Minun alueeni
Apu

Riskienhallinta verkkomaksamisessa

05-01-2022 12:34 (Päivitetty 24-10-2022)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 770 Näytöt

Riskienhallinta verkkomaksamisessa

 

Kaikkeen kaupankäyntiin liittyy aina petosten riski. Verkkomaksamisessa on syytä kiinnittää huomiota asianmukaiseen riskienhallintaan, koska yleensä kauppias ja asiakas eivät ole jatkuvassa asiakassuhteessa tai eivät tapaa toisiaan.


Riski on korkeampi, jos maksettaessa kortilla tai laskulla ei käytetä vahvaa tunnistautumista (TUPAS / 3D Secure). Korttimaksamisessa riskejä hallitaan esimerkiksi käyttämällä 3D Secure –todentamista (Verified by Visa, MasterCard Identity Check). Riski maksutapahtuman takaisinveloitukseen (chargeback) on aina olemassa, mutta todentamisen avulla ja omalla riskienhallinnallisella tapahtumien seurannalla kauppias voi huomattavasti vähentää riskiä. Kauppiaan tulee aktiivisesti seurata maksutapahtumia. Kauppias voi hyvittää ne maksut, joiden osalta on perusteltua syytä epäillä väärinkäyttöä. Varmennusvaiheessa kortin myöntänyt pankki tarkistaa, että onko kortilla katetta tai onko se suljettu ym. Varmennuksella ei kuitenkaan voida varmistaa sitä, ovatko korttitiedot väärissä käsissä.

 

Korttimaksujen riskienhallinta kauppiasportaalissa

 

Kauppiasportaalissa on nähtävissä seuraavat riskienhallinnalliset tiedot jokaisesta korttimaksutapahtumasta:

  • 3D Secure varmennus: maksussa käytetty todennuspalvelu
  • Ostajan IP-osoitteen maakoodi

 

Snag_480b7d34.png

Näiden tietojen perusteella voi havaita maksutapahtumaan liittyvän kohonneen riskin, mikäli todennusta (3D Secure) ei ole käytetty tai ostajan IP-osoitteen maakoodin perusteella korttimaksu on tehty eri maassa kuin mihin tilaus toimitetaan. HUOM. Jos korttimaksussa ei ole käytetty vahvaa 3DS tunnistautumista, kantaa kauppias riskin takaisinveloituksesta. Ottakaa välittömästi yhteyttä Vismaan, mikäli epäilette maksukorttitietoja tai muita maksamiseen liittyviä tietoja päätyneen luvattomiin käsiin: 09 315 42 037 tai  helpdesk@vismapay.com.

 

Ohjeita riskienhallintaan tilausprosessissa

 

Suosittelemme seuraavia toimenpiteitä osana verkkokaupan tilausprosessia. Kerää riittävät tiedot asiakkaasta ja tarkista asiakkaan antamien tietojen oikeellisuus, esimerkiksi ”Heikkisentie 12 - 48, 00100 Helsinki, 0451234567” on epäilyttävä yhdistelmä. Rajoita verkkokauppaan pääsyä käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla. Ylläpidä historiatietoja tilauksista ja säilytä tietoja väärinkäyttötapahtumista tai epäilyttävistä tapahtumista, sekä vertaa niitä uusiin tilauksiin. Esimerkiksi, onko samassa toimitusosoitteessa ollut aiemmin väärinkäyttötapahtumia. Erityistä huomioita vaativia merkkejä tilauksissa:

  • Tilauksen summa on keskivertotilausta merkittävästi suurempi
  • On tilattu paljon samaa tuotetta (ellei kyseessä ole tukkumyynti)
  • Sama asiakas on tehnyt lukuisia epäonnistuneita maksuja
  • Lukuisia arvokkaita tuotteita samassa tilauksessa (helposti myytäviä, korkea jälleenmyyntiarvo)
  • Asiakas pyytää / painostaa kiirehtimään tilausta
  • Samaan osoitteeseen useita tilauksia peräkkäin
  • Toimitusosoite on postilokero-osoite tai pakettiautomaatti
  • Tilauksen toimitusosoite on ulkomailla tai tilaus on tehty ulkomaisella kortilla ja toimitusosoite on Suomessa
  • Käytetään anonyymiä tai ilmaista sähköpostiosoitetta.

Ongelmatilanteen ilmetessä voit olla yhteydessä Visma Pay asiakaspalveluun sähköpostitse osoitteessa helpdesk@vismapay.com tai puhelimitse 09 3154 2037.

 

Osanottajat,

Pysy kärryillä!

Klikkaa artikkelin oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä ja "Tilaa". Näin saat ilmoitukset suoraan postilaatikkoosi, kun artikkeliin tulee jotain uutta. Valitse oikealta asetusvalikosta tilaa, niin pysyt mukana!