eSkattekort udsendes ikke til lønmodtager, men skal rekvireres af virksomheden, der skal forestå indeholdelse af skat. Abonnementet er en forudsætning for, at du kan indberette til eIndkomst.
SKAT fremsender kun ET skattekort pr. ansat med samme CVR-/SE-nr. Det betyder, at du skal huske at fratræde en lønmodtager, når denne ikke længere er ansat.
Har du lønmodtagere, som har flere lønnumre på samme CVR-nummer, skal du rekvirere eSkattekort på ét lønnummer, de øvrige skal oprettes og vedligeholdes manuelt. Såfremt du fratræder den medarbejder, der er abonnement på (rekvireret eSkattekort), skal du genrekvirere et eSkattekort på et af de øvrige lønnumre.
Har en af dine ansatte bijob i en anden virksomhed, er det vigtigt at vide i hvilken virksomhed, hovedkortet skal anvendes.
Hver morgen vil der automatisk komme eSkattekort på de lønmodtagere, der har foretaget en ændring i deres forskudsregistrering, og ændringen udsendes automatisk til de virksomheder, som har abonnement.
Har du lønmodtagere, der anvender 'Frikort', vil SKAT automatisk sende opdateringer 2 gange ugentlig, hvis frikortet er blevet nedskrevet hos dig eller en anden arbejdsgiver. SKAT opdaterer efter hvad der bliver indberettet til eIndkomst. Har lønmodtageren et 'Frikort', og du rekvirerer et 'Hovedkort/Bikort', vil SKAT altid sende MultiLøn Erhverv et 'Frikort'. Det samme gør sig gældende, hvis en lønmodtager har et 'Bruttokort', og du rekvirerer et 'Hovedkort/Bikort', i hvilket tilfælde SKAT også altid vil sende dig et bruttokort.
I hovedbilledet 'Medarbejder/medarbejder stamkort' kan du se status på rekvireringen af eSkattekortet.
Det eSkattekort, der vil blive anvendt i forbindelse med lønkørslen, er det eSkattekort, der er gyldigt på udbetalingstidspunktet.
eSkattekort kan ikke indlæses i MultiLøn Erhverv, hvis en lønkørsel er i gang. Kommer der nye eSkattekort mens en lønkørsel er i gang – uanset om den er godkendt eller ej – så vil eSkattekortet først komme ind efterfølgende.
Det sker at abonnement på skattekort tabes. Det kan der være flere årsager til. Det kan være andre virksomheder, der har hentet skattekort, eller fratrådt medarbejderen. Det kan være manuelle opdateringer, som medfører at automatikken mistes, eller det kan være noget helt tredje. Visma kan ikke fortælle, hvorfor det tabes. Ønsker man mere information om dette, skal man kontakte SKAT.
For at genetablere abonnement i Visma Løn, skal man genrekvirere skattekort på de medarbejdere, der mangler.
Det kan gøres på den enkelte medarbejder eller via decentral indlæsning.
For at se hvilke medarbejdere, der mangler eSkattekort, man man hente rapporten 'Medarbejdere uden eSkattekort' for den kommende lønkørsel.
Medarbejder stamoplysninger
På skærmbilledet 'Medarbejder stamoplysninger', oprettelsesbilledet, skal du angive hvilket eSkattekort, du ønsker at rekvirere på lønmodtageren, og fra hvilken dato, det skal anvendes.
Når du har klikket OK, er der tegnet abonnement på lønmodtageren.
Genrekvirer eSkattekort
Du skal genbestille et eSkattekort, såfremt:
Sådan genrekvirerer du et eSkattekort:
Hvis du skal genrekvirere på mange medarbejdere, kan det også gøres via decentral indlæsning. Brug formatet MLE-65-GREK.
