avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Sjømannsfradrag

04-04-2013 21:56
  • 0 Svar
  • 1 Liker
  • 2463 Visninger

Beregningsgrunnlag

Beregningsgrunnlaget omfatter ordinær bruttolønn med tillegg av andre skattepliktige godtgjørelser som skattyter får utbetalt og som gjelder vederlag for arbeid om ombord, eller skal erstatte et slikt vederlag. Registrering av sjømannsfradrag på ansatte som er sjøfolk

Sjømannsfradraget er 30 prosent og utgjør maksimalt NOK 80 000 av skattepliktig inntekt ombord (på ligningsstadiet). Når lønn utbetales er trekket redusert til maks 4200 pr. md. Beregningsgrunnlaget omfatter ordinær bruttolønn med tillegg av andre skattepliktige godtgjørelser som skattyter får utbetalt og som gjelder vederlag for arbeid om ombord, eller skal erstatte et slikt vederlag.

Hovedregelen er at sjøfolk som har sin hovedbeskjeftigelse ombord på skip i fart, og arbeidet ombord varer i minst 130 dager i samme inntektsår, kvalifiserer til sjømannsfradrag.

 

Hva må gjøres i Visma Lønn

Har du ansatte som skal ha sjømannsfradrag så må du først angi at de er sjøfolk. Dette gjøres ved å gå inn på "Ansatte / Ansattlister". Hent frem kolonnen som heter "Sjømann" via "Tabelloppsett". Huk så av for "Sjømann" på de aktuelle ansatte.

Sjømannsfradrag ansattliste.PNG

MERK! Krysset for "Sjømann" vil automatisk legge inn "skatte og avgiftsregel" = "saerskiltFradragForSjoefolk" på de transaksjonene som kommer fra faste transaksjoner. Skatte og avgiftsregel "saerskiltFradragForSjoefolk" er avgjørende for at den ansatte skal blir lignet etter reglene for "sjøfolk".

Dersom du registrerer variable transaksjoner så anbefaler vi at du henter fram kolonnen "Skatte- og avgiftsregel" i lønnsregistreringen slik at du manuelt kan registrere skatte- og avgiftsregelen. Kolonnen er også tilgjengelig i "Forespørsel / Godkjent lønn" og du kan registrere skatte- og avgiftsregelen her i etterkant.

 

Lønnsart for sjømannsfradrag

Deretter må du ha en lønnsart for sjømannsfradrag. Denne kan se slik ut:

Skjermbilde5.PNG

 

Det er hjemmel for at grunnlaget kan reduseres med sjømannsfradraget på forskuddsstadiet. Mange ønsker ikke det siden det blir mye å korrigere hvis de ikke har nok dager ombord. (Da skjer avregningen på skattemeldingen).

 

Ønskes det at lønnsarten skal redusere grunnlaget for forskuddsstrekk så skal lønnsarten settes opp med "Tabelltrekk" i kolonnen "Forsk.trekk". 

 

Ønskes det at lønnsarten ikke skal redusere grunnlaget for forskuddstrekk så sklart lønnsarten settes opp med "Ikke trekkpliktig" i kolonnen "Forsk.trekk".

 

Denne lønnsarten må i tillegg ligge i bildet under "Grunndata / Firmaopplysninger / Lønnsår / Lønnsarter andre"

Lønnsarter andre.PNG

Sjømann og nettolønn

Dersom den ansatte har en kombinasjon av nettolønn og er sjømann, så må du manuelt legge inn skatte- og avgiftsregelen "nettoloennForSjoefolk" enten i lønnsregistreringen eller i "Forespørsel / Godkjent lønn".

Du kan lese mer om nettolønn for sjøfolk her.

 

Relaterte brukertips

Sjøfolk - antall dager ombord

Hyretillegg for sjøfolk

Selvbetjening
Aktuelt brukertips