Mine områder
Hjelp

Ferie ved oppsigelse

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎09-06-2021 11:21 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Vi gjør oppmerksom på at dette er en eldre artikkel.

 

Ferieavvikling i oppsigelsestid er regulert i ferieloven § 8. Paragrafen skiller mellom oppsigelse fra arbeidsgiver og de tilfelle hvor arbeidstaker selv velger å avslutte arbeidsforholdet.

 

Oppsigelse fra arbeidsgiver

Det er arbeidsgiver som i utgangspunktet bestemmer når ferien skal avvikles, men vil denne styringsretten påvirkes dersom arbeidsgiver sier opp den ansatte?

 

I den grad ferie og oppsigelsestid løper parallelt, vil det være vanskelig for arbeidstakeren å få fullt utbytte av sin feriefritid, idet han da ofte vil måtte bruke ferien til å søke ny stilling. Ferieloven har derfor satt visse begrensninger i arbeidsgivers adgang til å legge ferie i oppsigelsestid. Hvilke begrensninger ferieloven oppstiller, vil avhenge av lengden på oppsigelsestiden.

 

Oppsigelsestid på 3 måneder eller lenger

Ferieloven § 8 nr. 1 fastslår at arbeidsgiver fritt kan legge ferien til oppsigelsestiden når denne er 3 måneder eller lengre. Arbeidsgiver må da forholde seg til de alminnelige vilkår i ferieloven om drøfting, underretning, hovedferie og restferie ved fastsetting av ferien.

 

Oppsigelsestid som er kortere enn 3 måneder
Er oppsigelsestiden kortere enn 3 måneder kan ikke arbeidsgiver legge ferie til tid hvor oppsigelsesfristen løper, med mindre den ansatte samtykker.

 

Selv om arbeidsgiver ikke kan pålegge arbeidstaker å avvikle ferie i oppsigelsestiden der det er kort oppsigelsestid, så kan arbeidstaker samtykke i at ferien avvikles i oppsigelsestiden.

 

Allerede fastsatt ferie

Det kan fort være at ferien allerede er fastlagt på det tidspunkt arbeidstaker blir sagt opp. Dersom den fastsatte ferien faller sammen med oppsigelsestiden, kan arbeidstaker motsette seg å avvikle ferien så lenge oppsigelsestiden er kortere enn 3 måneder.

 

At arbeidstaker kan motsette seg ferieavvikling, betyr her at arbeidsgiver ikke på eget initiativ behøver å flytte ferien. Arbeidstaker må aktivt fremsette krav enten skriftlig eller muntlig, om at han ikke ønsker å avvikle ferien som planlagt. Hvis arbeidstaker gjør dette, plikter arbeidsgiver å avlyse den fastsatte ferien. Hvis arbeidstaker ikke motsetter seg å avvikle ferie, vil ferien gå som planlagt.

 

Oppsigelse fra arbeidstaker

Dersom det er arbeidstaker selv som sier opp sin stilling, så er ferielovens utgangspunkt at ferie avvikles på vanlig måte i tiden etter arbeidstakers oppsigelse. Her kan altså arbeidsgiver fastsette ferieavvikling i tråd med ferielovens bestemmelser i oppsigelsestiden uavhengig av oppsigelsestidens lengde. Arbeidstakers oppsigelse har m.a.o ingen innvirkning på ferieavviklingen.

 

Allerede fastatt ferie

Dersom ferie allerede er fastsatt når arbeidstaker sier opp, så kan ikke arbeidsgiver endre ferien utelukkende p.g.a oppsigelsen. For at arbeidsgiver ensidig skal kunne kunne endre ferien her, må dette skje etter ferieloven § 6 nr. 3, (der oppsigelsen eventuelt skaper store driftsmessige problemer). Arbeidstaker kan selvsagt samtykke i at feriefritiden endres.

 

Arbeidstakers rett til å kreve ferie lagt i oppsigelsestid

Det er arbeidsgiver som i utgangspunktet er den som bestemmer tiden for ferien. Arbeidstaker kan derfor som hovedregel ikke kreve ferie lagt til oppsigelsestid.

 

Men i noen situasjoner, så kan allikevel arbeidstaker kreve at ferie blir avviklet i løpet av oppsigelsestiden. Arbeidstaker kan for det første kreve at hovedferie avvikles før oppsigelsesfristens utløp, hvis det etter dette tidspunkt ikke er tid til å avvikle ferie innenfor hovedferieperioden. Men arbeidstaker som selv sier opp sin stilling etter 15. august, kan likevel ikke kreve at ferien legges til tiden før 30. September. Arbeidstaker kan også kreve ferien lagt til oppsigelsestid, hvis det etter dette tidspunkt ikke er tid til å avvikle ferien innen ferieårets utløp.

 

Men dersom arbeidstaker krever å få avviklet ferie i oppsigelsestiden slik som beskrevet over, så er det arbeidsgiver som innenfor ferielovens rammer bestemmer når i oppsigelsestiden arbeidstaker skal avvikle ferien.

 

Arbeidstaker over 60 år

Arbeidstakere over 60 år har krav på en ekstra ferieuke pga alder. Med mindre annet er avtalt, er det arbeidstaker som selv bestemmer når denne ekstra ferieuken skal avvikles. Det vil si at dersom arbeidstakeren som skal slutte er over 60 år, kan han legge denne ekstra ferieuken i oppsigelsestiden, uansett når oppsigelsestiden løper innen ferieåret. Arbeidsgiver kan kreve å få varsel med minimum 14 dagers frist om når ferien skal avvikles.

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"