Mine områder
Hjelp

Kan man nekte å avvikle ferie når man er sykmeldt?

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎25-07-2024 12:03 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

I noen situasjoner kan arbeidstaker nekte å avvikle ferie. Hva skal til for at ferien skal kunne kreves utsatt når man er sykmeldt?

 

Helt arbeidsufør

Muligheten til å utsette ferien på grunn av sykdom er regulert i ferieloven § 9. Det er flere vilkår som må være oppfylt for at ferien kan kreves utsatt.

 

Arbeidstaker kan for det første kun kreve ferien utsatt etter ferielovens bestemmelser ved hel arbeidsuførhet. Det vil si at er man gradert sykmeldt, må ferie avvikles som ordinært.

 

Legeerklæring som dokumentasjon

Arbeidstaker må også levere dokumentasjon på at man er helt arbeidsufør. Dette må dokumenteres med en legeerklæring. Det vil si at en egenmelding om at man er syk, gir ikke rett til utsettelse av ferien.

 

Blir ferien uansett utsatt ved sykmelding?

Selv om man er sykmeldt, er det ikke noe automatikk i at ferien utsettes. Arbeidstaker må selv fremsette krav om enten å få utsatt ferien før den starter, eller krav om å få utsatt dager man har vært helt arbeidsufør i ferien.

 

Sykepenger under ferien?

Ved avvikling av ferie, bortfaller retten til sykepenger. Dette gjelder både vel hel, og gradert sykmelding, jfr folketrygdloven § 8-17 siste ledd. Arbeidstaker er pliktig til å informere NAV hvis det avvikles ferie i en sykmeldingsperiode. Dette gjøres på søknaden om sykepenger.

 

Eksempel:
Stian skal avvikle ferie i hele juli. 30. mai blir han 50 % sykmeldt. Han lurer på om han da kan kreve å få utsette hele, eller deler av ferien sin til senere i ferieåret.

 

Her er han kun delvis arbeidsufør, derfor vil ferien avvikles som ordinært. Når han avvikler ferie, stanses sykepengeutbetalingen.

 

Kan kreve å få avviklet ferie

Selv om arbeidstaker er 100 % sykmeldt, kan h*n kreve å få avviklet ferie i tråd med ferielovens bestemmelser. Det vil si at det kan kreves å få avviklet tre uker ferie i sammenheng i hovedferieperioden, og restferien kan kreves avviklet i løpet av ferieåret.

 

Det er viktig å huske på at selv om arbeidstaker kan kreve å få avviklet ferie, så er det fortsatt arbeidsgiver som har styringsretten over når ferien skal avvikles innenfor ferielovens rammer. Unntaket er tilleggsferien man får fra det året man fyller 60 år. Denne tilleggsferien er det arbeidstaker som bestemmer når skal avvikles. Dette gjelder også dersom man er sykmeldt.

 

Avtale om utsettelse

Arbeidstaker og arbeidsgiver kan avtale at ferien skal utsettes ved sykdom, selv om vilkårene i ferieloven § 9 ikke er oppfylt. Begge parter må da være enige i at ferien skal utsettes. Dette kan for eksempel være i tilfeller der arbeidstaker er gradert sykmeldt.

 

Følg RegelPOD - bli en Regel-LYTTER du også

Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal.

Hør RegelPOD her.

3 Kommentarer
Venke Sørøy
CONTRIBUTOR ***
av Venke Sørøy

Hva med feriepenger, kan arbeidstaker kreve å få utbetalt feriepenger når han er 100% sykemeldt ? 🙂

av Monica Bremtun-Olaussen -

Hei @Venke Sørøy 

Etter ferielovens bestemmelser skal feriepenger utbetales i tilknytning til ferien, jfr. ferieloven § 11 (1). Det vil si at dersom arbeidstaker ikke skal avvikle ferie på grunn av 100 % sykmelding, vil h*n som hovedregel ikke ha rett på å få utbetalt feriepengene frø han faktisk skal avvikle ferie. I de tilfellene der arbeidstaker er 100 % sykmeldt, og arbeidsgiver ikke forskutterer sykepenger, anbefaler vi at man venter med å utbetale feriepenger til ferien faktisk avvikles.

 

Mvh

Monica Bremtun-Olaussen

Venke Sørøy
CONTRIBUTOR ***
av Venke Sørøy

Flott, takk for svar da har jeg gjort det rett i hvertfall. Ble litt misnøye fra arbeidstaker når vi krevde ferie, men da har jeg tolket ferieloven rett i hvertfall 🙂

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"