Mine områder
Hjelp

Hvilket inntekter skal være med i grunnlaget for sykepenger?

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎31-01-2024 12:53 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Sykepengegrunnlaget skal beregnes på bakgrunn av arbeidstakers historiske inntekt. Det er inntekter arbeidstaker har hatt i en nærmere bestemt periode før arbeidsuførheten som vil danne grunnlaget for sykepengene, men skal alle inntekter arbeidstaker har hatt være med i grunnlaget?

 

Folketrygdloven § 8-28 angir hvor langt tilbake i tid beregningsperioden skal være i det enkelte tilfellet. Hovedregelen er at beregningsperioden er de tre siste kalendermånedene før arbeidstakeren ble arbeidsufør. Når beregningsperioden er fastsatt, må arbeidsgiver vurdere hvilke inntekter arbeidstaker har hatt i denne perioden som skal inngå i sykepengegrunnlaget. Reglene om dette finner vi i folketrygdloven § 8-29.

 

Inntekt som er et resultat av arbeidstakers arbeidsinnsats

For at inntekten skal tas med i beregningen av sykepenger, må den være et resultat av arbeidstakers arbeidsinnsats. Det betyr at all lønnsinntekt som arbeidstaker mottar som følge av utført arbeid, skal være med i grunnlaget. Dette gjelder uavhengig av hvordan lønnen beregnes og opptjenes.

 

Tillegg for ubekvem arbeidstid og ulempetillegg for spesielle arbeidsforhold

Tillegg for ubekvem arbeidstid og ulempetillegg for spesielle arbeidsforhold, anses som en del av arbeidstakerens ordinære lønn og inngår derfor i beregningsgrunnlaget for sykepenger. Dette kan f.eks være turnustillegg, skifttillegg, utetillegg, kuldetillegg osv.

 

Bonus

Bonus som er et resultat av arbeidstakers egen arbeidsinnsats og som bortfaller under fravær skal være med i beregningsgrunnlaget for sykepenger. Merk at begge vilkår må være oppfylt for at bonusen skal regnes med.

 

For at en eventuell bonus skal regnes med, må utbetaling være i beregningsperioden for sykepenger.

 

Eksempel:
Eva er selger. Hun har en bonusordning der bonus utbetales dersom hun når et salgsmål pr. måned.

 

Dette er en bonus som er et resultat av hennes arbeidsinnsats, og som vil bortfalle hvis hun blir syk. Denne bonusen skal inngå i sykepengegrunnlaget.

 

Eva har fastlønn på 40.000 kr. Hun blir syk 5. april.

 

Hun har hatt følgende bonusutbetalinger:

 

Måned Utbetaling
Mars  12 000 kr.
Februar   8 000 kr.
Januar  10 000 kr.
Desember 100 000 kr.

 

Beregningsperioden er de siste tre månedene før hun ble arbeidsufør - mars, februar og januar.

 

Hennes gjennomsnittlige månedsinntekt, ( sykepengegrunnlag), blir 50 000 kr.

 

Total utbetaling i beregningsperioden 120 000 kr. ( månedslønn) + 30 000 kr. ( bonus utbetalt i perioden) = 150 000 kr.
Gjenomsnittlig månedsinntekt  150 000 / 3 = 50 000 kr.

 

Godtgjørelse for 1. og 17. mai og bevegelige helligdager

Godtgjørelse for 1. og 17. mai og bevegelige helligdager som arbeidstakeren opparbeider som et tillegg per arbeidstime inngår i sykepengegrunnlaget.


Kompensasjon for overtid

Overtidskompensasjon, herunder overtidstimen og overtidstillegget, er lønn for arbeid utover alminnelig arbeidstid og inngår ikke i grunnlaget for sykepenger.

 

Unntak fra dette er fast overtid som er pålagt som en del av arbeidsavtalen (dette gjelder bare for noen få særskilte yrkesgrupper i f.eks. politiet, militæret, sjømenn). I slike tilfeller skal godtgjørelsen for dette arbeidet inngå. Godtgjørelse for slik fast overtid skal rapporteres til a-ordningen som fast tillegg.

 

Feriepenger

Feriepenger inngår ikke i beregningsgrunnlaget for sykepenger. Dersom det i beregningsperioden er utbetalt feriepenger i stedet for lønn, vil dette i utgangspunktet påvirke sykepengegrunnlaget da feriepengene skal holdes utenfor. Dette har lovgiver løst ved at det i slike ferieperioder skal fastsettes en inntekt som om vedkommende hadde vært på jobb.

 

Utgiftsgodtgjørelser

Utgiftsgodtgjørelser skal dekke utgifter arbeidstaker har i forbindelse med utførelse av arbeidet, og skal som hovedregel ikke inngå i sykepengegrunnlaget.

 

Unntak gjelder for de tilfeller der godtgjørelsen medfører et overskudd, mao. at godtgjørelsen er høyere enn den faktiske utgiften arbeidstaker har hatt. Det er det trekkpliktige beløpet som rapporteres til a-ordningen som anses som et overskudd, og som da skal inngå i grunnlaget for sykepenger.

 

Naturalytelser

Naturalytelser kan f.eks være at arbeidstaker har fri bil eller mobiltelefon/internett. Dersom arbeidstaker beholder naturalytelsen under sykefraværet, skal den ikke inngå i sykepengegrunnlaget. Arbeidstaker anses da ikke å ha et inntektstap.

 

Faller naturalytelsen bort under sykefraværet skal den inngå i grunnlaget med den verdien som benyttes ved forskuddstrekk av skatt.

 

Avtaler om full lønn under sykdom

Mange har avtaler som gir rett på full lønn under sykdom. Så lenge dette gir en høyere utbetaling enn hva arbeidstaker hadde fått etter folketrygdlovens regler, er det helt i orden med denne typen avtaler.

 

Det arbeidsgiver i slike tilfeller må være oppmerksom på, er at man ikke kan ha avtaler som gir dårligere dekning enn folketrygdlovens regler. Det vil si at dersom full lønn gir en lavere utbetaling, enn hva arbeidstaker hadde fått etter beregningsreglene i folketrygdlovens § 8-28, må arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden forholde seg til det beløpet som blir beregnet etter folketrygdlovens regler.

 

Eksempel:
Sven har 50.000 kr i månedslønn. Han har avtale om full lønn under sykdom.

 

I februar får han en etterbetaling pga feil utbetaling i oktober og november forrige år. Denne etterbetalingen er på 30.000 kroner.

 

Han blir syk 5.mars. Beregningsperioden for sykepenger blir her februar, januar og desember.

 

Måned Utbetaling
Februar 50 000 kr. + 30.000
Januar 50 000 kr.
Desember 50 000 kr.


Den gjennomsnittlige månedsinntekt, ( sykepengegrunnlag), blir her 60 000 kr.

 

Total utbetaling i beregningsperioden
150 000 kr ( månedslønn) + 30 000 kr ( etterbetaling utbetalt i beregningsperioden) = 180 000 kr.
Gjenomsnittlig månedsinntekt  180 000 / 3 = 60 000 kr.


Her må arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden utbetale sykepenger i henhold til folketrygdlovens regler - sykepengegrunnlaget = 60 000 kr.

 

Dette fordi sykepengene beregnet etter folketrygdlovens regler gir en høyere utbetaling, enn hva hans avtale om full lønn ville gitt, ( fast lønn = 50 000 kroner i måneden).

 

Følg RegelPOD - hold deg oppdatert

Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal.  Hør RegelPOD   her.

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"