avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Importera räkenskapstransaktioner från SIE4-fil

10-02-2019 11:16 (Uppdaterad 10-02-2019)
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 867 Visningar

Du kan importera en SIE4-fil med räkenskapstransaktioner från revisorn/revisionsbyrån till ditt program. Det rekommenderas att du har senaste versionen av Mamut Business Software installerad för att ha tillgång till uppdaterad SIE-funktion i programmet.

Notera att importfunktionen endast är tillgänglig för användare som tillhör användargrupperna Superanvändare, Administrator eller Redovisning.


Obs! Ta alltid en säkerhetskopia innan du importerar något till programmet.

 1. Gå till Arkiv - Import - Import/Export - SIE4 (Transaktioner).
 2. Välj den företagsdatabas som filen ska importera till.
 3. Klicka på knappen med tre prickar för att bläddra dig fram till sökvägen där importfilen ligger sparad.
 4. Klicka därefter på Import för att starta importen.
 5. I nästa fönster SIE synkronisering ska verifikationstyper från importfilen synkroniseras med verifikationstyper i programmet. Välj i rullgardinsmenyn till höger de verifikationstyper i programmet som ska synkroniseras med verifikationstyperna i filen (listade till vänster).
 6. Klicka på OK.
 7. Om det inte finns något annat som programmet reagerar på i importfilen så får du till sist ett meddelande om att importen är klar.
 8. Klicka på Avsluta för att avsluta eller Föregående för att fortsätta importera/exportera.

Verifikaten finns nu i Visa - Redovisning - Verifikatsregistrering och måste överföras till huvudbok.

Innan du för över verifikaten till huvudboken

 • Skriv ut rapporten Öppna verifikat rad för rad som du hittar under Visa - Redovisning - Rapport.
 • Kontrollera med försystemet att saldot stämmer.
 • Vid import av SIE så sker ingen registrering av momshantering/momskod. Orsaken till detta är att det blir fel om man använder den automatiska momsberäkningen i samband med SIE-import. Programmet hämtar momskoder från existerande konton/momshanteringskoderna
 • Konton upprättas automatiskt om de inte existerar vid import. Det är dock viktigt att ändra Momskoder på alla nya konton innan du börjar bokföra annars blir det fel i momsredovisningen.
  Detta gör du via Visa - Redovisning - Kontoplan.
 • Du måste också på enstaka verifikat ange rätt Momskod vid import av SIE-verifikat i de perioder där momsavslut inte är gjord.
 • När kontaktinformation - dvs. kunder och leverantörer - saknas i importfilen kommer programmet att upprätta interimskonton som beloppen förs emot. Konto 1511 kommer att skapas för 1510 och 2441 för 2440.
  Därefter får du manuellt boka in fordringarna/skulderna på rätt konto i Verifikatregistreringen och boka bort interimskonton.
 • Perioder som du importerar till måste vara öppna i programmet. Om de inte är det så lägger sig verifikaten på första nästkommande period som är öppen.
 • För över verifikaten till huvudbok från verifikatregistrering genom att klicka på ikonen Överför till huvudbok.

Matcha och koppla öppna poster

När verifikaten förts över till huvudboken behöver du Matcha och koppla ihop alla poster som tillhör varandra i leverantörs och kundreskontran. 

Medverkande
Aktuella ämnen