Mine områder
Hjelp

Når må det utbetales overtidstillegg?

av Sven Ivar Lønneid (Oppdatert ‎11-09-2024 13:45 av Sven Ivar Lønneid VISMA )

Overtidstillegg

Av aml. § 10-6 (11) følger det at arbeidsgiver skal betale et tillegg på minimum 40 prosent for utført overtidsarbeid etter arbeidsmiljøloven. Tillegget skal utgjøre minst 40 prosent av den lønn arbeidstaker har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Bestemmelsen gjelder kun det arbeid som er definert som overtidsarbeid etter aml. § 10-6 (2) og altså ikke for arbeid utover avtalt arbeidstid (merarbeid). 

 

Overtidsarbeid på søn- eller helligdager gir etter arbeidsmiljøloven ikke rett til annet eller høyere tillegg enn overtidsgodtgjøringen for andre dager eller tidspunkt. Unntaket er dersom virksomheten har interne regler eller er bundet av en tariffavtale med bedre bestemmelser enn loven.

 

Når det gjelder arbeid på høytidsdagene 1. og 17. mai, skal tillegget skal være minst 50 %.

 

Arbeidstakers rett til overtidsbetaling bortfaller ikke der det, i strid med arbeidsmiljøloven, måtte være arbeidet overtid utover grensene for det som er tillatt, jf. RG 1983 s. 91 (Landteknikk).

 

Fast tillegg i lønn som skal dekke overtid? 

Et særskilt spørsmål vedrørende godtgjørelse for overtidsarbeid er om det er mulig å avtale et fast tillegg i lønn for å dekke opp for eventuelt overtidsarbeid. Departementet uttalte i brev til NHO i 2006 at «bestemmelsen ikke er til hinder for å avtale et fast tillegg i lønnen som skal dekke opp for ev. overtid, så lenge den faktiske utførte overtiden i perioden blir kompensert med minimum 40 %». I praksis innebærer dette at virksomheten må ha kontroll over arbeidstiden samt hva som utbetales i godtgjørelse, og sikre at det faktisk utbetales minimum 40 prosent tillegg for arbeidede overtidstimer. Det må utbetales en tilleggsgodtgjørelse dersom overtidsarbeidet overstiger hva det faste tillegget dekker.

 

Unnlatelse av å utbetale overtidstillegg er straffbart. Arbeidstilsynet kan også gi pålegg til arbeidsgiver om å utbetale overtidstillegg. 

 

Avtaler kan ha bedre vilkår

Mange har avtaler som gir bedre rettigheter enn minimumsvilkårene i arbeidsmiljøloven. Tariffavtaler vil normalt også inneholde bestemmelser om godtgjørelse for utført overtidsarbeid og gjerne fra tidligere tidspunkt og med høyere satser enn etter arbeidsmiljøloven, for eksempel etter 7,5 timer en dag eller 37,5 timer i en uke.

 

Arbeidsfri&avspassering

Hovedregelen er at overtid skal utbetales i kroner.

 

Arbeidsgiver og arbeidstaker kan imidlertid skriftlig avtale at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av arbeidsfri. 

 

Det er ikke tillatt å avtale at også overtidstillegget på minst 40 prosent skal tas ut som arbeidsfri. Dette tillegget skal alltid utbetales i penger. I mangel av skriftlig avtale om avspassering av overtidstimer skal både overtidstimene og tillegget utbetales som lønn.

 

Ex: En arbeidstaker som har en timelønn på 200 kroner, vil som utgangspunkt ha rett til 280 kroner utbetalt per overtidstime. Inngår denne arbeidstakeren skriftlig avtale med arbeidsgiveren om at overtiden skal tas ut i arbeidsfri, vil vedkommende for eksempel kunne få en time fri + utbetalt overtidstillegg på minimum 80 kroner, per overtidstime.

 

Overtid og A-melding

Overtidsgodgjørelse skal rapporteres i a-meldingen. Hvordan kan du lese mer om her.

 

Høstens fagkonferanse - 2024 

Agenda for dag 1 - lover og regler for høstens fagkonferanse er klar. Les mer om årets tema, og meld deg på her.

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"