for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Vi gjør oppmerksom på at dette er en eldre artikkel.
Varierende behov for arbeidskraft?
En rekke bedrifter har et varierende behov for arbeidskraft i lengre perioder i løpet av året. Utfordringen for mange arbeidsgivere er at rammene for arbeidstid som trekkes opp av arbeidsmiljøloven § 10-4 , gir små muligheter til å møte svingninger i behovet for arbeidskraft over et lengre tidsrom.
Arbeidsmiljøloven åpner derfor for å gjennomsnittsberegne arbeidstiden. Disse reglene finner du i arbeidsmiljøloven § 10-5. Poenget med å gjennomsnittsberegne arbeidstiden er at en arbeidstaker kan ha lengre arbeidstid i deler av året, med tilsvarende kortere arbeidstid i andre deler av året. Forutsetningen i loven er hele tiden at den ukentlige arbeidstiden i gjennomsnitt ikke overstiger rammene i arbeidsmiljøloven § 10-4 for alminnelig arbeidstid.
Hvor lange dager og uker?
Hvor mye eller lenge en arbeidstaker kan arbeide ved gjennomsnittsberegning avhenger av hvilket grunnlag som gir rett til å gjennomsnittsberegne arbeidstiden:
Grensen på 48 timer kan gjennomsnittsberegnes over en periode på 8 uker, men likevel slik at alminnelig ukentlig arbeidstid ikke overstiger 50 timer.
Også i dette tilfellet kan grensen på 48 timer gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, men likevel slik at alminnelig ukentlig arbeidstid ikke overstiger 54 timer.
Etter søknad kan Arbeidstilsynet gi samtykke til gjennomsnittsberegning av arbeidstid for en periode på inntil 26 uker. I denne perioden kan arbeidstiden fordeles slik at arbeidstaker kan jobbe:
- 13 timer i løpet av 24 timer
- 48 timer i løpet av 7 dager eller 48 timer i gjennomsnitt i løpet av en periode på 8 uker
Gjennomsnittet for arbeidstid i perioden må likevel ikke overstige lovens grenser for alminnelig arbeidstid. Du kan lese mer om reglene og vilkårene for gjennomsnittsberegning av arbeidstid på Arbeidstilsynets hjemmeside
Hvordan går vi frem for å få gjennomsnittsberegning?
En gjennomsnittsberegning av arbeidstiden forutsetter en skriftlig avtale. Avtalen kan inngås med den enkelte ansatte, eller med den ansattes tillitsvalgte. Avtalen må oppbevares, slik at den kan dokumenteres ved behov.
Nyhet - Arbeidstilsynet tar i bruk digitalt skjema!
Arbeidstilsynet tar i bruk digitalt skjema for søknad om gjennomsnittsberegning og skriver på sine sider at:
Digitalt skjema for søknad om gjennomsnittsberegning finner du her.
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101