Mine områder

Logg inn Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
(updated by Reverta Al-Safar VISMA ‎28-02-2019 09:23 )
Nils Petter Andersen - Visma
  • 0 Svar
  • 1 Liker
  • 1771 Visninger

Beregningsgrunnlaget omfatter ordinær bruttolønn med tillegg av andre skattepliktige godtgjørelser som skattyter får utbetalt og som gjelder vederlag for arbeid om ombord, eller skal erstatte et slikt vederlag.Registrering av sjømannsfradrag på ansatte som er sjøfolk

Sjømannsfradraget er 30 prosent og utgjør maksimalt NOK 80 000 av skattepliktig inntekt ombord (på ligningsstadiet). Når lønn utbetales er trekket redusert til maks 4200 pr. md. Beregningsgrunnlaget omfatter ordinær bruttolønn med tillegg av andre skattepliktige godtgjørelser som skattyter får utbetalt og som gjelder vederlag for arbeid om ombord, eller skal erstatte et slikt vederlag.

Hovedregelen er at sjøfolk som har sin hovedbeskjeftigelse ombord på skip i fart, og arbeidet ombord varer i minst 130 dager i samme inntektsår, kvalifiserer til sjømannsfradrag.

 

Har du ansatte som skal ha sjømannsfradrag så må du først angi at de er sjøfolk. Dette gjøres ved å gå inn på "Ansatte / Ansattlister". Hent frem kolonnen som heter "Sjømann" via "Tabelloppsett". Huk så av for "Sjømann" på de aktuelle ansatte.

Sjømannsfradrag ansattliste.PNG

 

Deretter må du ha en lønnsart for sjømannsfradrag. Denne kan se slik ut:

Forhåndsvisning av omslagsbilde

 

Det er hjemmel for at grunnlaget kan reduseres med sjømannsfradraget på forskuddsstadiet. Mange ønsker ikke det siden det blir mye å korrigere hvis de ikke har nok dager ombord. (Da skjer avregningen på skattemeldingen).

Ønskes det at lønnsarten skal redusere grunnlaget for forskuddsstrekk så skal lønnsarten settes opp med "Tabelltrekk" i kolonnen "Forsk.trekk". 

Ønskes det at lønnsarten ikke skal redusere grunnlaget for forskuddstrekk så sklart lønnsarten settes opp med "Ikke trekkpliktig" i kolonnen "Forsk.trekk".

 

Denne lønnsarten må i tillegg ligge i bildet under "Grunndata / Firmaopplysninger / Lønnsår / Lønnsarter andre"

Lønnsarter andre.PNG

 

 

MERK! Krysset for sjømann vil automatisk legge inn "skatte og avgiftsregel" = "saerskiltFradragForSjoefolk". Skatte og avgiftsregel "saerskiltFradragForSjoefolk" er avgjørende for at den ansatte skal blir lignet etter reglene for "sjøfolk". "Skatte og avgiftsregel" er mulig å hente frem i lønnsregistrering, og kan også rettes i ettertid i "Godkjent lønn".