Mina produkter
Hjälp

Visma Business produktlinje version 16!

av Oliver O´Kane (Uppdaterad ‎17-06-2021 09:00 av Oliver O´Kane VISMA )

Vi är glada att presentera vår nya huvudversion av Visma Business produktlinje, version 16. Releasen är planerad till vecka 24.

 

En ny huvudversion har testats av våra pilotkunder i produktionsmiljöer före release. Vi vill därför särskilt tacka er som genom att vara pilotkunder har bidragit i vårt viktiga kvalitetsarbete tillsammans med era Visma-partner. 

 

Huvudversionen innehåller som vanligt nyheter, förbättringar och rättningar. I vår nuvarande utvecklingsprocess för Visma Business produktlinje släpper vi nyheter i flera av våra versioner under året och du följer med i vad som händer här på Visma Community. Tag också kontakt med din Visma-partner för att diskutera vilka nyheter i denna och tidigare versioner som kan göra verkligt nytta för din verksamhet!

 

Här kan du se vår releaseplan för Visma Business produktlinje. Efter release av version 16.00 i juni planerar vi för 16.01 i augusti/september och 16.10 i december 2021. I samtliga dessa versioner kommer det att finnas nya funktioner.

Releaseplan2.png

 

 

Som en del av version 16 har vi redan under hösten 2020 aviserat att OneStop Reporting Light(OSR) kommer vara inkluderat och att vi skall ersätta Visma Reporting med OSR. Vi har beslutat att Visma Reporting kommer att vara tillgänglig i version 16.00 för att ge oss en längre övergångsperiod. Vi kommer att få en helt ny uppsättning av rapporter till OSR som skall ersätta de rapporter som finns i Visma Reporting idag. Innan vi kan ha release av det nya rapportpaketet kommer vi att samarbeta med ett antal pilotkunder som får prova de nya rapporterna parallellt med befintliga rapporter. Mer information om detta kommer via er partner och här på Visma Community.

 

Här följer några highlights från version 16.0 Vi har denna gång särskilt mycket nyheter i Document Center. Mer detaljer kommer att presenteras i inlägg under sommaren och hösten. 

 

Releasenotes kan hämtas på Community under Releasenotes, här
Läs releasenotes som webbsida här

 

Visma Business

One Stop Reporting är vår nya rapportlösning för Visma Business och huvudalternativet för nya kunder på huvudversion 16. I den nya releasen är (Visma) Reporting ersatt av (Visma) One Stop reporting. I detta separata Communityinlägg finns information om hur man som kund kommer igång med One Stop Reporting.

 

Moms för norska verksamheter

Från 1 januari 2022 gäller nya krav för momsredovisning i Norge. I Visma Business är förberedelser gjorda, men ej klara för release på grund av att vi väntar på möjligheter till testning mot norska skatteverket. Du som är berörd av de nya norska momsreglerna kan behöva version 16.01 eller 16.10. Uppdaterad information till våra kunder kommer så snart vi har sådan. Ta kontakt med din partner för att diskutera övriga förberedelser i Visma Business.

Bankavstämning
Nu går det att lägga till bifogade filer till poster i tabellen Godkänd avstämning. En bifogad fil kan till exempel vara PDF med kontoutdrag från banken eller dokument med en utökad förklaring av beloppen i avstämningen.

 

Visma Business och Document Center 64-bit 

Under arbetet med version 16 har vi arbetat med en ren 64-bitarsversion av Visma Buiness produktlinje och har körts i pilot under våren. Vi kommer fortsätta det här arbetet så vi har en version klar i september i 16.01 version. I det här arbetet har vi också testat Office 365 lokalinstallation 64-bit och det fungerar bra redan nu i 16.00.

 

Peppol produktkatalog pris och rabatthantering

När man skapar en produktkatalog har logiken ändrats så att resultat skall efterlikna som när du anger en orderrad med kvantitet 1. Detta innebär att alla relevanta pris- och rabattinställningar för en kund / produktkombination kommer att beaktas. De enda undantagen är priser och rabatter beroende på en minsta kvantitet som skiljer sig från 1.

 

Visma Business och ODBC

Från version 16 slutar Visma Business använda en ODBC källa för uppkoppling mot SQL Server och vi har ersatt det är med  en SQL Native driver som styrs via registry nycklar. Den här ändring kan påverka om man har en applikation som läser data från den här datakällan. Har man behov av en ODBC källa går det bra att skapa en källa med valfritt namn. 

Document Center

AutoApprove

En ny funktion för att hantera återkommande fakturor automatiskt. Till att börja med skapar 

man upp ett nytt “avtal” i Document Center, med information så som leverantör, min/max belopp, referens, frekvens etc. När en faktura importeras kollar Document Center mot regelverket (“avtal”) och kan då avgöra om fakturan ska godkännas automatiskt eller ej. Det går också vid manuell import att välja menyalternativet “skicka till AutoApprove”. 

 

AutoInvoice Detect

AutoInvoice detect är en tilläggstjänst man aktiverar inifrån Document Center för att få ytterligare kontroller av sina inkommande fakturor från AutoInvoice. Vid import sker bland annat följande kontroller:
Orgnummer/konkurs-status - Fungerar mot Norska företag. 

Varningslista - Kontroll mot bland annat Svensk Handels varningslita och EUIPO (Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet)

Momsregisterkontroll - VIES (VAT Information Exchange System)

Läs mer om AutoInvoice detect i hjälp till Document Center. 

 

Bokföringsregler 

I version 16 introducerar vi bokföringsregler i Document Center. Detta ger helt nya möjligheter att automatisera kontering av fakturor. Regelverket samt kontering sätts upp i Visma Business med hjälp av två nya tabeller. Den ena tar hand om kriterier, alltså när skall bokföringsregeln appliceras, t.ex. Baserat på en leverantör. Och den andra, konteringen, t.ex. 50/50 split mellan två konton, eller koddel. 

 

Skicka flera fakturor med AutoFlow samtidigt

Markera flera fakturor samtidigt och välj sedan att skicka till AutoFlow. AutoFlow tar sedan hand om distributionen av fakturorna till rätt attestant baserat på det regelverk man satt upp. 

 

Markera dokument med ny status “bevaka”

Genom att högerklicka på en faktura finns nu möjlighet att trycka på “lägg till bevakning”. Detta ändrar status på dokumentet så att det inte syns i uppgiftsöversikten inne i Visma Business, som ett nytt dokument. Dokumentet ligger dock fortfarande kvar i listan, och hanteras precis som andra dokument. Funktionen är till för situationer där du har hanterat dokumentet men eventuellt inte vill skicka på flöde just nu, utan inväntar t.ex. kompletterande information.

Denna funktion finns också tillgänglig i version 15.10.2 av Document Center. 

 

Få förslag på definitivbokning automatiskt

I tidigare versioner av Document Center, när man importerade in en PDF var man tvungen att manuellt skapa definitivbokningsraden genom att fylla i datum, alternativt trycka “+” för att få förslag. Till version 16 kan man nu välja att få ett förslag på definitvbokning automatiskt, med bland annat konto, belopp och datum. 

 

Nyheter i våra andra tjänster tillhörande Visma Business Produktlinje finns att ta del av här. Tänk på att nyheter och rättningar sker löpande i dessa lösningar. 

Web Extension
AutoPay
OSR
AutoInvoice
Approval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här