Mijn Communities
Help

CAO gemeenten - Aanpassing handleiding raadsleden

29-12-2022 08:19 (Bijgewerkt op 25-04-2023)
  • 0 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 318 Weergaven

Dit artikel is verhuisd vanaf de sectie 'nieuws'. De oorspronkelijke datum van plaatsing is 22-03-2022.

 

In het kader van onderhoud van de handleiding Gemal en naar aanleiding van vragen aan ons Service Center, hebben we de informatie met betrekking tot vastlegging en verwerking van raadsleden in gemeenten bijgewerkt. De volgende informatie wordt in de komende versie (30 maart) van de handleiding Gemal opgenomen bij het onderdeel CAO inrichting voor CAO gemeenten:

2.2 Raadsleden

Het “Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers” geeft uitsluitsel over de diverse beloningen en vergoedingen van de decentrale bestuurders.

Het raadslidmaatschap geldt als een nevenfunctie die wordt uitgeoefend naast de hoofdfunctie. De vergoeding voor werkzaamheden betreft dan ook geen vergoeding voor de verrichte arbeid, maar een compensatie voor mogelijke inkomensderving in de hoofdfunctie. Voor raadsleden gelden enkele aandachtspunten en vastleggingen bijvoorbeeld al naar gelang hun keuze voor opting-in of niet. Er zijn meerdere manieren om de aansturing voor een raadslid te doen, maar de volgende heeft de voorkeur.

2.2.1 Opting-in

De keuze voor het fictief werknemerschap (opting-in regeling) leg je vast met de Code aard arbeidsverhouding (invoercode 02268) met de waarde 79 (= opting-in regeling). Als Code soort inkomstenverhouding (invoercode 02893) leg je vast waarde 15 (loon/salaris niet onder 11, 13, 17).

 

Vergoeding

Bij opting-in geldt dat bij de verloning van de vergoeding al loonheffing wordt berekend. Je legt de vergoeding vast met een bruto diversen code en niet als salaris. Vastlegging van een raadslid als nominaal loner zou willen zeggen dat de vergoeding als loon/salaris wordt betaald terwijl dit juist het karakter van vergoeding heeft.

Doordat het dan via uitvoercode 01001 wordt betaald, zou het ook opgenomen worden in de grondslag contractloon (werkgevercode 55083) waardoor het in principe ook als contractloon (uitvoercode 02138) met bijbehorende contracturen (uitvoercode 02139) wordt verantwoord aan de loonaangifte (maar afhankelijk van andere coderingen voorkomen we doorgave hiervan aan de loonaangifte).

Een bruto diversen code zal niet opgenomen zijn in de grondslag contractloon en dus ook niet leiden tot ongewenst contractloon of contracturen.

Voor de diverse toelagen voor raads-commissiewerkzaamheden, kun je ook zelf een bruto diversen code benoemen.

 

Onkostenvergoeding

Het raadslid krijgt ook onkostenvergoedingen. In het Rechtspositiebesluit Politieke Ambtsdragers is aangegeven dat de vergoedingen zijn aangewezen als eindheffingsbestanddeel.

Je legt de onkostenvergoeding vast met de netto invoercode 00944 (rubriek P06944) waarvan we de tekst (ook voor de uitvoercode) hebben aangepast in “onkstverg.ambtsdr”.

De uitvoercode 00944 is opgenomen met de waarde 1, zie Gemal Direct Inrichting (GDI) Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Werkkostenregeling, bij Uitvoercodes in grondslag werkkostenregeling (werkgevercode 55100). Hierdoor worden deze onkosten aangemerkt als meetellend voor het totaal aan werkkosten.

 

Tegemoetkoming ziektekosten

Het raadslid krijgt ook bedrag tegemoetkoming kosten ziektekostenverzekering. In het Rechtspositiebesluit Politieke Ambtsdragers is aangegeven dat de vergoedingen zijn aangewezen als eindheffingsbestanddeel.

Je legt de tegemoetkoming vast met de netto invoercode 00878 (rubriek P06878) waarvan we de tekst (ook voor de uitvoercode) hebben aangepast in “tegem.zkv.ambtsdr”. De uitvoercode 00878 is opgenomen met de waarde 1, zie GDI Werkgevergegevens > Algemene regelingen > Werkkostenregeling, bij Uitvoercodes in grondslag werkkostenregeling (werkgevercode 55100). Hierdoor worden deze onkosten aangemerkt als meetellend voor het totaal aan werkkosten.

