Minun alueeni
Apu
Sami Heinonen
CONTRIBUTOR *

Varatut komponentit eivät näy tuotevarauskentässä

tekijä Sami Heinonen

Tervehdys,

 

Valmistamme kaasunilmaisimia ja meillä on tuotanto, joka käyttää Novan tuotanto-ohjelmaa.

Käytössämme on kolmeportainen tuoterakenne (Komponentit - Puolivalmiste - Valmis tuote).

Ongelmana on, että emme saa näkyviin komponenttitason tuotekorteilla (Tuotanto/Tuotantovaraus) tietoja. Kyseiset tiedot tulevat komponenttitason tuotekorteilla jos kyseisellä tuotteella on kaksiportainen tuoterakenne (Komponentit - Valmis tuote).

 

Se että tilaukset ovat tuotanto-ohjelmassa työjono- tai tuotantovälilehdellä ei ole vaikutusta.

Saadaanko kyseisiä arvoja näkyviin kolmeportaisella tuoterakenteella? 

 

Asiasta käytii hiukan keskustelua jo kesällä:

https://community.visma.com/t5/Visma-Nova-keskustelut/Tuoterakenteiden-kerroksellisuuteen-liittyvia-...

4 VASTAUSTA4
Saana Salmu
CONTRIBUTOR *

tekijä Saana Salmu

Moi! Meillä on myös käytössä monitasoisia rakenteita ja saadaan kyllä varaukset näkyviin myös puolivalmisteiden komponenteille. Onhan teillä tuotanto-sovelluksen asetuksissa määritelty, mitkä nimikelajit ovat puolivalmisteita? Tällöin, kun päätuotteen siirtää tilauskannasta työjonoon (tai luo päätuotteelle uuden työn), niin Nova luo työn myös rakenteen jokaiselle puolivalmisteelle jotka ovat sellaisessa nimikelajissa, joka on tuotanto soveluksessa määritelty puolivalmiste-nimikelajeiksi (kuva) Tällöin myös niiden komponenteille tulee varaukset.

Marko Koivuniemi
ACTIVE CONTRIBUTOR *

tekijä Marko Koivuniemi

Onkohan teillä Tuotanto-ohjelmassa Asetukset - Asetukset - Tuoterakenne -kohdassa "Käsittele kaikki tasot"? Meillä on kyllä useampitasoisia rakenteita, mutta puolivalmisteita sinänsä ei ole käytössä. Lisäksi huomioitava seikka on että "Automaattinen kiinnitys" -kohdassa oli meillä joskus numerosarja joka ei kattanutkaan kaikkia nimikelajeja.

Vaikka meillä tuotteet ovat modulaarisia ja puolivalmisteitakin tavallaan on niin meillä ei ole tosiaan puolivalmistenimikelajeja käytössä. Rehellisesti sanottuna en siis tiedä mitä lisäarvoa puolivalmistenimikelaji tuo  (tai siis miten se eroaa tavallisesta). Mutta joka tapauksessa meillä rakenteiden varaukset toimivat ainakin 3-tasoisella rakenteella, miten tuo syvyys nyt lasketaankin. Liitteenä kuva, pääkoodi sinisenä.

Sami Heinonen
CONTRIBUTOR *

Kiitos pikaisesta vastauksesta!

Kun valmistamme tuotteita voivat ne olla puolivalmiste vaiheessa useita viikkoja. Emme siis valmista tuotteita alusta loppuun heti. Teemme valmistusvaiheessa useampia tuotantoajoja, kun siirrytään tasolta toiselle.

Tuotanto-ohjelmassa meillä on valittuna ”käsittele vain yksi taso” ja automaattinen kiinnitys kenttä meillä on tyhjänä (0). Emme ole käyttäneet ”käsittele kaikki tasot” valintaa, koska tällöin tuotanto-ohjelmaan tulee kaikki tasot näkyviin ja nämä tarvitsee manuaalisesti tuotanto-ajaa tai siirtää käsitellyiksi.

Itse tuotantoajo vaiheessa meillä on ”Rakennepäivitys” kohdassa valintana ”Seuraava taso”. Jos tässä olisi valittuna ”Koko rakenne” ymmärtääkseni komponentit lähtisivät varastosta jokaisen tuotantoajon yhteydessä. Eli meidän tapauksessamme komponentteja lähtisi varastosta liikaa, kun tuotantoajoja tehdään useamman kerran yhden tuotteen kanssa.

Olemme päätyneet tekemään tuotantovaiheessa useampia tuotantoajoja, jotta näemme saldoilta, kuinka paljon meillä on varastossa puolivalmisteita. Tämä on myös helpottanut inventointia, kun olemme voineet laskea puolivalmisteita komponenttien sijaan.

Kannattaisiko meidän muuttaa toimintaa siten, että teemme ainoastaan yhden tuotantoajon vai onko olemassa muita vaihtoehtoja?

Marko Koivuniemi
ACTIVE CONTRIBUTOR *

Mielenkiintoista. En ehdi nyt mietiskellä syvemmin mutta laitan pikaisena vastauksen enemmän ajatustenvirtaa ja yritän pähkäillä myöhemmin lisää. Käsittele kaikki tasot on tosiaan sitä silmälläpitäen että tuotantoajo kuluttaa kaikkia rakenteen osia. Tämä toimii meillä. Puolivalmisteet tietysti käyttäytyvät eri tavalla jos niin halutaan.

Ehkä lähtisin miettimään niin että syöttäisin puolivalmisteet suoraan Tuotanto-ohjelmaan jolloin esimerkiksi hälytysrajaraporteilla voisi tarkkailla että tätä puolivalmistetta täytyisi tehdä lisää. Näin toimien asiakkaan tilauksen tuotantoajo hoitaisi asiakkan tuotteen ja kuluttaisi puolivalmistetta varastosta. Tuotantoon syötetty puolivalmisteen tuotantoa taas ajettaisiin sitten tarpeen mukaan kun puolivalmistetta kuluisi varsinaisen tilauksen tuotantoajoa ajettaessa. Meillä on toimittu vähän vastaavasti syötettäess varasto- ja puskurituotteita suoraan tuotanto-ohjelmaan. Valtaosa pitkälti käsin tehdyistä tuotteistamme kuitenkin lähtee tekoon vasta kun tilausvahvistus on suoritettu. (Tästä eräs huomio: kannattaa tuotantoon syöttää mieluummin monta pientä erää portaittain valmistuen - koska jos ne laitetaan vaikka yhtenä kokonaisuutena ja valmistumispäivä joskus hamaan tulevaisuuteen ja ajetaan aina tarvittaessa niin Nova ei tietysti osaa ennakoida koska noita tuotteita olisi varastoon tulemassa lisää. Muistaakseni meillä törmättiin tähän kun vapaata saldoa lähetettiin ja ihmeteltiin että tuotannossa on paljonkin tuotteita mutta vapaana saldona ei näkynyt kun valmistumispäivä oli niin kaukana tulevaisuudessa.)  Puolivalmisteiden suorassa tuotantoonlaitossa  on sitten muita ongelmia - esim. tarroitus tai merkinnät kun ei ole tilausta takana josta poimia tietoja. Eli jos halutaankin että tehdään puolivalmisteita korvamerkittynä johonkin tilaukseen niin sitten täytyy miettiä.

Tässä pikaisia hajatelmia toisen tuotannollisen Nova-käyttäjän näkökulmasta. En tiedä onko Vismalla jotain Tuotanto-ohjelman gurua jolla olisi visioita tästä.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.