for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Alle norske virksomheter skal jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Dette gjelder uansett størrelsen på virksomheten. Denne generelle aktivitetsplikten er beskrevet i likestillings- og diskrimineringsloven § 26, første ledd. Aktivitetsplikten legger opp til at eventuelle likestillingsutfordringer i virksomheten skal avdekkes og gjøres noe med før det blir en konflikt eller klagesak.
For noen arbeidsgivere gjelder en spesifisert og konkret plikt som er beskrevet i likestillings- og diskrimineringsloven § 26, annet ledd. Denne er mer omfattende enn den som gjelder for alle virksomheter. Dette gjelder offentlige virksomheter, og virksomheter av en viss størrelse.
De som er omfattet i det private næringslivet er arbeidsgivere med flere enn 50 ansatte og arbeidsgivere med 20 ansatte eller mer, hvis en av arbeidslivets parter krever det. Disse virksomhetene har en aktivitet- og redegjørelsesplikt som er regulert i likestillings- og diskrimineringsloven § 26, annet ledd.
Disse arbeidsgiverne skal:
Hvilke plikter privat virksomhet har etter likestillings- og diskrimineringsloven avhenger av størrelsen på virksomheten
Små bedrifter med opptil 19 ansatte omfattes ikke av redegjørelsesplikten. De har imidlertid en dokumentasjonsplikt. I praksis betyr dette at alt arbeid knyttet til likestilling i bedriften må dokumenteres og oppbevares.
Selv om det ikke er nødvendig å dokumentere dette i årsberetningen, skal den like fullt være tilgjengelig for ansatte, tillitsvalgte, Diskrimineringsnemda, Likestillings- og diskrimineringsombudet og forskere på oppfordring.
Bedrifter som har mellom 20-50 ansatte har dokumentasjonsplikt på samme måte som bedrifter under 20 ansatte. Hvis en av arbeidslivets parter krever det har bedriften også redegjørelsesplikt. De som kan kreve denne redegjørelsesplikten er arbeidsgiver, tillitsvalgte eller et flertall av de ansatte.
Hos virksomheter med over 50 ansatte pliktes det å redegjøre for kjønnslikestilling og hva virksomheten gjør for å oppfylle aktivitetsplikten. Her må det altså dokumenteres hvordan det jobbes med likestilling, diskriminering og mangfold.
Hvert år må det redegjøres for:
Annethvert år må det redegjøres for:
Du kan lese mer om dette på nettsidene til Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Equality check har en integrasjonen med Visma.net Payroll, der du enkelt kan hente inn data på ansatte og lønn som er nødvendig for å produsere rapporten. Alle data kategoriseres og produseres på en måte som tilfredsstiller lovkravet. Du kan lese mer om dette her.
Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal. I uke 6 dykker vi dypere ned i tema aktivitets- og redegjørelsesplikten, i vår podcast. Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.
Hør Regelpod her: høre podcast
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101