Mine områder
Hjelp

Lading av elbil

av Ivar Grøndahl1 (Oppdatert ‎22-04-2024 15:40 av Ivar Grøndahl1 VISMA )

Den skattepliktige fordelen for privat bruk av arbeidsgivers bil omfatter alle bilkostnader pådratt i forbindelse med både tjenstlig og privat kjøring. Dette gjelder for eksempel kostnader til forsikring, reparasjon av skader og drivstoff, som bensin, diesel og lading av elbiler. 

 

Når arbeidsgiver dekker kostnader til lading av elbil, vil denne kostnaden være omfattet av standardtillegget som utgjør den skattepliktige fordelen ved firmabilen. Dette gjelder både kostnader til abonnement og hurtigladning, også når arbeidstaker får refundert kostnadene eller arbeidsgiver betaler lading i skattyters hjem. 

 

Krav til dokumentasjon

Det må sannsynliggjøres at strømutgiftene kun er knyttet til lading av firmabilen, f.eks. ved egen strømmåler eller egen app i tilknytning til ladestasjonen hvor antall kWh brukt til lading kan avleses. Hvis ladestasjonen også brukes til lading av andre biler, må arbeidstaker utarbeide en utgiftsoppgave hvor strømkostnadene viser pris pr kWh og hvor mange kWh som har gått med til lading av firmabilen. 

 

Det kan legges til grunn gjennomsnittlig strømpris pr måned pr kWh. Det må gjøres fratrekk av en eventuell strømstøtte. Arbeidstaker må kunne dokumentere eller sannsynliggjøre hva gjennomsnittsprisen er, for eksempel med kopi av strømregningen. 

 

Ladestasjon hjemme

Arbeidsgivers kostnader til anskaffelse og installasjon av ladestasjon hjemme hos arbeidstaker anses som en privat fordel for arbeidstakeren og omfattes ikke av standardtillegget for firmabil. Denne kostnaden er dermed en skattepliktig fordel som kommer i tillegg. 

 

Lading av arbeidstakers elbil på arbeidsplassen

Når arbeidsgiver stiller ladestasjon til elbil ved arbeidsstedet til disposisjon for arbeidstaker, skattlegges ikke dette i praksis. Dette gjelder selv om arbeidstakeren ikke har behov for bil i arbeidet/yrket. 

 

Hvis arbeidstaker selv betaler for bruken av ladestasjon, og arbeidsgiver refunderer kostnadene, er refusjonsbeløpet skattepliktig.

 

Følg RegelPOD - bli en Regel-LYTTER du også  

Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal. Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

Hør RegelPOD på soundcloud her: høre podcast

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"