Mina produkter
Hjälp

Användartips för Visma Net

Sortera efter:
Det är möjligt att skicka ut e-post direkt fån Visma.net ERP. På så sätt kan man skicka ut orderbekräftelser, plocklistor, mm. När det gäller fakturor så rekommenderar vi dock att använda sig av AutoInvoice i stället.   Att skicka e-post kan göras på tre olika sätt. Vi rekommenderar vanligtvis att man använder setup 1. Nedan beskriver vi de olika alternativen.   Gå till Meny - System - Egenskaper - Systemkonton, e-post (SM204002).   Setup 1: Standard uppsättning med egendefinierad svarsadress (rekommenderat) Klicka på + för att lägga till ett nytt e-postkonto  Kryssa i Använd standardserver för utgående e-post Fyll i avsändarens namn i fältet Kontonamn e-post Fyll i avsändarens e-post i fältet Svarsadress E-post ska vara no-reply@finance.visma.net - den får inte ändras! Spara när du är klar   Setup 2: Standard uppsättning med egendefinierad e-postadress Klicka på + för att lägga till ett nytt e-postkonto  Kryssa i Använd standardserver för utgående e-post Fyll i avsändarens namn i fältet Kontonamn e-post Fyll i avsändarens e-post i fältet E-post Spara när du är klar När du har sparat visas  DNS-poster som måste anges av domänägaren för att Visma ska kunna skicka från adressen. Detta är vanligtvis något som din IT-administratör eller e-postleverantör behöver hjälpa dig med. Det går inte att skicka från egen adress förrän detta är på plats. När DNS-posterna har lagts till och validerats försvinner meddelandet från skärmen.     Setup 3: Utskick via egen server Klicka på + för att lägga till ett nytt e-postkonto  Kryssa av Använd standardserver för utgående e-post Fyll i avsändarens namn i fältet Kontonamn e-post Fyll i avsändarens e-post i fältet E-post Fyll i Serverinformation, Säkerhet och Serverportnummer. Det är information som du måste få av din IT-administratör eller e-postleverantör. Spara när du är klar   Om det finns flera e-postkonton i Visma.net ERP kan man välja vilket som används som standard i fönster E-postinställningar (SM204001)    
Visa fullständig artikel
09-11-2021 12:11 (Uppdaterad 07-03-2023)
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 2201 Visningar
I denna artikel går vi igenom hur man skickar e-post i Visma.net ERP. Hur man sätter upp e-postkonton i systemet förklarar vi här.   På så sätt kan man skicka ut orderbekräftelser, plocklistor, mm. När det gäller fakturor så rekommenderar vi dock att använda sig av AutoInvoice i stället.   Gå till t.ex. Meny - Order - Transaktioner - Försäljningsordrar (SO301000) Välj en order som du vill skicka via e-post. Tryck på Åtgärder - Skicka med e-post   Då kommer den upp i Väntande e-post (SM507000). Där kan man välja vilka e-post som ska skickas ut och trycka på Behandla eller skicka ut alla genom att trycka på Behandla alla   En annan möjlighet är att skicka ut e-post i Skicka och ta emot e-post (SM507010). Under Åtgärder väljer man om man vill skicka, hämta eller både skicka och hämta alla mail.     Alla e-post i Visma.net ERP hittar man under Alla e-postmeddelanden (CO409070). I olika flikar kan man se utgående, inkommande, misslyckade och arkiverade e-post.    
Visa fullständig artikel
04-04-2019 14:59 (Uppdaterad 12-09-2022)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1678 Visningar
I denna artikeln går vi igenom hur man hanterar koddelar som inte längre ska användas i systemet.
Visa fullständig artikel
11-06-2019 20:29 (Uppdaterad 12-08-2022)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1536 Visningar
Ibland händer det att automatiserade schemaläggningar inte körs som tänkt. Denna artikeln går igenom vad man bör tänka på ifall detta uppstår.
