Mine områder
Hjelp

Statsbudsjettet - 2024, lønn og HR

av Ivar Grøndahl1 (Oppdatert ‎06-10-2023 12:39 av Ivar Grøndahl1 VISMA )

Her er en kort oversikt over de viktigste forslagene innenfor lønn og HR i statsbudsjettet for 2024. Du kan lese mer om statsbudsjettet på regjeringens nettsider.

 

Lønn

 

Arbeidsgiveravgift - differensiert 

Regjeringen foreslår å øke fribeløpet i den differensierte arbeidsgiveravgiften fra 500 000 til 850 000 kroner. Bakgrunnen er at Europakommisjonen har foreslått nye regler for bagatellmessig støtte. Støtte som faller inn under reglene for bagatellmessig støtte, omfattes ikke av EØS-avtalens generelle forbud mot offentlig støtte. Begrunnelsen er at mindre støttebeløp antas å ikke påvirke konkurransen i markedet.

 

Arbeidsgiveravgift -ekstra

Regjeringen innførte ekstra arbeidsgiveravgift på lønnsinntekter over 750 000 kroner i 2023. I 2024 starter regjeringen utfasingen av den midlertidige arbeidsgiveravgiften ved å heve beløpsgrensen til 850 000 kroner.

 

Fagforeningsfradrag

Regjeringen foreslår at maksimalt fradrag for fagforeningskontingent prisjusteres fra 7 700 til 8 000 kroner.

 

Finnmarksfradraget

Regjeringen foreslår å øke finnmarksfradraget fra 20 550 kroner til 30 000 kroner. Dette kommer skattytere i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms til gode.

 

Frikortgrense for skatt

Regjeringen foreslår at frikortgrensen videreføres på 70 000 kroner.

 

Kostsats for langtransportsjåfører

Sats for fradrag og skattefri dekning av kost for langtransportsjåfører ved fravær fra hjemmet i 24 timer, økes fra 350 kroner til 400 kroner per døgn.

 

Marginalskatt

Marginalskattesatsen er den skatten man betaler av den sist tjente kronen.

 

Regjeringen foreslår å redusere trygdeavgiften på lønn og næringsinntekt med 0,1 prosentenhet, samtidig som trinnskattesatsene på inntekt over 670 000 kroner økes med 0,1 prosentenhet. Det gir lavere marginalskatt på lønn og næringsinntekt under 670 000 kroner og uendret marginalskatt på inntekt over dette.

 

Pensjon - særskilt skattefradrag

Regjeringen foreslår at maksimalt fradrag for pensjonsinntekt og innslagspunktene for nedtrapping justeres med pensjonsvekst.

 

Personfradrag

Regjeringen foreslår å øke personfradraget fra 79 600 kroner til 88 250 kroner.

 

Reisefradrag

Regjeringen foreslår å prisjustere kilometersatsen og bunnbeløpet i reisefradraget.

Kilometersatsen økes fra 1,70 til 1,76 kroner, og bunnbeløpet fra 14 400 til 14 950 kroner.

 

Sats for dekning av kost på brakker og pensjonat mv

Satsen for fradrag og skattefri dekning av kost for opphold på brakker og pensjonat, og hybel uten kokemuligheter, økes fra 250 kroner til 400 kroner.

 

Sjøfolkfradraget

Regjeringen vil lempe på kravet til utseilt distanse på 30 nautiske mil i sjøfolkfradraget. Sjøfolk som seiler i kystfart og har avtalt turnusordning med minst 3 ukers opphold om bord vil også få rett til fradrag.

 

Skatt på alminnelig inntekt

Regjeringen foreslår ingen endringer i skattesatsen på alminnelig inntekt, som videreføres på 22 prosent.

 

Trinnskatt

Regjeringen foreslår at satsene i trinn 1 og 2 i trinnskatten videreføres uendret, mens satsene i trinn 3 til 5 økes med 0,1 prosentenhet. Satsen i trinn 3 i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms blir den samme som i resten av landet, samtidig som finnmarksfradraget økes (se finnmarksfradraget).

 

Innslagspunktene i trinn 1 og 2 øker med forventet lønnsvekst. Innslagspunktene i trinn 3 og 4 øker til henholdsvis 670 000 kroner og 937 900 kroner. Innslagspunktet i trinn 5 øker med forventet lønnsvekst.

 

Trygdeavgift

Regjeringen foreslår å redusere satsen for trygdeavgift på lønn og trygd til 7,8 prosent og på næringsinntekt til 11,0 prosent. Satsen for pensjon videreføres på 5,1 prosent. Nedre grense for å betale trygdeavgift foreslås videreført uendret på 69 650 kroner.



HR

 

Dagpenger

Regjeringen foreslår også å endre reglene om ventetid for dagpenger. Ventetiden på tre dager innenfor de første 15 dagene etter at dagpenger er innvilget, erstattes med en egenandel tilsvarende tre dager med dagpenger, som trekkes ved første dagpengeutbetaling. 