Forhøjelse af lønmodtagerens trækprocent
Nogle lønmodtagere ønsker, at der bliver trukket lidt mere i A-skat end det, der er anført på deres eSkattekort. Det er der mulighed for. Der er oprettet et felt på skærmbilledet ’Skattekort’, hvor du kan angive den procent lønmodtageren ønsker, der skal trækkes yderligere. Feltet til den ekstra trækprocent vil forblive uændret resten af året, selvom der måtte komme et nyt eSkattekort på lønmodtageren. Du kan oprette en ekstra trækprocent på følgende måde:
I feltet 'Trækpct.' vil du nu se den oprindelige trækprocent fra SKAT, og efterfølgende vil den ekstra trækprocent blive vist. På lønsedlen vil der blive vist en samlet trækprocent.
Medarbejder under § 48 E - § 48 F (forskerordningen)
Medarbejdere omfattet af § 48 E-F har mulighed for at anvende en fast trækprocent.
Lønarten skal indeholde trækprocenten, som er gældende for medarbejderen: 26 %
Husk også, at det ikke blot er skatteprocenten, der skal være korrekt. Det skal også indberettes, at årsagen til den lave skatteprocent er, at det er en medarbejder under forskerordning. Det gøres ved at tilføje kode 99-8 under ’Felter (eIndkomst)’ på ansættelsesforholdet:
Nyt skatteår
Hvert år sender SKAT nye eSkattekort til de medarbejdere du som arbejdsgiver har tegnet abonnement på. eSkattekortene indlæses automatisk i MultiLøn Erhverv. Når de nye eSkattekort modtages vil en eventuel ekstra trækprocent blive nulstillet i lønsystemet. Du skal derfor indsætte en eventuel ekstra trækprocent igen på en medarbejder, såfremt medarbejderen ønsker at fortsætte med en forhøjet trækprocent i det nye skatteår.
Sådan kontrollerer du eSkattekort før lønkørsel
For at sikre korrekt lønberegning bør du altid kontrollere at du har modtaget eSkattekort på dine medarbejdere.
Kvitteringsliste på indlæste eSkattekort
Med rapporten 'Kvitt. på indlæste eSkattekort' får du dokumenteret de eSkattekort, der er rekvireret og/eller automatisk indlæst i MultiLøn Erhverv i en nærmere angivet periode.
Rapporten kan bestilles for en arbejdsgiver eller et interval af arbejdsgivere, og du kan angive et tidsinterval for modtagne eSkattekort.
Hvis du får meddelelsen ”Intet skattekort” på listen, så skal medarbejderen henvende sig til SKAT og lade sig forskudsregistrere korrekt. Når det er sket, kan du genrekvirere skattekortet.
Af kvitteringslisten vil det tydeligt fremgå, hvis du har fået bikort på lønmodtagere, hvor du havde forventet hovedkort. Du kan så genrekvirere eSkattekort til de lønmodtagere, der ikke har det rigtige eSkattekort.
Medarbejdere uden eSkattekort
Med rapporten ’Medarbejdere uden eSkattekort’ får du et overblik over medarbejdere, hvor der ikke er modtaget et eSkattekort til den kommende lønkørsel.
Ophør af arbejdsgiver
Hvis en arbejdsgiver ophører med at lønbehandle i MultiLøn Erhverv, skal der sendes en afmelding fra Bluegarden til SKAT.
Dette kan kun ske efter forudgående henvendelse til Bluegardens kundecenter.
Ophør af CVR-nummer
Du skal altid kontakte Bluegardens kundecenter, hvis du ønsker at ændre CVR-nummeret i lønsystemet på en eksisterende arbejdsgiver.
eIndkomst
MultiLøn Erhverv indberetter automatisk til eIndkomst natten efter hver lønkørsel.
Det anbefales derfor, at du afstemmer oplysninger efter hver lønkørsel. Indbetaling af AM-bidrag og A-skat sker jf. SKATs frister
Ønsker du at læse mere om eIndkomst, kan du hente informationer på SKATs hjemmeside: www.skat.dk/eindkomst.
