Mijn Communities
Help

29-06-2022: 11:00 uur - ODP Export weer stabiel

door rachidahaddou (Bijgewerkt ‎29-06-2022 11:13 door rachidahaddou VISMA )

In de afgelopen dagen hebben wij de resultaten van de aanpassingen op ODP zorgvuldig gemonitord. 

 

Wij zien dat de ODP export weer volledig stabiel is bij alle klanten. Daar waar er onverhoopt fouten in  foutbeheer staan hebben deze meer met inhoudelijke oorzaken te maken en zijn niet generiek. Je kunt deze meldingen zelfstandig of met behulp van documentatie oplossen. 

 

Omdat de ODP export al meerdere dagen stabiel en goed verloopt sluiten we de storing. 

 

 

Update 22 juni 2022 17:00

 

In de afgelopen dagen hebben wij de resultaten van de aanpassingen op ODP zorgvuldig gemonitord. 

 

Wij zien dat de ODP export weer volledig stabiel is bij alle klanten. Daar waar er onverhoopt fouten in  foutbeheer staan hebben deze meer met inhoudelijke oorzaken te maken en zijn niet generiek. Je kunt deze meldingen zelfstandig of met behulp van documentatie oplossen. 

 

Omdat de ODP export al meerdere dagen stabiel en goed verloopt sluiten we de storing.

Development team heeft gisteravond verschillende optimalisaties op hardware gebied gereleased waardoor de ODP export stabieler verloopt. We blijven onze klanten adviseren om regelmatig de meldingen te controleren in foutbeheer en daar conform de workaround actie op te ondernemen. 

 

 

 

 

Update 17 juni 08:30

Het onderkende issue is helaas nog niet structureel opgelost. 

Om de impact te verminderen gaan we vanuit de Visma.net HRM applicatie (Talent) de retries met het zenden van de berichten uitbreiden. We hebben eerste geverifieerd met ODP team of dit niet de problemen zou kunnen verergeren als we (Talent) dan dus vaker berichten versturen. Ze hebben hier niet negatief op gereageerd, dus zijn wij voornemens om dit in een update naar productie te brengen, hiervoor is een onderhoudswindow noodzakelijk. Het eerstkomende onderhoudswindow is komende zaterdag (morgen). Als de testen goed verlopen dan zal de uitbreiding zaterdag uitgerold worden.

 

Let wel: de testen hebben betrekking op het kunnen uitrollen. Het uiteindelijke effect (het correct/volledig en structureel exporteren van Talent mutaties naar Payroll) kan helaas niet op voorhand getest (en daarmee gegarandeerd) worden. 

 

Mocht er meer en/of andere relevante informatie zijn, dan volgt er een update van dit verstoringsitem.

 

—--

 

 

 

Update 14 juni 17:30

Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen omtrent de ODP.  Helaas is automatische ODP Export nog steeds niet stabiel.
Om ervoor te zorgen dat de HRM mutaties alsnog in Payroll verwerkt gaan worden, kun je een handmatige ODP Export aanmaken en insturen.


Aan dit artikel is in de bijlage een handleiding toegevoegd hoe je dit kan uitvoeren.


Update 13 juni 12:45

 

In het weekend is de databasecapaciteit verder opgeschaald. Dit heeft helaas nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Het doel is namelijk om de communicatiestroom van de mutaties te normaliseren naar het niveau van vóór de verstoring. 

 

Concreet betekent dit dat de ODP export nog niet stabiel is. Nu de salarisweek in zicht komt, adviseren wij het volgende: 

 

  1. Controleer of de ODP export goed heeft gelopen. Zo niet, doe dan een handmatige export voor de werknemers waar dit niet goed is gegaan, 
  2. Richt aub de notificatie in voor Foutbeheer.

 

Wanneer de ODP export goed heeft gelopen, kun je na controle de salarisrun afsluiten. 

 

De rest van de middag worden er meerdere analyses uitgevoerd en naar oplossing(en) gezocht. Wanneer dit impact heeft op het werken in Visma.net zullen we dit melden. 

 

De volgende update zal aan het eind van de middag zijn.

 

----

 

 

Update 10 juni 16:30

Zoals in de update eerder vanmiddag aangegeven zijn er een aantal aanpassingen gedaan aan de infrastructuur van de ODP. Onder andere is de capaciteit vergroot zodat er geen meldingen worden geweigerd vanwege een volle wachtrij. 

