Minun alueeni
Apu
Marko Koivuniemi
ACTIVE CONTRIBUTOR *

Vapaa saldo / menossa / muuta pähkäilyä

tekijä Marko Koivuniemi

Tämä on nyt vähän tällainen ääneen ajattelu - en tiedä kypsyykö asia kehitysehdotukseksi vaiko ei. Ajattelin että se voisi hyödyttää itseäni jäsentämään asioita ja kenties jollakin muulla on parempia ideoita. 

Eli meillä valmistetaan tuotteita myös varastoon - jo ennen kuin asiakas on sellaista tilannut. Tätä asiaa on pyöritelty eri tavoin vuosien saatossa ja eri tulokulma edellä. On syötetty tuotteita suoraan Tuotantoon - jossa on se ongelma että tuotantoajon jälkeen on vaikeampi jäljittää asioita ja jotkut raportoinnit ja muut sujuvat luontevammin kun taustalla on tilaus. 

Nyt monta ongelmaa ratkeaisi sillä että perustimme ns. puskurtilauslajin, jolla teeemme varastotuotteita. Ne näkyvät tuotannossa ja tulossa olevilla saldoilla. Mutta "pieni" ongelma: tilaus tietysti varaa kaikki itselleen menossa-arvon kautta, jolloin vapaa saldo ei oikeastaan olekaan niin vapaa kuin se voisi olla. Ratkaisun on mietitty kaikenlaista purkkaa: pikainventoida puskuritilauksen kappalemäärä varastoon jolloin menossa-saldo kuittaantuu sillä. Tässä on taas se ongelma että puskuritilaus voi olla tuotannossa aikojen päästä ja pikainventointi muuttaa saldoa tässä ja nyt. 

Eli siis tarve olisi että olisi tilauslaji joka käyttäytyisi muuten kuten normaali tilaus mutta MENOSSA-arvoa ei laskettaisi mukaan viikkotason yms. menekkeihin. 

Lyhyesti vielä: Tuote valmistetaan lajissa X - tuotantoajo suoritetaan. Tilauksella menossa vie sen minkä tuotantoajo on varastoon tuonut. Tuote toimitetaan eri tilauksella, jolloin se vie sen varastosta paljon myöhemmin. Tuotantotilauksen menossa-saldon vuoksi kuitenkin vapaasaldo ei näytä että varastosta löytyisi vapaana tarvittavaa määrää. 

3 VASTAUSTA3
Marko Koivuniemi
ACTIVE CONTRIBUTOR *

tekijä Marko Koivuniemi

Suunnittelu-laji ei meillä ole ollut koskaan käytössä. Lähinnä ehkä ajattelun rajallisuuden vuoksi: meillä nimittäin eri tuotantoyksiköillä on omat Nova instanssit ja tilauslajit ovat kaikissa yhtäläiset siten että tilauslajit ovat jokaisessa samat ja tiettyihin tilauslajeihin syötetään tilauksia vain yhdessä yksikössä ja tilauksia siirrettäessä tarpeiden mukaisesti niiden tilausnumerot pysyvät samana. Näin lähete joka on tulostettu toisessa tuotantoyksikössä yksilöi tilauksen myös toisaaalla jne. Olin ajatellut että yksi suunnittelulaji ei riitä kun se tarvittaisiin jokaiselle erikseen että numerosarjat juoksevat oikein. Mutta nyt tätä miettiessä ihmettelen että miksi en ole osannut ajatella että laji voi olla sama kunhan vain eri yksiköissä numerosarjat pistetään alkamaan sopivasta eri kohdasta - eikä päällekkäisyyksiä tule.  

Accepted solution
Sami Soinila
VISMA

tekijä Sami Soinila (Päivitetty ‎17-11-2023 14:54 tekijä Sami Soinila VISMA )

Moi, Kuten tuossa Makonen kerkes jo vastata niin tilauksissa laji 2.Suunnittelu ei varaa menossa saldoja mutta tuotanto ja tuotantovaraukset näkyy ja kun tuotantoajon ajaa niin päivittyy saldot kuitenkin ok. 

 

Seurattavuus säilyy kun on tilaus olemassa. Saa myös raportit lajista 2.

Makonen
CONTRIBUTOR *

tekijä Makonen

Novassa on myyntitilauksissa vakiona laji SUUNNITTELU, se ei varaa saldoja millään tavalla.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.