Mine områder
Hjelp

Har du oversikt over maksgrensene for overtid?

av Sven Ivar Lønneid (Oppdatert ‎11-09-2024 12:49 av Sven Ivar Lønneid VISMA )

Hvor mange timer overtid kan den enkelte arbeidstaker utføre?

Aml. § 10-6 (4) inneholder maksimumsgrenser for bruk av overtidsarbeid pr. uke og pr. fire sammenhengende uker og en maksimumsgrense pr. 52 uker. Overtredelse av grensene er straffbart for arbeidsgiver. 

 

  • Overtidsarbeidet må som hovedregel ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i løpet av fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.
  • Er bedriften bundet av tariffavtale, kan arbeidsgiver og de ansattes tillitsvalgte inngå skriftlig avtale om overtidsarbeid etter aml. § 10-6 (5) på inntil 20 timer i løpet sju dager, 50 timer i løpet av en periode på fire sammenhengende uker og 300 timer i en periode på 52 uker. 
  • Etter aml. § 10-6 (6) kan Arbeidstilsynet etter søknad i særlige tilfeller tillate et overtidsarbeid på inntil 25 timer i løpet av sju dager og 200 timer i løpet av en periode på 26 uker. 

 

Overtidsarbeid utover antall timer etter aml. § 10-6 (4) forutsetter at den enkelte arbeidstaker har sagt seg villig til det, jf. aml. § 10-6 (7). Arbeidsgiver kan dermed heller ikke i disse tilfellene pålegge overtidsarbeid utover henholdsvis 10, 25 og 200 timer.

 

Viktig å skille på overtid og merarbeid

Når det gjelder merarbeid er det slik at timene den ansatte jobber utover sin avtalte arbeidstid og opp til lovens grense for alminnelig arbeidstid, ikke skal telle med i forhold til avregning av antall timer faktisk arbeidet overtid. 

 

Disse timene skal heller ikke etter loven godtgjøres som overtid. Arbeidstakeren vil altså kun ha krav på ordinær timelønn for disse timene med mindre det foreligger en avtale som gir bedre rettigheter.

 

Pålagt å føre oversikt over overtidstimer

Det følger av arbeidsmiljølovens § 10-7 at det i virksomheten skal være en oversikt som viser hvor mye den enkelte arbeidstaker har arbeidet. 

 

Det følger av forarbeidene til bestemmelsen at formålet er «dels at virksomheten selv skal ha nødvendig oversikt over arbeidstiden, dels at tilsynsmyndigheten skal kunne kontrollere at bestemmelsene overholdes»

 

Oversikten skal vise antall timer alminnelig arbeidstid (eventuelt gjennomsnittsberegnet arbeidstid),merarbeid og overtid for den enkelte arbeidstaker. Bestemmelsen presiserer at det skal fremgå av oversikten hvor mye den enkelte arbeidstaker faktisk har arbeidet, og ikke bare avtalt arbeidstid for den ansatte eller den samlede arbeidstidsbruken i virksomheten. 

 

Plikten til å føre oversikt gjelder uavhengig av om man har månedslønn, eller timelønnende.

Oversikten skal føres fortløpende. 

 

Høstens fagkonferanse - 2024 

Agenda for dag 1 - lover og regler for høstens fagkonferanse er klar. Les mer om årets tema, og meld deg på her.

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"