Visa fullständig artikel
09-01-2020 11:54 (Uppdaterad 11-08-2022)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1526 Visningar
I version 8.90 har man gjort en ändring i nummerserier. Anledningen till ändringen är att det ska gå fortare att tilldela ett nytt nummer när flera processer använder samma nummerserie. Det finns en ny kolumn i fönstret Nummerserier (CS201010). Den heter Senast tilldelade numret och ligger längst till höger.   På bilden nedan ser du projekt men det gäller alla register. När du börjar använda en nummerserie eller skapar ett nytt dokument i en nummerserie som du använde före ändringen så allokeras automatiskt 1000 nummer så att dessa är färdiga att användas I kolumnen Nästa nummer ser man det nummer som nästa dokument kommer att få. När 1000 nummer har använts och Nästa nummer blir lika med Senast tilldelat nummer så allokeras 1000 nummer till.   Om det är nödvändigt att återställa nummerserien justerar man numret i kolumnen Senast tilldelade numret på samma sätt som man gjorde förr. Då raderas alla tilldelade nummer och 1000 nya reserveras när man använder den nummerserien.   Här är ett exempel:   Nästa nummer som ska användas är 00004 och Senast tilldelade numret är 01002 I detta exempel så har projekt 00003 raderats och vi vill ändra så att nästa projekt får nummer 00003 Vi ändrar Senast tilldelade numret till 00002 och sparar.   Vi skapar ett nytt projekt som får nummer 00003. I nummerserier allokeras 1000 nya nummer till Senast tilldelade numret och Nästa nummer uppdateras till 00004.
Visa fullständig artikel
05-04-2022 14:04 (Uppdaterad 11-08-2022)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1071 Visningar
I denna artikel går vi igenom vad som är best practice gällande formulär i Visma.net ERP.   Om inställningarna för formulär inte är korrekta i Visma.net ERP kan det vara så att standard rapporterna som ligger i programmet används. Dessa är inte uppdaterade och det är inte tänkt att använda dessa.   I systemet finns det inställningar för formulär på 3 olika nivåer som följer en hierarki: Entitet: Specifikt för den kund/leverantör som det är inställt på. Klass: Applicerat på alla kunder/leverantörer som har samma klass. Modul: Övergripande för alla kunder/leverantörer som inte har ändrat på inställningarna.   På Kunder (AR303000) under fliken Utskicksinställningar.     På Kundklasser (AR201000) under fliken Utskicksinställningar.     På Kundreskontra (AR101000) under fliken Rapporteringsinställningar.     Liknande inställningar finns för de flesta andra moduler (T.ex Leverantörsreskontra, Projekt, mm).   Om du inte har ett specifikt behov är det generellt bäst att inte ändra på inställningarna.    I detta exempel vill kunden ha formulär AR.64.11.8S (Faktura, svensk adress till höger) på sina fakturor.   Detta bör då ändras under kund specifika inställningarna och inte i Kundreskontran (standard AR.64.10.00) för att inte påverka andra kunder.    
Visa fullständig artikel
27-05-2019 12:47 (Uppdaterad 11-08-2022)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1175 Visningar
I denna artikel visas hur man ändrar språk i Visma.net Financials.   För att ändra språk gå till Mina Visma.net-uppgifter. Man kommer dit genom att trycka på sitt namn i högra hörnet.   Man kan också gå direkt till accountsettings.   Tryck på pennan för att kunna redigera uppgifterna     Välj önskat språk och tryck på Spara.  
