Mina produkter
Hjälp

Stora förändringar väntar inom momsområdet i EU

av Annci Hermansson

EU-kommissionen föreslog den 8 december en rad åtgärder för att modernisera momssystemet, det ska anpassas till digitaliseringen och göras mer motståndskraftigt mot bedrägerier. Medlemsländerna kommer på sikt att bli skyldiga att utbyta information om sin gränsöverskridande handel. EU föreslår att företag ska utfärda e-fakturor när de handlar med andra länder och hemlandets skattemyndighet ska ha tillgång till uppgifter om de här fakturorna. Därefter ska informationen automatiskt utbytas med övriga länder inom EU.

 

Skatteverket ser fram mot en utveckling som kan medföra minskade momsbedrägerier och minskade skattefel. Det är också mycket positivt att e-fakturering och rapportering nästan i realtid till skattemyndigheterna kan skapa en digital transformation i redovisnings- och beskattningsprocesserna hos företagen, säger Björn Erling, sektionschef på Skatteverket. Förändringarna berör i första hand momsområdet men kommer att få följder även inom andra områden, exempelvis kan krav på e-fakturering och transaktionsbaserad redovisning förebygga och motverka brottslighet.

 

Det finns också betydande miljö- och hållbarhetsvinster med de föreslagna reglerna, utöver de fördelar som e-fakturering i sig kommer att ha. Från Skatteverkets synvinkel kan förslaget innebära nya möjligheter att stödja våra momskunder med nya tjänster som rör deras momsredovisning och bättre möjligheter att rikta våra kontroller mer effektivt, säger Björn Erling.

 

Vi på Visma bevakar det här arbetet sedan en tid via de olika forum vi är med i där både myndighet, andra ERP leverantörer och e-faktura operatörer är med. Den här ändringen lär påverka våra system inom 3-5 år efter den erfarenhet vi fick av e-fakturalagen som kom 2019.

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här