for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.
Bestemmelsen som regulerer gjennomsnittsberegning av den alminnelige arbeidstiden, finner vi i arbeidsmiljøloven (aml.) § 10-5.
Mange virksomheter har et varierende behov for arbeidskraft i perioder i løpet av året. De rammene for arbeidstid som trekkes opp av aml. § 10-4, gir små muligheter til å møte svingninger i behovet for arbeidskraft over et lengre tidsrom. Poenget med å gjennomsnittsberegne arbeidstiden er at det åpnes for en lengre arbeidstid i deler av året, med tilsvarende kortere arbeidstid i andre deler av året.
Forutsetningen er hele tiden at den ukentlige arbeidstiden i gjennomsnitt ikke overstiger rammene i aml. § 10-4 for alminnelig arbeidstid.
En gjennomsnittsberegning av arbeidstiden forutsetter en skriftlig avtale. Avtalen kan inngås med den enkelte ansatte eller med den ansattes tillitsvalgte. Avtalen må oppbevares slik at den kan dokumenteres ved behov.
Den skriftlige arbeidsavtalen skal etter aml. § 14-6 (1) bokstav j angi noe om lengde og plassering av den alminnelige arbeidstid både pr. 24 timer og pr. sju dager. En avtale om gjennomsnittsberegning skal også tas inn i den skriftlige arbeidsavtalen.
Arbeidstilsynet kan også gi tillatelse til gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, jf. aml. § 10-5 (3).
Gjennomsnittsberegning kan skje for en periode på maksimum 52 uker, uavhengig av kalenderåret.
Les mer om referanseperiodene 52 uker, 7 dager og 24 timer her.
For arbeidstakere som er ansatt i en tidsbegrenset periode, kan man likevel ikke gjennomsnittsberegne for en lengre periode enn arbeidsforholdets avtalte eller forventede varighet.
Er det nødvendig med tillatelse fra Arbeidstilsynet, kan perioden for gjennomsnittsberegning være maksimum 26 uker.
Den aktuelle bestemmelsen her er aml. § 10-5 (1).
Er grunnlaget for gjennomsnittsberegning en avtale med den enkelte ansatte, kan arbeidstiden ikke overstige ti timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, likevel slik at den alminnelige arbeidstiden ikke overstiger 50 timer i noen enkelt uke.
Arbeid som utføres ut over timeantallet ovenfor, vil være å betrakte som overtidsarbeid.
Innenfor de ovenstående rammene kan det enten være den ansatte selv eller arbeidsgiver som bestemmer hvordan arbeidstiden skal fordeles. Er det arbeidsgiver som bestemmer fordelingen, skal avtalen inneholde opplysninger om:
I praksis utarbeides det gjerne en arbeidsplan, jf. aml. § 10-3, som viser når arbeidstiden er forlenget, og når den er forkortet.
Bestemmelsen som regulerer dette, er aml. § 10-5 (2).
Bestemmelsen innebærer en stor grad av fleksibilitet for partene til å skreddersy arbeidstiden etter behov. Vilkåret for å kunne avtale gjennomsnittsberegning etter denne bestemmelsen er at bedriften er bundet av en tariffavtale.
Dersom en gjennomsnittsberegning har sitt grunnlag i avtale med de tillitsvalgte i en bedrift som er bundet av tariffavtale, kan arbeidstiden ikke overstige 12,5 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager.
Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, likevel slik at den alminnelige arbeidstiden ikke overstiger 54 timer noen enkelt uke. Dette gjelder uavhengig av om de arbeidstakere det gjelder, har en alminnelig arbeidstid på 40, 38 eller 36 timer pr. uke.
Ved inngåelse av avtale som innebærer at den alminnelige arbeidstiden overstiger ti timer i løpet av 24 timer, skal det legges særlig vekt på hensynet til arbeidstakernes helse og velferd.
Er det arbeidsgiver som bestemmer fordelingen, skal avtalen inneholde opplysninger om når eller for hvilke perioder arbeidstiden er forlenget, og i hvilke perioder den ansatte får kortere arbeidstid. I praksis vil det i slike tilfeller normalt bli satt opp en arbeidsplan, jf. aml. § 10-3.
Bestemmelsen som regulerer dette, er aml. § 10-5 (3). Foreligger først vilkårene for gjennomsnittsberegning etter avtale med de tillitsvalgte, kan også Arbeidstilsynet samtykke i en gjennomsnittsberegning.
Arbeidstilsynet må likevel forholde seg til følgende maksimumsgrenser for den alminnelige arbeidstid: 13 timer i løpet av 24 timer og 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker.
Det er fastsatt visse saksbehandlingsregler som må følges. Arbeidsgiver må drøfte arbeidstidsordningen med de tillitsvalgte, og referat herfra skal vedlegges søknaden.
Arbeidstilsynet skal i sin vurdering spesielt legge vekt på hensynet til arbeidstakernes helse og velferd.
Du finner mer informasjon om hvordan søke her.
Visma Software AS
Karenslyst allé 56
0277 Oslo, Norge
Tlf: 09101