Visa fullständig artikel
15-04-2019 09:39 (Uppdaterad 11-08-2022)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1307 Visningar
En av de absolut svåraste frågorna att ta ställning till vid köp och implementation av affärssystem är balansgången hur standardiserat eller anpassat det ska vara. Standardisering har ju definitivt sina fördelar. Jag tänker främst på att det gör att vi kan automatisera rutiner och arbeta mer med avvikelsehantering. Hela poängen med att välja Visma.net enligt mig.   MEN   Att bara starta igång programmet utan att göra minsta anpassning är också ganska dumt. Jag har ännu inte stött på ett enda företag eller ekonomiavdelning som arbetar helt “enligt standard”. Även om det ju vore drömmen - tänk vad vi skulle kunna automatisera!   Där är vi ju inte riktigt än i dagsläget, vi kan inte automatisera avvikelser till exempel. Även om många avvikelser följer samma mönster de med. Därför finns möjligheten att göra små, små förändringar som gör det lättare för just dig att arbeta med Visma.net. Det är framförallt två anpassningar jag verkligen rekommenderar dig att göra:   1. Favoritmarkera rapporter och förfrågningar du ofta använder Den här funktionen brukar jag vara lite försiktig med att rekommendera i början. Den kan nämligen missbrukas på ett sätt som gör att du slipper lära dig att hitta i systemet. Dock är den himla fiffig när det kommer till att slippa komma ihåg namnet på det där fönstret där du alltid hittar de svaren du behöver (har vi inte alla våra favoritförfrågningar?).   För att favoritmarkera klickar du bara på stjärnikonen - och voilá, du får en ny flik, favoriter, med de sidor du har stjärnmarkerat.       2. Flytta, lägg till och ta bort kolumner Vi har tyvärr ingen statistik på hur många som redan gör detta. Källa magkänsla säger att det är alldeles för få. Det här går dessutom att göra lite överallt i Visma.net. Det jag pratar om är den här knappen:      Så liten att ingen känner igen den egentligen. Men den är placerad längst till vänster på radnivå i väldigt många fönster och flikar. Så här:     När du klickar på den lilla, lilla ikonen poppar detta fönster upp:     Och det är här det roliga börjar. I detta fönster kan du hitta dolda kolumner som du kan lägga till under Tillgängliga kolumner. Dessa flyttar du över med hjälp av Högerpilen. Du kan också dölja kolumner som kommer som standard genom att flytta dessa med hjälp av Vänsterpilen. Du kan även flytta de olika kolumnerna som du ser i fönstret. Uppåtpilen flyttar kolumnen till vänster, och Nedåtpilen flyttar kolumnen till höger.   Så lite paradoxalt måste du kanske ändå anpassa Visma.net för att kunna arbeta mer effektivt och standardiserat. För än finns inte en superstandard när det kommer till hur vi arbetar i affärssystem.
Visa fullständig artikel
16-03-2018 14:20 (Uppdaterad 05-08-2022)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1204 Visningar
Kunder, leverantörer och anställda är knutna till samma segmentvärde som heter BIZZACCT.
Visa fullständig artikel
23-05-2019 15:17 (Uppdaterad 28-07-2022)
  • 0 Svar
  • 1 gilla
  • 1397 Visningar
I version 8.40 har det lagts till stöd för att visa alternativt artikelnummer för alternativ typ Global, Kundens artikelnummer och Streckkod i flera rapporter i ordermodulen. Under fliken Korsreferens för Ej lagerförda artiklar (IN202000) och för Lagerförda artiklar (IN202500) är det möjligt att registrera alternativt artikelnummer på en artikel. Du kan nu se denna information i följande rapporter: Offert (SO64101S och SO64108S) Orderbekräftelse (SO64111S och SO64118S) Följesedel (SO64200S och SO64201S) Plocklista (SO644000) Proformafaktura (SO64300S) Monteringsbekräftelse (IN30702S) Plocklista för montering (IN30701S)  Faktura (AR64108S, AR64118S, AR64105S, AR64110S, AR64106S, AR64104S, AR64102S, AR64101S och AR64103S)  Dessutom kommer de nya fälten också att finnas tillgängliga om du har kopierat en av dessa rapporter (visas med prefix RE). För att redigera rapporterna kan du gå till önskad rapport och sedan klicka på Redigera rapport. Detta öppnar rapporten i redigeringsläge. Under datakälla finns de nya tabellerna (med tillhörande fält) tillgängliga.   