 

Regjeringen foreslår å videreføre ordningen fra 2023 med ferietillegg til dagpenger i 2024.

 

Foreldrepenger - forlengelse av foreldrepengeperioden ved 80% inntektsdekning

Regjeringen foreslår å øke fleksibiliteten i foreldrepengeordningen ved å forlenge foreldrepengeperioden med 80 prosent inntektsdekning, slik at foreldrene får utbetalt tilnærmet like mye ved å velge 80 prosent som ved å velge 100 prosent dekning.

Den samlede utbetalingen av foreldrepenger ved valg av 80 prosent inntektsdekning er i dag lavere enn ved valg av 100 prosent. Forslaget innebærer å utvide stønadsperioden ved 80 prosent inntektsdekning med 11 dager.

Se pressemelding fra Barne- og familiedepartementet

 

Foreldrepenger - utvide fedres selvstendige uttaksrett med to uker

Regjeringen foreslår å utvide fedres selvstendige uttaksrett med to nye uker fra 2. august 2024.

Dette innebærer at alle fedre vil ha mulighet til å ta ut totalt 10 foreldrepengeuker uten at det stilles krav om mors aktivitet.

For å finansiere utvidelsen med to uker, foreslår regjeringen å redusere nivået på ytelsen til 90 prosent for åtte av disse ti ukene.

Se pressemelding fra Barne- og familiedepartementet



Kunstig intelligens og fremtidens databehandling

Regjeringen foreslår å bruke én milliard på forskning på kunstig intelligens, digital sikkerhet og samfunnskonsekvenser av teknologiutviklingen.

Satsingen skal ha et omfang på minst én milliard kroner fordelt over fem år fra og med 2024. Satsingen vil bidra til større innsikt om hvilke konsekvenser teknologiutviklingen har for samfunnet. Den vil også gi mer kunnskap om nye digitale teknologier, og den skal skape muligheter for innovasjon i næringslivet og offentlig sektor.

Satsingen vil bli finansiert innenfor handlingsrommet på Kunnskapsdepartementets budsjettposter for Norges forskningsråd.

Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

 

Likestillingsløft

Regjeringen ønsker et samlet løft for likestillingsarbeidet, og foreslår å øke bevilgningene på likestillingsområdet med 18 millioner kroner.

Pengene skal blant annet gå til å:

  • etablere en landsdekkende struktur for likestillingsarbeidet og opprettelse og drift av et femte likestillingssenter.

  • styrke arbeidet med den kommende strategien for likestilling mellom kvinner og menn, og til tiltak i arbeidet mot seksuell trakassering.

  • øke tilskuddene til organisasjoner som arbeider med å fremme likestilling på ulike diskrimineringsgrunnlag med 3,5 millioner kroner.

  • øke bevilgingen til Sekretariatet for Diskrimineringsnemnda med 3,5 millioner kroner. Økningen skal bidra til å sikre et godt diskrimineringsvern og skal redusere saksbehandlingstiden i nemnda.

Se pressemelding fra Kultur- og likestillingsdepartementet

 

Sykepenger

Regjeringen foreslår å bevilge 54,4 milliarder kroner til sykepenger for arbeidstakere i 2024. Dette er en økning på 8,6 milliarder kroner. Økningen skyldes i hovedsak høyere sykefravær og lønnsvekst. Utgiftene til sykepenger påvirkes også av utviklingen i sysselsettingen.

Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

 

Uføretrygd

Regjeringen foreslår å bevilge 125,6 milliarder kroner til uføretrygd i 2024. Dette er en økning på 7,2 milliarder kroner. Hovedårsaken til at utgiftene øker er forventet vekst i grunnbeløpet.

Regjeringen foreslår å bevilge 82,5 millioner kroner til NAV for å dekke utgiftene til utforming og igangsetting av et avgrenset forsøk med arbeidsorientert uføretrygd for uføre under 30 år, som ellers ville fått 100 prosent uføretrygd. Målet er å få flere uføre over i jobb. De som får arbeidsorientert uføretrygd, skal få tett oppfølging av NAV og mulighet for ansettelse med trygdejustert lønn.

 

Varig tilrettelagt arbeid

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til VTA med 82,4 millioner kroner. Det vil gi rom for om lag 500 nye plasser i 2024. Regjeringen foreslår en fireårig opptrappingsplan for VTA (2024-2027), der VTA styrkes med om lag 2 000 nye plasser innen utgangen av 2027.

Den samlede bevilgningen til VTA vil med den foreslåtte styrkingen utgjøre 2,1 milliarder kroner.

Se pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet

 

Høstens fagkonferanse med årsavslutning

 høstens fagkonferanse snakker vi mer om foreslåtte endringer i statsbudsjettet og oppdaterer deg på nye og endrede regler i 2023 og 2024 samt hvordan du håndterer årsavslutning korrekt.


Les mer her.

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"