Ved indberetning til eIndkomst indberettes for CPR-nummer og CVR-nummer. Som standard indberettes ved hver lønkørsel:
Bemærk: lønperiode hentes fra kørselsselektionen. Hvis der er angivet en alternativ lønperiode i ’Lønseddel periode’, vil denne periode blive indberettet til eIndkomst.
Her vises en oversigt over de felter, der vil blive oplyst til eIndkomst, såfremt der findes en værdi i feltet. Rapporten 'Afstemningsliste (eIndkomst)' viser, hvad der bliver indberettet til eIndkomst:
For timelønnede er det de timer, der bliver udbetalt løn for, f.eks. lønperiodens normale timetal tillagt eventuelle overarbejdstimer, der udbetales i lønperioden.
For fastlønnede funktionærer skal der indberettes løntimer i forhold til en månedlig timenorm på 160,33 (svarende til en 37-timers arbejdsuge) plus eventuelle mer- og overarbejdstimer, der udbetales løn for i lønperioden. Der er også tale om løntimer, hvis den ansatte får løn for en periode, hvor den ansatte ikke har udført arbejde. Det kan f.eks. være en periode med afholdelse af optjent ferie, en opsigelsesperiode, hvor den ansatte er fritstillet, eller en periode med barsel, sygdom eller barns første sygedag.
I Lønartskataloget er der tilføjet en kolonne, der viser hvilke lønarter, der medgår i Løntimer.
Produktionsenhedsnummer (Pnr.)
Alle virksomheder i Danmark, som har to eller flere produktionsnumre, skal indberette oplysninger om Produktionsenhed til eIndkomst, hvis der udbetales løn eller anden indkomst.
Produktionsenhedsnummeret er et entydigt identifikationsnummer på 10 karakterer (tal). Nummeret erstatter en eventuel tidligere arbejdsstedskode og kan ses på CVR's website www.cvr.dk.
Produktionsenhedsnummer (Pnr.) på Arbejdsgiver
Arbejdsgivere, som har flere adresser, har også flere produktionsenhedsnumre, udover det ene produktionsenhedsnummer, som tilhører hovedfirmaet. Hoved produktionsenhedsnummeret lægges ind i feltet ’Pnr’ på Arbejdsgiver stamoplysninger i forbindelse med opstarten på MultiLøn Erhverv.
Produktionsenhedsnummer (Pnr.) på Lønmodtagere
Lønmodtagere, der er er ansat på et andet P-nummer, skal have deres eget P-nummer på deres Ansættelsesforhold, det sættes på i feltet ’Afv. pnr’.
Har de flere arbejdssteder og P-nummer derfor ikke kan oplyses, skal du i stede informere om dette, så der ikke automatisk beregnes kørsesfradrag. Det er også det der kaldes ’X i felt 11’, og det sættes på under ansættelsesforholdet, Felter (eIndkomst).
Første indberetning i året
Vær opmærksom på, at når du indberetter den første lønkørsel i kalenderåret, må indberetning på de enkelte felter år-til-dato aldrig blive negative, da indberetningen til eIndkomst vil blive afvist på den aktuelle lønmodtager.
Negative indberetninger resten af året kan modtages hos SKAT, men kun, hvis der tidligere er indberettet beløb til det samme felt. Såfremt der ikke er mulighed for modregning hos SKAT, vil indberetningen på den aktuelle lønmodtager blive afvist.
Afstemning af oplysninger til eIndkomst pr. lønmodtager
Rapporten 'Afstemningsliste (eIndkomst)' er en csv-fil, som viser hvilke oplysninger, der er indberettet til SKAT på den enkelte lønmodtager i hver lønkørsel.
Afstemning af oplysninger til eIndkomst total
Rapporten 'Sumtotal (eIndkomst)' viser summen, pr. oplysningsfelt over hvor meget, der er indberettet til SKAT på den enkelte arbejdsgiver i hver enkelt lønkørsel
Felter eIndkomst – indberetningstyper og beskæftigelseskoder
En lang række udbetalte ydelser og andre forhold omkring medarbejderen skal stadig oplyses til SKAT. Disse oplysninger skal i MultiLøn Erhverv indeholde en evt. værdi pr. lønperiode, og startdatoen skal altid være lønperiodens startdato. Hvis du vælger en anden dato, kan du risikere, at den samme ydelse bliver indberettet til SKAT i flere lønperioder. Oprettes et eIndkomst felt for en begrænset periode, skal du huske at anføre slutdato på indberetningstypen/beskæftigelseskoden.