Vandaag en in het weekend verwachten we weinig druk op de ODP export en daarmee weinig of geen fouten in foutbeheer. 

 

Wij blijven de situatie monitoren. Vanaf maandag verwachten we een grotere druk en zal duidelijk worden of de genomen maatregelen voldoende zijn geweest. 

 

Een nieuwe update zal maandagmiddag 13 juni worden gepubliceerd.

 

---

 

 

Update 10 juni 12:00 uur:

 Gisteren hebben we gemeld dat de ODP export niet stabiel is en dat dit grote impact kan hebben op de mutatie-stroom naar Payroll en uiteindelijk de salarisverwerking. Vandaag geven we details over de ontstane storing en een update van de huidige stand van zaken. 

 

Update: 

De ODP export is gisteravond goed gegaan. Wij hebben in de monitoring gezien dat er weinig fouten zijn opgetreden. De fouten die opgetreden zijn, hebben een inhoudelijke reden en zijn niet gerelateerd aan deze storing. 

Wanneer je in foutbeheer een melding ziet en je weet niet hoe je dit kunt oplossen, raadpleeg dan onze kennisbank in ‘support - 4me’ of registreer een request in 4me. 

 

Momenteel werkt het ODP team aan het oplossen van verschillende aspecten van dit probleem. De belangrijkste hiervan is het opschalen van harde infrastructuur. We blijven de situatie monitoren. 

 

Achtergrondinformatie:

Wat is de ODP?

De ODP is het Visma platform dat het berichtenverkeer ondersteunt tussen de applicaties. Dit betekent dat de mutaties vanuit HRM via de ODP export naar Payroll worden gestuurd. 

 

Waarom is de ODP export niet stabiel?

Vanuit HRM worden de mutaties via de ODP export naar Payroll gestuurd. Wanneer er iets niet goed gaat, zorgt het “retry mechanisme” ervoor dat de mutatie nog een keer wordt aangeboden. Het gaat mis als de wachtrij vol zit en het maximum aantal pogingen is gedaan om de mutaties aan te leveren. Vanuit Ontwikkeling zien wij waar de maximale pogingen zijn bereikt en komen in actie om de exports alsnog aan te leveren. 

 

Het kan ook zijn dat de mutatie wel wordt aangeboden en geaccepteerd, maar niet wordt verwerkt. Deze meldingen worden in foutbeheer gerapporteerd en hier ontvang je een notificatie van. Je dient dan zelf (functioneel beheer) een werknemer export voor de betreffende medewerkers te doen. 

 

Op dit moment is het berichtenverkeer zo groot dat er fouten optreden waardoor de mutaties niet naar payroll gestuurd worden. Je kunt dit voor jouw organisatie monitoren door naar de meldingen in foutbeheer te kijken die voortkomen uit de ODP export. Vanuit Visma|Raet monitoren wij welke mutaties het maximum aantal pogingen is bereikt en ondernemen zo nodig actie. Tip: 

Wij merken dat veel klanten geen emailadres hebben ingericht bij emailnotificatie foutbeheer. Richt dit alsnog goed in zodat je in control bent over de foutmeldingen en deze tijdig kunt oplossen.
Aan te raden valt om het mailadres van de applicatiebeheerder van uw organisatie hier in te vullen: HRM>Talent>Applicatiebeheer>Exporten>Onderhoud exporten, tabblad Standaard foutafhandeling. Zet een vinkje in inschakelen. Het gaat om de standaardontvanger(s).

 

 

Eerder geplaatst bericht:
Momenteel is de ODP export niet stabiel. Dit betekent concreet dat er fouten kunnen optreden waardoor er geen of incomplete mutaties naar Payroll worden verstuurd. Dit gebeurt op willekeurige momenten voor willekeurige mutaties. 

 

Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van dit probleem. We werken hier met de grootste prioriteit aan. 

 

Wij adviseren onze klanten om vandaag en morgen in ieder geval terughoudend te zijn met het afsluiten van de salarisrun. Indien je toch om dringende redenen de salarisrun moet afsluiten dan adviseren wij je om de mutaties goed te controleren.  

 

Wij zullen morgenochtend de status updaten.