Mine områder
Hjelp

Har du planlagt årets sommerferie for dine ansatte?

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎09-06-2021 11:27 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Vi gjør oppmerksom på at dette er en eldre artikkel.

 

Nå nærmer vi oss sakte, men sikkert sommerferien, og du som arbeidsgiver bør nå ha startet å planlegge når arbeidstakerne skal avvikle årets hovedferie.

 

Det er arbeidsgiver som i utgangspunktet har styringsrett over når ferie skal avvikles i løpet av året. Ferieloven setter allikevel noen begrensninger på denne styringsretten som arbeidsgiver må forholde seg til. Her skal vi se nærmere på reglene om drøftning, underretning og hovedferieperioden.

 

Drøftning

Ferieloven har regler vedrørende drøfting og underretning av ferie som gjør at arbeidsgiver må starte ferieplanleggingen i god tid før ferien faktisk skal avvikles.

 

Arbeidsgiver skal i god tid før ferien drøfte fastsetting av feriefritid, jfr ferieloven § 6 (1). Begrepet ”i god tid” er et skjønnsmessig begrep og inneholder ikke noen klar frist for når drøftingene senest må gjennomføres. Likevel må drøftingene gjennomføres så tidlig at det er mulig for arbeidstaker å påvirke plasseringen av ferien.

 

Hvordan drøftingene skal gjennomføres er opp til arbeidsgiver. Det er heller ikke slik at arbeidsgiver må føye seg etter arbeidstakers ønske. Ikke sjeldent er det de driftsmessige forholdene i virksomheten som er avgjørende for plassering av ferien. Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke blir enige, er det arbeidsgiver som bestemmer når ferie skal avvikles innenfor visse rammer.

 

Underretning

Arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og senest 2 måneder før ferien tar til, såfremt ikke særlige grunner er til hinder for dette, jfr ferieloven § 6 (2). Med ”særlige grunner” tenker man her spesielt på driftsmessige forhold, og det er ikke meningen at det skal være enkelt for arbeidsgiver å slippe unna underretningsplikten.

 

Det er altså viktig å starte ferieplanleggingen i god tid, slik at arbeidsgiver rekker å underrette arbeidstakeren om ferien innenfor fristen.

 

Hovedferie

Arbeidstaker har rett til å kreve at 18 virkedager av ferien, (3 uker),  gis sammenhengende i hovedferieperioden, dvs i tidsrommet 1. juni til 30. september, jfr ferieloven § 7 (1).

 

Det følger ikke direkte av ordlyden, men loven skal forstås slik at arbeidstaker kan kreve at 18 virkedager ferie skal avvikles sammenhengende i hovedferieperioden.

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"