avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Obligatorisk e-faktura

av Hans Kallin

Det här gäller för offentlig sektor

Såväl myndigheter som kommuner, landsting och regioner måste kunna ta emot e-fakturor som följer den nya europeiska standarden. I Sverige heter standarden  PEPPOL BIS Billing 3 och rekommenderas av SFTI. Lagen gäller även för de flesta kommunala och landstingsägda bolag samt för en del statliga bolag. Lagen ger utrymme för att avtala om andra e-fakturastandarder. Lagen gäller inte retroaktivt.

 

Gör så här:

Anslut er som fakturamottagare i PEPPOL via Visma e-faktura nätverk Visma Autoinvoice

Då säkerställer ni att organisationen kan ta emot e-fakturor enligt den europeiska standarden.

Informera era leverantörer om de nya lagkraven på e-faktura från 1 april 2019. För att underlätta kommunikationen med din leverantör har vi som en del av tjänsten möjlighet att hjälpa till att bearbeta/informera leverantörerna.

 

Det här gäller för leverantörer till offentlig sektor

Alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor som följer den nya europeiska standarden, om ni inte har avtalat om någon annan standard. Pdf-fakturor eller inskannade pappersfakturor räknas inte som e-faktura. Ett företag som efter flera påminnelser ändå inte fakturerar enligt de nya lagkraven kan få föreläggande om att betala vitesbelopp.

I Sverige heter standarden som lever upp till lagkraven PEPPOL BIS Billing 3 och rekommenderas av SFTI. Om ni redan använder Svefaktura BIS 5A 2.0 är det ingen stor omställning att gå över till PEPPOL BIS Billing 3. PEPPOL-nätverket är förberett för den nya e-fakturan. Lagen ger utrymme för att avtala om andra e-fakturastandarder. Lagen gäller inte retroaktivt.

 

Gör så här:

Var beredd på upphandlingskrav om e-faktura och efterfrågad fakturastandard när ni svarar på anbud.

Använder man Visma Autoinvoice uppfyller man den nya europeiska standarden.

 

Vi rekommenderar att man kontaktar sin Visma partner för att få råd och tips hur man får högre procentandel e-fakturor och blir med digital.