Mine områder
Hjelp

Stengt skole eller barnehage - hvordan telle dager med omsorgspenger?

av Monica Bremtun-Olaussen -

Det er en begrensning på hvor mange dager arbeidstaker har krav på omsorgspenger i løpet av et kalenderår, dette er regulert i folketrygdloven § 9-6. 

 

Som hovedregel får man ikke flere dager med omsorgspenger enn denne kvoten, selv om behovet for flere dager kan oppstå i løpet av året. Dersom arbeidstaker for eksempel har brukt opp sin kvote i august, så får han/hun ikke rett på flere dager med omsorgspenger dette året. Et eventuelt behov for fri fra arbeidet i forbindelse med sykt barn/barnepasser når kvoten med omsorgspenger er brukt opp, må avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker på en annen måte. Dette kan for eksempel løses ved at arbeidstaker tar ut ferie eller avspasering, eller får fri med eller uten lønn.

 

Dagene med omsorgspenger er brukt opp - korona

I forbindelse med koronapandemien er det to unntak fra denne hovedregelen om maks kvote pr. kalenderår. I disse unntakssituasjonene har arbeidstaker rett på omsorgspenger, selv om kvoten i utgangspunktet er brukt opp. Foreløpig så gjelder dette unntaket ut juni 2022. 

 

Det er to ulike situasjoner der arbeidstaker kan bruke omsorgsdager selv om kvoten med omsorgspenger er brukt opp. Dette gjelder:

  1. Når arbeidstaker må holde barn hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn.
  2. Når arbeidstaker må være hjemme fordi barnehage/skole/SFO/AKS helt eller delvis er stengt på grunn av koronaviruset. Arbeidstakeren må levere en bekreftelse på stengingen til arbeidsgiver. Bekreftelse må leveres uavhengig av om omsorgsdagene er brukt opp eller ikke.

Dette er regulert i “Midlertidig forskrift om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien” § 4-3

 

Hvordan telle dagene med omsorgspenger?

I forbindelse med bruk av omsorgspenger når barnehage/skole/SFO/AKS helt eller delvis er stengt på grunn av koronaviruset, så har det vært usikkerhet knyttet til hvordan dager med omsorgspenger skal regnes. 

 

Spørsmålet har vært om arbeidstaker i disse tilfellene:

  1. Først bruker sin ordinære kvote med omsorgspenger, for så deretter å få ekstra dager med omsorgspenger dersom dette er nødvendig ved helt eller delvis stenging på grunn av koronaviruset, eller 
  2. Om dager som brukes ved helt eller delvis stenging på grunn av koronaviruset telles for seg selv, og derfor ikke går til fradrag i den “ordinære” kvoten med omsorgspenger.

Her har Arbeids- og inkluderingsdepartementet nå bekreftet at arbeidstaker først må bruke opp sin ordinære kvote med omsorgspenger, før man eventuelt får ekstra dager med omsorgspenger på grunn av stenging/redusert åpningstid. Det skal altså ikke føres to ulike “regnskap” med omsorgspenger.

 

Hvor mange dager med omsorgspenger har en ansatt i 2022?

Regjeringen har foreslått at antall omsorgsdager på grunn av koronaviruset skal dobles frem til 30. juni 2022, men dette er på nåværende tidspunkt ikke vedtatt. 

 

Det vil si at enn så lenge så er det ordinær kvote med omsorgspenger i 2022. Du kan lese mer om antall dager arbeidstaker har krav på her. Vi oppdaterer på community så snart en eventuell endring blir vedtatt.

 

Dokumentasjon av fravær ved omsorgspenger

I forbindelse med koronapandemien, er det det gjort midlertidig unntak fra krav om legeerklæring som dokumentasjon i forbindelse med omsorgspenger. Unntaket gjelder, på nåværende tidspunkt, ut juni 2022.

 

Dette innebærer at verken arbeidsgiver eller NAV kan kreve legeerklæring som dokumentasjon for fravær i forbindelse med omsorgspenger. Arbeidstaker kan ved omsorgspenger dokumentere fravær med en egenmelding ut juni 2022.

 

Hovedregelen i folketrygdloven for dokumentasjon av fravær ved omsorgspenger, som gjelder når disse midlertidige reglene utgår, er at arbeidstaker kan gi skriftlig eller muntlig egenmelding for de første tre kalenderdagene av fraværet i hvert enkelt tilfelle. Fra den fjerde dagen kan arbeidsgiveren kreve at sykdom hos barn eller barnepasser blir dokumentert med legeerklæring for at arbeidstaker skal ha rett til omsorgspenger. 

 

Forskuttering og refusjon av omsorgspenger

Når en arbeidsgiver har betalt omsorgspenger til en arbeidstaker i mer enn 10 stønadsdager i et kalenderår, kan arbeidsgiveren kreve å få refusjon fra trygden for det antall stønadsdager som overstiger 10. Arbeidsgiver må som hovedregel forskuttere også resten av dagene som arbeidstaker har rett på, men kan altså søke om refusjon fra den 11.

 

Arbeidsgiver søker refusjon fra NAV via den digitale inntektsmeldingen.

 

Følg RegelPOD

Ønsker du å få varsel når neste RegelPOD er tilgjengelig? Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

 

Her finner du alle RegelPOD

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"