Mine områder
Hjelp

Verneombud - nye regler fra 2024

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎14-11-2023 09:16 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Hva er et verneombud?

Verneombudet er en representant for arbeidstakerne i virksomheten som skal ivareta deres interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Verneombudet har også mulighet til å stanse arbeidet ved umiddelbar fare for liv og helse.

 

Flere virksomheter må ha verneombud fra 2024

Plikten til å ha verneombud er regulert i arbeidsmiljøloven § 6-1.

 

I utgangspunktet skal det være et verneombud i alle virksomheter. Det er mulig å skriftlig avtale at det ikke skal være verneombud i noen virksomheter. For at man skal kunne inngå en slik avtale som fritar fra plikten til å ha verneombud, kreves det enn så lenge at virksomheten har mindre enn 10 arbeidstakere.

 

Det er adgangen til å avtale unntak fra plikten til å ha verneombud som innskrenkes fra 1. januar 2024. Det vil fortsatt være mulig å inngå avtale om at det ikke skal være verneombud i virksomheten, men da kun i virksomheter som har færre enn 5 arbeidstaker. Denne endringen fører til at flere virksomheter som tidligere ikke har hatt verneombud må ha det fra og med 2024.

 

Hvordan velges et verneombud?

Hvordan et verneombud skal velges, er regulert i kapittel 3 i "Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning".

Verneombud skal velges blant arbeidstakere som har erfaring og innsikt i virksomhetens arbeidsforhold. Verneombudene velges av og blant arbeidstakere innenfor hvert verneområde. Hvordan verneområdene er delt inn er regulert i "Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning" § 3-1. Du kan lese mer om verneområder her.

Arbeidsgiver, eller den som i arbeidsgivers sted leder virksomheten, kan ikke velges som verneombud.

 

Med unntak av virksomhetens øverste daglige leder har alle arbeidstakere stemmerett i valget av verneombud.

 

Som hovedregel velges verneombud ved et flertallsvalg. I noen tilfeller er det allikevel særskilt regulert hvordan valget kan gjennomføres. Det gjelder i følgende tilfeller:

  • Grupper av arbeidstakere som arbeider på flere verneområder, kan velge egne verneombud for områder som ikke dekkes av andre verneombud.
  • På verneområder hvor en lokal fagforening alene organiserer flertallet av arbeidstakerne, kan fagforeningen utpeke verneombudet.
  • På verneområder hvor flere fagforeninger til sammen organiserer flertallet av arbeidstakerne, men hvor ingen av dem organiserer flertallet alene, kan de i fellesskap utpeke verneombudet.


Hva hvis ingen vil være verneombud?

Det er i utgangspunktet arbeidstakerne som avgjør hvem som skal være verneombud.

 

Dersom det ikke er noen på arbeidsplassen som ønsker å bli valgt, så må arbeidsgiveren velge verneombud. Det at ingen ønsker å ha rollen, er ingen gyldig grunn for å ikke ha verneombud.

 

Verneombudet som blir valgt av arbeidsgiver fungerer inntil arbeidstakerne har valgt verneombud etter reglene i "Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning", men ikke for mer enn to år om gangen.

 

Den som arbeidsgiver velger til å være verneombud, kan ikke nekte å ta på seg oppgaven.

 

Verneombudets oppgaver

Verneombudets oppgaver er detaljert angitt i arbeidsmiljøloven § 6-2 og forskrift om organisering og ledelse kapittel 3. Verneombudets oppgaver går i første rekke ut på å føre tilsyn med at arbeidsmiljølovens krav til arbeidsmiljøet blir oppfylt. I praksis bør et verneombud legge opp faste rutiner med sjekkrunder hvor feil og mangler noteres. Et eventuelt arbeidsmiljøutvalg, samt arbeidsgiver, bør informeres om eventuelle feil eller mangler som ikke kan rettes med en gang.

 

Blir verneombudet oppmerksom på eventuelle feil eller mangler som kan medføre ulykke- eller helsefare, plikter verneombudet ikke bare å informere arbeidsgiver, men også å følge opp henvendelsen. Her må arbeidsgiver innen "rimelig tid" sørge for å rette opp/utbedre den eller de mangler som er påpekt. Verneombudet avgjør selv hva som er "rimelig tid" i det konkrete tilfellet.

 

Endringer i verneombudets ansvar og oppgaver fra 2024

I tillegg til endringer vedrørende når man kan avtale å ikke ha verneombud, kommer det også fra 2024 endringer som omhandler verneombudets ansvar og oppgaver.

 

Verneombudets ansvar utvides til å omfatte innleide arbeidstakere og selvstendige oppdragstakere som utfører arbeid i nær tilknytning til virksomheten. Dette tydeliggjør plikten til å ivareta interessen til innleide arbeidstakere og selvstendige oppdragstakere i saker som angår arbeidsmiljøet.

 

Det kommer et nytt punkt i arbeidsmiljøloven § 6-2 vedrørende verneombudets oppgaver. Her blir det presisert at verneombudets oppgaver også omfatter arbeidstakernes psykososiale miljø. Dette er en presisering av gjeldende rett som etter departementets syn vil bidra til å øke bevisstheten om verneombudets ansvar for de psykososiale sidene av arbeidsmiljøet.

 

Høstens fagkonferanse med årsavslutning

Oppdater deg på flere andre regelendringer som kommer i 2024 samt hvordan du håndterer årsavslutning korrekt på høstens fagkonferanse. Les mer og meld deg på her.

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"