Mijn Communities
Help
Salden
CHAMPION *

Werkgeversbetaling WAZO in loonaangifte

door Salden

Als een medewerker met zwangerschapsverlof gaat dan ontvangen we hiervoor de WAZO-uitkering. De salarisbetaling aan de medewerker loopt gewoon door (inclusief pensioeninhoudingen). De WAZO wordt verder niet op de strook vermeld en zien we als een tegemoetkoming in de kosten.

Ik vermoed dat 9 van de 10 bedrijven op deze manier werken.

In releasenotes 186 pag. 7 staat vermeld dat in geval van een betaling van loon én uitkering op één IKV, de salariscomponent van de uitkering kan worden aangemaakt als werkgeversbetaling. Hoe moet ik me dit voorstellen, want het ontvangen bedrag wordt niet doorbetaald. M.a.w. er wordt niks op een aparte uitkeringscomponent geboekt. Hoe doen anderen dit?

8 ANTWOORDEN 8
Sylvia van Horick
CONTRIBUTOR **

door Sylvia van Horick

Hoi Angelika en/of Salden,

 

Heeft één van jullie al meer informatie ontvangen over bovenstaande. Ik ben ook op zoek naar informatie hierover.

Salden
CHAMPION *

door Salden

Nee. Ik heb het inmiddels aangedragen als "idee". Ik zou zeggen stem hier allemaal op! 

 

(1) Handleiding over verwerking WAZO-uitkering - Visma Community

AVerhulst
CONTRIBUTOR *

door AVerhulst

Hoi Sylvia (en Salden),

 

Na 2 maanden hebben ze mij de oplossing aangereikt die ik zelf eigenlijk al bedacht had als noodoplossing (work around) omdat ik maar geen afdoende antwoord kreeg. Ze hebben er dus geen standaardoplossing voor. 

Dit is de laatste reactie die ik ontving:

Wij hebben hiervoor geen standaard looncomponent. Hier kan via Instellingen > Vastlegging > Alternatieve omschrijvingen, een looncomponent voor worden gedefinieerd.
Om ervoor te zorgen dat de hoge Aof premie wordt berekend kan het looncomponent worden toegevoegd aan de grondslag ‘Looncomponenten AWf laag / Aof uitkering’.

 

Ik doe het nu zo dat ik de looncomponent Ziekengeld BEB "misbruik" om de WAZO uitkering te verlonen. De Ziekengeld BEB component heb ik een alternatieve omschrijving gegeven en toegevoegd aan de Looncomponenten Awf laag / Aof Uitkering.

Hetzelfde bedrag hou ik dan weer in op het salaris met looncomponent Ziekteverlof die ik de altenatieve omschrijving Zwangerschaps-/bevallingsverlof heb gegeven. Per saldo gebeurd er dan niets op het loon van de medewerkster, maar je draagt wel de hoge Aof Uitkering premie af aan de belastingdienst. Ik doe deze actie als aanvullende verwerking zodat de medewerkster die niet op haar loonstrook te zien krijgt.

Ik kan er al die tijd niet bij dat ze hier geen standaardoplossing voor hebben bedacht met ingang van 2022, maar wel met veel bombarie aankondigen dat ze voor de betaalde ouderschapsverlof natuurlijk wel met een oplossing komen. Dat is namelijk in mijn beleving precies hetzelfde. Ze zijn dus gewoon te laat

 

 

AVerhulst
CONTRIBUTOR *

door AVerhulst

Beste Salden,

 

Heb jij inmiddels antwoord op jouw vraag? Ik zit namelijk met dezelfde vraag, maar zie hier geen reacties.

 

Groeten,

Angelika Verhulst

Salden
CHAMPION *

door Salden

Hallo Angelika,

 

Nee ik heb nog geen antwoord op mijn vraag. Een duidelijke handleiding op dat vlak zou ik enorm op prijs stellen. Om het nog erger te maken komt er vanaf 2 augustus ook betaald ouderschapsverlof en vanuit onze CAO een financiële aanvulling op dit betaald ouderschapsverlof. In de toekomst (lees: 01-01-2023) zou je dan bij een combi van salaris, aanvullend geboorteverlof, betaald ouderschapsverlof, aanvulling op betaald ouderschapsverlof een betaling over 4 verschillende IKV's moeten doen...

AVerhulst
CONTRIBUTOR *

door AVerhulst

Hallo Salden,

 

Klopt, daar ga ik ook mee te maken krijgen. Ik heb nu in ieder geval de vraag uitgezet bij de servicedesk hoe ik geacht wordt de werkgeversbetaling van de WAZO uitkering te verwerken in de payroll direct. Het gaat mij er namelijk om dat je ook wordt geacht om de hoge aof-premie over deze uitkering af te dragen. Bij ons gaat over het salaris de lage aof-premie omdat wij een kleine werkgever zijn. Ook zo'n leuke nieuwe regel per 1 januari 2022. Ik moet er dus sowieso een andere component van maken om de hoge premie te kunnen berekenen.

In ieder geval, dank voor je reactie en mocht ik nog wat extra info krijgen dan zal ik dat hier wel met je delen.

 

Groeten,

Angelika

 

Eelco Schouten
CONTRIBUTOR *

door Eelco Schouten

Angelika,

 

In releasenote Visma.net Payroll 162 wordt het een en ander uitgelegd. Wellicht heb je daar wat aan.

 

Groet,


Eelco

Salden
CHAMPION *

door Salden

Ter aanvulling: is het de bedoeling dat er een bijv. code wordt gebruikt voor het bedrag van de WAZO uitkering met als kenmerk werkgeversbetaling en een tweede code die dit weer tegenboekt waardoor er per saldo niks op de strook komt, maar dat de WAZO wel juist wordt vermeld in de aangifte? Ik hoor graag wat de bedoeling is.