Indberetningskoder/Indkomsttyper kan også indberettes i en supplerende lønkørsel i MultiLøn Erhverv, dog ikke uden lønbehandling. Vær opmærksom på, at en supplerende lønkørsel vil indeholde ’Felter eIndkomst’ som eventuelt har været med i den ordinære kørsel. Det er vigtigt, at du eventuelt sætter en slutdato på de ’Felter eIndkomst’, der indeholder en værdi, som ikke skal medtages igen i en supplerende kørsel. Slutdatoen skal være den, der gælder for senest kørte løn.
Såfremt en supplerende lønkørsel kun indeholder negative tal for en medarbejder, vil der ikke blive indberettet tekster eller krydsmarkeringer igen på den pågældende. Det betyder, at:
Nogle indberetnings-/beskæftigelseskoder kan ikke indberettes samtidig. Her vil der kun ske indberetning til eIndkomst af den ene kode, og hvilken kode det er, vil fremgå af rapporten ’Afstemningsliste (eIndkomst). Det er tale om følgende koder:
Vær opmærksom på, at du ikke kan foretage efterregulering på disse felter. Hvis du har glemt at indberette, skal du manuelt trække tidligere indberetning tilbage og genindberette manuelt til SKAT med de rigtige koder tilknyttet. Der er følgende Indberetningskoder, og der er beskrevet hvad der indberettes:
Indkomsttyper
Man kan indberette følgende indkomsttyper udover 0 i MultiLøn:
Det er kun muligt at indberette én kode 99 pr medarbejdernummer i hver lønperiode.
Sådan oprettes en indberetningskode/indkomsttype til eIndkomst:
Fratrædelse af en medarbejder
Fratrædes en medarbejder i MultiLøn Erhverv, stoppes der ikke for indberetning af felter til eIndkomst, hvis der udbetales ydelser efter fratrædelsen. Eventuelle krydsmarkeringer eller koder til eIndkomst bør derfor afsluttes med samme dato som medarbejderen fratrædes, hvis der f.eks. udbetales bonus eller andre beløb, efter at medarbejderen er fratrådt
Kvittering på eIndkomst fra SKAT
Når der er indsendt indberetning til SKAT, vil der - efter klokken 19.30 - komme en kvitteringsliste retur fra SKAT, som kan ses under ’Rapporter’/’Vis job’. Listen hedder ’eIndkomst kvitteringsliste’ og vil vise, om indberetningen er godkendt helt eller delvist, eller om der er kommentar til indberetningen fra SKAT.
Viser Kvitteringsliste eIndkomst fejl i indberetningen, er det vigtigt at kontrollere indberetningen til eIndkomst, på medarbejdere med fejl. Det gøres på SKATs hjemmeside via tast selv. Her skal beløb fra ’Tast selv’ sammenholdes med rapporten ’Afstemningsliste eIndkomst’ for lønperioden, og der skal ske rettelser svarende hertil.
Der er to former for fejlmeddelelser:
Fravalg af indberetning til eIndkomst
Skal du ikke indberette til eIndkomst, er det muligt at fravælge dette i MultiLøn Erhverv såfremt der anvendes finansfunktionalitet.
For at der ikke skal indberettes til eIndkomst skal du oprette:
Når denne tilmelding er oprettet, vil der ikke blive sendt data til eIndkomst. Der vil derfor heller ikke være data i følgende rapporter:
Visma Enterprise A/S
Lautrupbjerg 6
2750 Ballerup, Danmark
Tlf: 88 97 97 97Copyright © 2019 Visma.com. All rights reserved.