Mijn Communities
Help

CAO GGZ minimum VT bij 21-jarigen

21-12-2023 15:30
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 202 Weergaven

GGZ Nederland heeft ons kennis gegeven van een correctie in de CAO tekst met betrekking tot de minimum vakantietoeslag, dat ook met jullie als werkgevers is gedeeld. Hieronder wordt het bericht voor de duidelijkheid herhaald.

 

In H3 artikel 16 lid 2 van de cao staat een minimum vakantiebijslag genoemd. Per abuis staat in de gedrukte versie van de cao ggz hier de leeftijd van 22 jaar. Dit moet zijn de leeftijd van 21 jaar. In de algemeen verbindend verklaring van de cao ggz is de leeftijd van 21 jaar correct weergegeven.

 

Wat betekent dit? Strikt genomen moet je een nabetaling doen als een werknemer te weinig vakantiebijslag heeft ontvangen in de leeftijd tussen 21 en 22 jaar. We laten het aan jullie als organisatie om te bepalen hoe je hiermee omgaat. Ons advies is om dit met terugwerkende kracht tot 1 juli 2019 te corrigeren (wetswijziging minimumloon 1 juli 2019). Oplossing zou kunnen zijn om in plaats van een nabetaling het betreffende tekort in de vorm van een eenmalige gratificatie uit te keren.

 

Op basis van de oude CAO tekst zijn in Gemal specifieke rekenregels opgenomen voor CAO GGZ, die garanderen dat de minimum VT alleen wordt toegepast bij werknemers van 22 jaar of ouder. Wij zullen deze rekenregels aanpassen in release 02-2024. We voeren die aanpassing dan door per 2024 met een herrekening over 01-2024. De details van de aanpassing, herrekening en nieuwe inrichting zullen wij in de release notes van 02-2024 beschrijven.

 

Nadat de regeling kortgeleden met ons is gedeeld, hebben we diverse van onze grootste klanten in de sector GGZ gebeld om te peilen of er een voorkeur is voor aanpassing per 2024 of met terugwerkende kracht. Hierbij is bij meerderheid gekozen voor aanpassing per 2024. We realiseren ons tegelijkertijd dat deze keuze niet voor iedereen de voorkeur heeft, maar op de termijn die nog resteert voor de jaarovergang is het helaas niet mogelijk beide opties op een redelijke manier aan te bieden.

 

De gekozen werkwijze heeft een aantal voordelen:

  • Je hoeft niet in je aanvullende correctieproductie over 12-2023 een herrekening uit te voeren over 2022 en 2023, waarbij mogelijk ook nabetalingen VT ontstaan bij werknemers voor wie je de keuze maakt deze nabetaling niet uit te voeren.
  • Wanneer je er voor kiest om in de aanvullende correctierun niet te herrekenen word je in 2024 ook niet geconfronteerd met verschillen indien een werknemer om een andere reden wordt herrekend over 2023. De situatie in 2023 blijft immers ongewijzigd.
  • Uit de vorige punten vloeit voort dat je meer tijd hebt om na te denken hoe je de betreffende werknemers wilt compenseren.
  • Herstel over 2019 t/m 2021 is in geen geval mogelijk met een automatische herrekening. Je kunt bij aanpassing zonder TWK alle werknemers gelijk behandelen.

 

Wel heeft deze werkwijze tot gevolg dat je zelf in een rapportage inzichtelijk dient te maken welke werknemers het betreft en welk bedrag zij tekort zijn gekomen. Over 2019 t/m 2021 was dat overigens ook bij aanpassing met TWK de situatie geweest.

 

Aandachtspunten:

  • De vakantietoeslag kan uitbetaald zijn in mei, maar ook bij uitdienst in een andere maand.
  • Op basis van de geboortedatum (invoercode 02921) kun je de leeftijd per maand vaststellen. Alleen werknemers die 21 jaar oud waren op het moment van uitbetalen van de vakantietoeslag, behoren tot de mogelijke doelgroep.
  • De minimum vakantietoeslag is gebaseerd op inpasnummer 16, alleen werknemers met inpasnummer 15 of lager hebben mogelijk te weinig vakantietoeslag betaald gekregen. Let op: het minimum is niet gelijk aan inpasnummer 16. Je berekent de minimum VT door het bedrag van inpasnummer 16 x 12 maanden x 8% VT nemen.
Medewerkers