou om de eigen inrichting te controleren.  Hoe je dat doet en waar je op moet letten, lees je hier.

 

Templatebeheer 

Het is momenteel niet ongebruikelijk dat de waarde van Geslacht wordt gebruikt voor de aanhef in templates. Bijvoorbeeld met een {IF} statement waarbij als geslacht = M, er “De heer” getoond wordt en anders “Mevrouw”. Om de nieuwe waarden te ondersteunen raden wij aan om dit te vervangen door een algemene aanhef zonder {IF}.

 

Verzuim Management

Binnen Verzuim Management zijn ook een aantal wijzigingen doorgevoerd. Dit betreffen wijzigingen in een aantal overzichten en schermen. Daarnaast is de inhoud van een aantal mergevelden gewijzigd en is het via de import ook mogelijk om de nieuwe waarden voor geslacht uit HR Core Beaufort te ontvangen.

Voor meer informatie zie de releasenotes.

 

7 Opmerkingen
marjavanderkolk
CHAMPION ***
door marjavanderkolk

@Roel ter Horst 

Dit maken we nu ook binnen mijn Youforce mogelijk. We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit mogelijk te maken. We hebben enerzijds de keuzeopties voor gender uitgebreid en anderzijds hebben we juist zaken omtrent geslachtskenmerken weggehaald uit onze software. 

Kort samengevat wat gebeurd er als je de 'gender' gewoon niet meer registreert, dan ben je van alle problemen af toch? Of zie ik dat te simpel?

Marije Simons
CONTRIBUTOR *
door Marije Simons

Een vraag is dan denk ik vooral hoe "geen gender" werkt bij de het UWV en aansluitend de polis-administratie.

Als je het niet meer zou administreren dan komt die informatie ook niet mee.

Hoe ver is men daar bij de aanpassingen rondom dit onderwerp?

door Jouke Sjaardema

@Marije Simons 

Het gesprek over dataminimalisatie loopt al een tijdje met de overheid. Vraag niet uit wat je als overheid via andere systemen al weet of zou kunnen weten, luidt ons devies. Het geslacht is daar één van, geregistreerd in de BRP (Basisregistratie Personen). Zover zijn ze echter nog niet. Verder beroepen zij zich erop dat de werkgever een aangifteverplichting heeft van een bepaalde gegevensset en niet dat de overheid zelf gegevens ergens ophaalt.

Voor de uitvoering hebben de Belastingdienst en het UWV het geslacht niet nodig. Het is m.n. een statistisch gegeven, dus voor het CBS en daarmee ook voor Eurostat. En zoals gezegd hebben we dat veld voorlopig nog maar gewoon aan te leveren.

Evelien
CONTRIBUTOR ***
door Evelien

@Roel ter Horst Waarom is ervoor gekozen om O aan te houden en niet X zoals in het paspoort?

(Als iemand X heeft is gender toch niet Onbekend, maar eerder Non-binair/Genderneutraal?)

door Jouke Sjaardema

@Evelien 

Ik weet dat de vraag aan mijn collega wordt gesteld, maar de oorzaak ligt in de loonaangifte (en dat ligt meer in mijn domein).

 

In de loonaangifte wordt de geslachtsinformatie doorgegeven als 0, 1, 2 of 9, respectievelijk 'Onbekend', 'Mannelijk', 'Vrouwelijk' en 'Niet gespecificeerd'. De loonaangifte kent dus nog geen code voor non-binair/genderneutraal. Zouden wij als Visma|Raet nu een X mogelijk maken in onze systemen, dan moeten wij die nog altijd vertalen naar een 0 of een 9. Wij kunnen hier als softwareleverancier nooit de goede keuze maken want beiden zijn feitelijk niet correct.

Tracy Postma
CONTRIBUTOR ***
door Tracy Postma

@Jouke Sjaardema , in dat kader had een O (Onbekend) toch net zo makkelijk een X kunnen zijn die zich vertaald naar een cijfer 0 achter de schermen? Dan is het voor de doelgroep en voor degene die het formulier invult duidelijker. Nu staat er onbekend en loop je het risico dat iemand de gender van de medewerker niet weet en dus voor een O kiest. 

door Jouke Sjaardema

@Tracy Postma Al sinds de invoering van de loonaangifte (2006) kent de overheid en de UWV-Polisadministratie de genoemde coderingen. De 0 (Onbekend) moet gebruikt worden wanneer je het geslacht niet weet en de 9 (Niet gespecificeerd), wanneer het geslacht niet in het HR- of salarissysteem is vastgelegd.

Indien je de X softwarematig gaat vertalen naar de 0 (Onbekend), dan stellen wij dat het geslacht niet bekend is. Dat is onjuist. De werknemer stelt zich immers op het standpunt dat op hen de X van toepassing is. Helaas voorzien de systemen bij o.a. de Belastingdienst en de UWV-Polisadministratie nog niet in een X. 

Visma | Raet heeft het mogelijk gemaakt om binnen de beschikbare coderingen de geslachtscoderingen te verruimen, maar blijven beperkt tot het codelijstje van de overheid.