 

Premie ZVW

Bij het raadslid met opting-in leg je vast de Code verzekeringsplicht ZVW (invoercode 02101) met de waarde 4 = M (verlaagd tarief). De premie wordt in principe vervolgens ingehouden op de vergoeding van het raadslid.

 

Pensioen / SV

De Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa) is niet op een raadslid van toepassing, je legt dus geen code pensioenfonds vast. Er is geen werknemerrelatie tussen raadslid en gemeente, dus je stuurt WW (invoercode 02122), WIA (invoercode 02123) ZW (invoercode 02124) niet aan.

 

Geen CAO

Het raadslid valt niet onder de CAO gemeenten, dus je legt vast de Code CAO (invoercode 02317) met de waarde 99.

Hierdoor vindt geen toepassing plaats van werkgeveraansturingen die op CAO-niveau zijn vastgelegd, maar wel werkgeveraansturingen die op Algemeen niveau of afwijkend op Werkgeverniveau zijn vastgelegd. Het alternatief is de diverse CAO-aansturingen afzonderlijk te blokkeren (bijvoorbeeld recht eindejaarsuitkering invoercode 01006 = 0,01 etc).

Om voor de Loonaangifte kenbaar te maken dat sprake is van geen CAO, leg je vast invoercode 02842 CAO code CBS/LA = 9999.

 

Contractindicaties

In het kader van wet- en regelgeving zijn contractindicaties ingevoerd om aan te geven wat voor soort arbeidsovereenkomst een medewerker heeft:

  • indicatie arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (invoercode 02259).
  • indicatie schriftelijke arbeidsovereenkomst (invoercode 02294).
  • indicatie oproepovereenkomst (invoercode 02474).

Deze indicaties zijn niet van toepassing voor het raadslid maar mogelijk worden ze toch mee aangeleverd door het HR-systeem.

Op basis van de Code aard arbeidsverhouding (invoercode 02268) met de waarde 79 (= opting-in regeling) die je vastlegt bij het raadslid worden ze niet aan de Loonaangifte aangeleverd en ook niet gepresenteerd op de salarisstrook.

 

Verloonde uren

De verloning van burgemeesters, wethouders en de vergoeding bij raadsleden, vindt niet plaats op basis van een aantal gewerkte uren maar op basis van inwoneraantal. Daarom moet in de loonaangifte het aantal verloonde uren bij hen op nul gesteld worden. Je legt hiervoor bij het raadslid vast invoercode 01832 Uren aangifte loonheffing = 0,01.

2.2.2 Niet Opting-in

Raadsleden die niet gekozen hebben voor het fictief werknemerschap. Zij hebben niet de status van (fictief) werknemer en horen ook niet in de loonaangifte opgenomen. Je kunt deze raadsleden ‘verlonen’ in Gemal als ‘personeel niet in loondienst’ (zie het betreffende onderwerp in de handleiding).

  • Je legt hiervoor vast invoercode 02887 = 3, waardoor ook geen verantwoording via de loonaangifte aan fiscus of UWV plaatsvindt. Je moet in dit geval voor de betrokkene wel jaarlijks zelf via een IB-47 aangifte doen (dat is ook beschreven in de handleiding Gemal bij onderwerp ‘Personeel niet in loondienst’).
  • Invoercode 02893 Soort IKV = 0, maar dit gegeven moet altijd gevuld zijn dus zetten we in Payroll Gemal de waarde 0 van invoercode 02893 om naar 15 (Loon of salaris niet onder te brengen onder 11, 13 of 17). 
  • Bij “personeel niet in loondienst” wordt de regel met contractindicaties niet op de specificatie afgedrukt. 
  • Je legt vast dat geen loonheffing moet worden ingehouden (invoercode 01159 waarde 1). Fiscale verrekening vindt immers later plaats via opgave IB-47 door de organisatie.

 

Vergoeding

Bij niet opting-in geldt dat bij de verloning van de vergoeding geen loonheffing wordt berekend. Je legt de vergoeding vast met een netto diversen code die ook niet in de grondslag werkkostenregeling moet zijn opgenomen.

 

Onkostenvergoeding

Je legt de onkostenvergoeding vast met een netto invoercode die ook niet in de grondslag werkkostenregeling moet zijn opgenomen.

 

Tegemoetkoming ziektekosten

Je legt de tegemoetkoming vast met een netto invoercode die ook niet in de grondslag werkkostenregeling moet zijn opgenomen.

 

Premie ZVW

Bij het raadslid zonder opting-in leg je geen Code verzekeringsplicht ZVW (invoercode 02101) vast (0 = A = niet verzekeringsplichtig).

Medewerkers