Observera att du har dubbelt av de tre datakällorna. Se till exempel CrossRefBarCode och DftCrossRefBarCode. Skillnaden mellan dessa två är att CrossRefBarCode hämtar alternativa artikelnummer där en enhet är definierad. Om du tittar på vårt exempel nedan kommer AlternateID under CrossRefBarCode att visa värdet 22222222222222 om raden i försäljningsordern är registrerad med Enheten PALL. AlternateID under DftCrossRefBarCode visar värdet 11111111111111 oberoende av enhet. Detta ger dig också möjlighet att ange att om artikeln på orderraden har en enhet där ett specifikt värde definieras, så visas detta. Om det inte finns något värde för enheten kommer det att visa det värde som gäller oavsett enhet. Då kan du använda dessa formler: =IIf([CrossRefBarCode.AlternateID]<>NULL,[CrossRefBarCode.AlternateID],[DftCrossRefBarCode.AlternateID]) =IIf([CrossRefCustPartNumber.AlternateID]<>NULL,[CrossRefCustPartNumber.AlternateID],[DftCrossRefCustPartNumber.AlternateID]) =IIf([CrossRefGlobal.AlternateID]<>NULL,[CrossRefGlobal.AlternateID],[DftCrossRefGlobal.AlternateID])
Visa fullständig artikel
29-03-2021 12:50
  • 0 Svar
  • 1 gilla
  • 1159 Visningar
I version 8.26 blev det implementerat stöd för flerspråkshantering i Visma.net ERP. Detta ger möjlighet för användare att registrera olika beskrivningar på olika språk i olika delar av systemet.   Här visas ett exempel från Kontoplan (GL202500).   Det är möjligt att importera in beskrivningar på olika språk med ett importscenario. För att detta ska bli korrekt lägger man in en kolumn för varje språk i filen man ska importera, och använder sig av ett speciellt uttryck i scenariot.    Uttrycket kan användas i alla fönster som har stöd för flerspråkshantering.   Uttrycket är följande: ='[{nb:'+[Description NB]+'},{en:'+[Description EN]+'},{fi:'+[Description FI]+'},{da:'+[Description DA]+'},{nl:'+[Description NL]+'},{sv:'+[Description SV]+'}]'   Bifogat här nedanför hittar du också det scenario som visas i skärmbilden ovanför. Observera att detta endast är ett exempel och kan behöva ändras för att fungera i ert företag.   Önskar ni hjälp med att importera beskrivningar på olika språk ber vi er att ta kontakt med er partner.
Visa fullständig artikel
22-02-2021 12:58 (Uppdaterad 22-02-2021)
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 1209 Visningar
Du kanske har noterat att vi ibland refererar till Screen ID i systemet istället för ett fönsters namn. Till exempel om vi refererar till fönstret Kundfakturor lägger vi alltid till fönstrets Screen ID i slutet, som i detta fallet är AR301000.   Alla fönster i Visma.net ERP har ett unikt ID, som alltid är samma för alla användare.   Det är möjligt att skriva in ett Screen ID direkt i URL:en i webbläsaren, istället för att öppna ett fönster genom menystrukturen. Detta är väldigt användbart när man kommunicerar ut olika saker, eller när man skriver dokumentation.   Exempel I detta exempel vill jag nå fönstret Ej lagerförda artiklar (IN202000). Då kan jag göra enligt följande: 1. Kopiera ID:t, i detta fallet IN202000 2. I Visma.net ERP, klistra in ID:t efter ScreenId= i URL:en. Klicka sedan på Enter. Detta öppnar det specifika fönster som är kopplat till det ID:t, i detta exempel Ej lagerförd artiklar.
