om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
Eerder dit jaar hebben we geschreven over de wijzigingen als gevolg van de nieuwe CAO Gemeenten met een looptijd van 2 januari 2023 tot en met 31 december 2023. De wijzigingen op met name salarisgebied hebben we in 2023-05 met terugwerkende kracht tot 2 januari ingevoerd. Diverse onderdelen uit deze CAO kenden een later ingangsmoment waar we nog op terug zouden komen. Dit onderwerp gaat over de tegemoetkoming arbeidsongeschiktheidsverzeker
In de CAO is een nieuw artikel 7.5 opgenomen dat geldt met ingang van 31-12-2023 over een tegemoetkoming in de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzeker
Als ingangsmoment voor de tegemoetkoming AOV (en ook voor enkele andere afspraken), is in de CAO opgenomen 31-12-2023. Deze datum is gekozen om ervoor te zorgen dat de afspraak binnen de looptijd van de CAO ingaat en ook in 2024 van toepassing blijft. Uit overleg met VNG blijkt dat over de 31e geen tegemoetkoming hoeft te worden uitbetaald. In Gemal nemen we de inrichting daarom ook op per 2024-01.
Je kunt die inrichting hiervan dan terugzien in Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Toelagenregelingen > Bedrag > Definitie toelagenregeling en dan volgnummer 2. Via volgnummer 1 van de toelagenregeling hebben we destijds ook op CAO-niveau het bedrag voor EHBO / BHV-vergoeding vastgelegd.
Als uitvoercode waarop de tegemoetkoming wordt aangestuurd en uitbetaald, hebben we gekozen voor 00867. De standaard tekst van deze bruto-diversen uitvoercode hebben we aangepast naar “Werkg. bijdr. AOV”.
Bij de medewerker die de tegemoetkoming AOV moet ontvangen, leg je vast met ingang van 2024-01 invoercode 02622 met als waarde 1. Voor de presentatie op het overzicht vaste persoonsgegevens, zullen we de tekst van invoercode 02622 aanpassen omdat de standaardtekst “Code In toelagenregeling 2” niet informatief is. (Je kunt de tekst natuurlijk ook zelf ook wijzigen).
Als voorwaarde voor de tegemoetkoming geldt dat de medewerker een arbeidsongeschiktheidsverzeker
Omdat de tegemoetkoming naar rato van deeltijd en diensttijd gaat (gemaximeerd op 100%), hebben we de aansturing van invoercode 00867 hiernaar aangepast [1].
Deze werkgeversbijdrage heeft het karakter van een onkostenvergoeding en sociale partners hebben in het verleden afgesproken dat een tegemoetkoming ziektekosten niet tot het productloon behoort. We hebben daarom uitvoercode 00867 als niet-tellend in de grondslag ABP opgenomen [2].
ACTIE
Selecteer de betreffende medewerkers.
Pas eventueel je procedure nieuwe medewerker aan.
Denk aan het opnemen van uitvoercode 00867 in je journaalposten, overzichten, comprimeertotalen etc.
Meer informatie
[1] Zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > In- en Uitvoercodes > Aansturing invoercodes > Afhandeling vast: 00867 = 08 = omrekenen met factor gewerkt met maximum van 100%.
[2] Zie Gemal Direct Inrichting bij Werkgevergegevens > Pensioen en overige > PF ABP > Uc pensioengr ABP, 00867 = 8
Hierboven staat dat de vergoeding van 10 euro naar rato van deeltijd en diensttijd gaat. Deeltijd kan ik me iets bij voorstellen, maar wat wordt bedoeld met naar rato diensttijd?
Voor de duur van het dienstverband in 2024, (Rato diensttijd )
Via de VNG is aangegeven dat wanneer de premie onder de 10 euro is (uitgaande van een fulltime dienstverband), ook de vergoeding lager is dan 10 euro. Is hier rekening mee gehouden bij de inrichting?
In de CAO staat bij artikel 7.5 nergens dat het naar rato van deeltijd moet. Zie tekst:
1. De werknemer met een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgt een tegemoetkoming in de kosten van €10 per maand
2. Voorwaarde voor de tegemoetkoming in de kosten is dat de werknemer de verzekeringspolis aan de werkgever verstrekt.
3. Als de werkgever op 21 februari 2023 een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft voor de werknemer met een hogere tegemoetkoming in de kosten van die verzekering dan in lid 1, kan dit blijven gelden.
Komt daar nog communicatie over vanuit de VNG?
@kwijma @MarlyOudeVoshaar @Jan vdW @Sander Morrenhof Dank voor jullie reacties. Deze discussie hebben we in een recent overleg met Gemeenteklanten ook gevoerd. Hieronder de reactie van de VNG en vanwege de verwijzing naar art 1.9 verwachten we geen nadere communicatie vanuit de VNG.
Conform art. 1.9 van de CAO zijn de aanspraken op voltijdsdienstverband gebaseerd en worden naar rato dienstverband bepaald tenzij anders is aangegeven. Dit heeft contactpersoon VNG ons ook bevestigd voor de tegemoetkoming AOV.
KUn je dit collectief muteren?
En daarna bij de medewerkers met een afstandsverklaring deze waarde weer verwijderen?
Copyright 2019 Visma Community. All right reserved.