Mijn Communities
Help

Nieuw met 8.25 - IBANs valideren

door sanderdercksen

Een IBAN wordt altijd gevalideerd bij het vastleggen ervan in de crediteuren stamgegevens door middel van een waarschuwing. Echter na het sluiten van de crediteuren is deze waarschuwing achteraf niet meer zichtbaar. Hierdoor was het mogelijk dat tijdens het betaalproces er onjuiste IBANs gemeld worden.

 

Om dit te voorkomen is een nieuw venster beschikbaar IBANs valideren 

(LET OP: de mogelijkheid bestaat dat de vertaling van dit venster nog niet beschikbaar is ten tijde van de update. Het venster zal dan te vinden zijn onder de naam Validate vendor payment details) .

image.png

Het venster is ook te openen vanuit het venster Betalingen verwerken, zodat u voor het uitvoeren van de betalingen nog een controle kunt uitvoeren op de IBANs. Het is daarbij mogelijk om een vinkje te zetten voor de optie Alleen documenten met ongeldige bankrekening weergeven, zodat u direct kunt zien voor welke crediteuren een niet-gevalideerde IBAN bestaat.

image.png

 

LET OP: 

Om ervoor te zorgen dat na de update alle IBANs gevalideerd worden is het belangrijk om eenmalig de actie valideren uit te voeren in het venster IBANS valideren. Hierdoor krijgen alle IBANs die correct zijn het kenmerk dat de validatie is geslaagd. Zolang dit kenmerk (nog) niet staat, zal het venster Betalingen verwerken ook alle facturen met een juist IBAN tonen, wanneer de optie Alleen documenten met ongeldige bankrekening weergeven was geselecteerd.

9 Opmerkingen
door Mark Noordermeer - Databas BV

Ik heb zojuist de nieuwe functionaliteit gezien, dank voor deze toevoeging!

 

Zowel het venster als de menu-optie vanuit het venster Betalingen verwerken kun je vinden onder de naam Betalingsgegevens crediteur valideren ipv IBANs valideren

 

Blijft dit zo?

 

 

door Ernst Bronner - Databas BV (Bijgewerkt ‎16-09-2020 11:17 door Ernst Bronner - Databas BV PARTNER )

Ik vind de functionaliteit uitstekend, het voorkomt dat er tijdens het betaalproces een onjuist rekeningnummer gebruikt wordt. Is het niet mooier om er voor te zorgen dat een onjuist bankrekeningnummer überhaupt niet kan worden opgeslagen? Of zijn er redenen waarom dat niet wenselijk is?

door sanderdercksen

Een voorbeeld waarbij dit mogelijk niet-wenselijk gedrag oplevert is een integratie met een extern systeem. Door het wel toe te staan wordt voorkomen dat een integratie vastloopt na een update. 

Sjoerd Klijn
PARTNER
door Sjoerd Klijn

@sanderdercksen 

Hij valideert alleen op de betaalmethode die op dat moment geselecteerd staat bij de relatie. Op het moment dat er ook een G-rekening in gebruik is met een aparte betaalmethode dan moeten ze eerst onder de ene betaalmethode worden gevalideerd en daarna omgezet worden naar de andere betaalmethode, nog een keer valideren en dan weer teruggezet worden op de eerste betaalmethode. Dit is wel een beetje omslachtig. Is het niet mogelijk dat ze meteen gevalideerd worden voor alle mogelijke betaalmethoden? 

door sanderdercksen

IBANs voor de G-rekening worden ook gevalideerd via deze optie. Maken jullie gebruik van de officiele functionaliteit voor de G-rekening?

Het is mij niet bekend dat voor een G-rekening een aparte betaalmethode ingericht moet worden.

door Elbert Dannenberg

Als een klant voor 1 crediteur 2 betaalmethodes gebruikt bijv. betaalmethode 1 en 2. Standaard ligt op de crediteur betaalmethode 1 vast en een af en toe wordt per factuur betaalmethode 2 gebruikt. Dan krijg je in het scherm Betalingen verwerken de melding dat het IBAN-nummer niet gevalideerd is, in dit scherm gebruik je dan betaalmethode 2 om te betalen. Als je dan kiest voor IBANs valideren dan staat de betreffende crediteur er niet tussen. Ga je vervolgens naar de crediteur en wijzig je daar de betaalmethode van 1 naar 2 en als je dan weer naar het scherm IBANs valideren dan staat de crediteur er wel tussen.  

Het zou mooi zijn dat alle IBANs er in 1x tussen staan. 

Rfrankenipabo
CONTRIBUTOR **
door Rfrankenipabo

Kun je ook zo een overzicht exporteren van alle bankrekeningen (IBAN's) per crediteur?

En als we dan toch bezig zijn, tevens een overzicht van crediteur of inkoopfactuur incl subrekening?

 

Bvd

Sjoerd Klijn
PARTNER
door Sjoerd Klijn

@sanderdercksen Dit is toch alleen een 11-proef controle en geen naam-nummer controle zoals de bank op dit moment kan uitvoeren? Deze controle heeft visma toch niet?

 

 

 

door sanderdercksen

@Sjoerd Klijn klopt helemaal.