Visa fullständig artikel
21-12-2020 08:12
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 883 Visningar
I den här artikeln går vi igenom vad som kan behövas korrigeras i Visma.net ERP när Storbritannien lämnar EU.   Brexit har skjutits upp fram till 31 januari 2020. Detta innebär att det fortfarande är oklart gällande huruvida ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien kommer att finnas på plats när ett utträde tar plats.   Vi ber er därför att följa med på utvecklingen av situationen på Skatteverkets hemsida tillsvidare. När det är klart om hur utträdet kommer att ske, kommer denna artikeln uppdateras med information om det behövs göras några ändringar i Visma.net ERP.
Visa fullständig artikel
29-01-2020 10:09
  • 0 Svar
  • 1 gilla
  • 1109 Visningar
Med Attribut menas det egenskaper som ni kan lägga in på kunder, leverantörer eller varor för att kunna sortera, gruppera, skapa rapporter, information osv. Sätt upp egenskaper som behövs i ‘Attribut’ (ScreenId=CS205000).   Attribut-ID = Ange önskat namn / nr. på attributen Beskrivelse = Ange önskad beskrivning Kontrolltyp = Hur ni vill att attributen skall läggas in:   Text = text information Kombinationsruta = här kan du lägga till en lista över olika val som väljs med dropdown-lista Flervalskombination = Samma som kombination, men med möjlighet att välja flera samtidigt Kryssruta = Box för att kontrollera valet Datum/tid Inmatningsmask = Kombination med text, regel hur texten skall registreras Reguljärt uttryck = Regel för hur text skall fyllas i. När man använder kombinationsruta och flervals kombination, fyll i värdena nedan.     Kunder   Kundklasser (ScreenId=AR201000) Välj flik Attribut Välj attributen som skall användas på kundklassen Markera rutan obligatorisk om ni vill att fälten måste fyllas i Ni kan också lägga in att den används som standardvärde Kunder (ScreenID=AR303000) Fliken Attribut Här läggs värdena in på de olika attributerna Leverantörer Samma layout och användning som för kunder. Leverantörsklasser (ScreenID=AP201000) Leverantörer (ScreenID=AP303000)   Lagerförda och ej lagerförda artiklar Artikelklasser (ScreenID=201000) Välj Klass Välj Attribut Välj attributer som skall användas med artiklarna Välj obligatoriskt om fältet skall fyllas i Kan också läggas in som standardvärde I Ej lagerförda artiklar (ScreenID=IN202000) eller Lagerförda artiklar (ScreenID=IN202500) Fliken Attribut Här läggs in alla värden på olika attributer      
Visa fullständig artikel
13-05-2019 15:13 (Uppdaterad 13-05-2019)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1876 Visningar
Nyckeln till att effektivisera arbetet är att veta vad en lägger mycket tid på (och vad en kanske inte gör så mycket av...). Ett enkelt sätt för att ta reda på detta, i Visma.net ERP, är att gå in och kolla inloggningshistoriken per fönster. Från detta fönstret kan du nämligen ta ut historiken till en excel-fil och få det svart på vitt - vad i programmet är det ni lägger tid på?   När ni vet det kan det vara värt att börja fundera på om ni kan schemalägga några av aktiviteterna i det fönstret? Eller kanske har ni fönster som ni aldrig använder. Då går det med hjälp av behörighetsfunktionerna att dölja dessa = aldrig mera råka klicka sig in på fel flik. (Vi rekommenderar dock att ni vänder er till er partner om ni vill börja ändra i behörigheterna i Visma.net ERP)   Så här tar ni busenkelt själva reda på hur inloggningshistoriken ser ut:   1) Gå in via Meny - Användare/Roller  - Förfrågningar - Inloggninshistorik(SM201045) och väljer “Åtkomst fönster” i rutan “Åtgärd”.     2) Exporterar informationen till en Excel-fil.   Så vad lägger ni tid på? Och vilka delar kan/vill ni effektivisera ytterligare?
Visa fullständig artikel
30-01-2018 12:20 (Uppdaterad 25-04-2019)
  • 0 Svar
  • 1 gilla
  • 1174 Visningar